Centrele de date ale cloud-ului guvernamental, realizate de firma care are legături cu afaceristul Claudiu Florică, implicat în dosarele Microsoft

Data:

  • Trei dintre centrele de date fizice din cadrul programului cloud-ului guvernamental sunt realizate de firma Synotech Global Services.
  • Compania a primit 145 de milioane de lei, fără TVA, de la Serviciul de Telecomunicații Speciale, pentru realizarea centrelor de date din București, Brașov și Timișoara.
  • Societatea a fost formată prin fuziunea a trei firme deținute de Claudiu Florică, un om de afaceri implicat în dosarele de corupție Microsoft. Acesta a fost unul dintre denunțători, dar și unul dintre cei care au oferit mită.
  • De altfel, acționarul principal al Synotech este fostul administrator al companiilor lui Florică. Manuela Carolina Popescu a primit acțiunile de la un offshore controlat de omul de afaceri din dosarele Microsoft.
  • Și al patrulea centru de date, cel din Sibiu, este realizat de companii care au legături cu afacerile lui Claudiu Florică.
  • Alte 115 milioane de lei au fost acordate de STS pentru bazele de date ale Ministerului Justiției.
  • Reprezentanții companiei Synotech nu au dorit să ne răspundă la mesaje. Printre întrebările trimise era și relația actuală cu omul de afaceri Claudiu Florică.

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a încheiat, la sfârșitul lunii aprilie, seria contractelor atribuite pentru realizarea centrelor de date care vor colecta informațiile cloud-ului guvernamental.

Astfel, pe 29 aprilie 2025, STS a acordat ultimul contract pentru finalizarea celui de-al patrulea centru de date, cel de la Giroc, județul Timiș. 

Este vorba despre un contract de 17,9 milioane de lei, ce vizează furnizarea de echipamente tehnologice pentru amenajarea unui centru de date, împreună cu servicii de instalare, configurare, punere în funcțiune, instruire, operaționalizare și acreditare.

Licitația a fost câștigată de compania Synotech Global Services România (CUI 6476683). Firma care ca subcontractanți: Filum Networks (CUI RO16226803), Claritech SRL (RO15198950), Sigura Total Fire & Building Engineering SRL (CUI RO 15994862).

A fost depusă o singură ofertă în cadrul licitației.

Criteriul de atribuire a fost „cel mai bun raport calitate-preț”, cu o pondere de 80% pentru componenta financiară și 20% pentru suplimentarea duratei de garanție și suport tehnic. Contractul are o durată de implementare de opt luni.

Citește și: Povestea studentului basarabean bătut de George Simion în urmă cu 13 ani

Cele patru centre de date

Cloud-ul guvernamental este una dintre componentele centrale ale tranziției digitale finanțate prin PNRR, iar aceste proiecte contribuie la construirea unei rețele digitale moderne, interconectate și sigure.

Proiectul face parte din investițiile finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în cadrul Componentei 7 – Transformarea digitală, Investiția 1: „Implementarea infrastructurii de Cloud Guvernamental”.

Cloud-ul Privat Guvernamental se bazează pe centre de date moderne situate în București, Timișoara (Tier IV), Brașov și Sibiu (Tier III). Acestea sunt proiectate pentru scalabilitate, eficiență energetică și continuitate operațională.

Prin distribuirea geografică a infrastructurii se asigură redundanță și protecție împotriva întreruperilor.

Centrul de date secundar I din Brașov

Serviciul de Telecomunicații Speciale a atribuit, la 8 ianuarie 2024, un contract în valoare de 39,7 milioane de lei (fără TVA) pentru furnizarea de echipamente tehnologice necesare amenajării Centrului de Date Secundar I, situat în localitatea Cristian, județul Brașov.

Contractul include și servicii de instalare, configurare, punere în funcțiune, operaționalizare, instruire și acreditare și este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta 7, Transformarea Digitală, Investiția 1 „Cloud Guvernamental”.

Procedura s-a desfășurat prin licitație deschisă, fără a fi utilizată o licitație electronică, iar criteriul de atribuire a fost cel mai bun raport calitate-preț (80% preț, 20% suplimentarea duratei garanției).

Contractul a fost adjudecat de o asociere formată din Synotech Global Services România și Innova Engineering, alături de subcontractanții Sigura Total Fire & Building Engineering SRL (CUI 15994862), Marctel-SIT și Technoinstal SRL (CUI RO 15029340). 

În cadrul licitației au fost depuse două oferte. Durata de executare este de 15 luni.

Citește și: Înțelegerea PSD-AUR și semnificația votului de duminică

Centrul secundar din Sibiu

Pe 6 octombrie 2023, STS a mai atribuit un contract de 14,9 milioane de lei (fără TVA) pentru furnizarea de echipamente tehnologice destinate amenajării Centrului de Date Secundar II din Sibiu.

Contractul a fost adjudecat de asocierea formată din firmele BT Best Tools Company (CUI RO 18378344), Marctel-SIT (CUI RO 10453050) și Sigura Total Fire & Building Engineering SRL.

Criteriul de atribuire a fost cel mai bun raport calitate-preț (80% preț, 20% garanție extinsă), iar durata contractului este de 10 luni. A fost depusă o singură ofertă.

Centrul principal din București

STS a atribuit, la 28 iunie 2024, un contract în valoare de 89,3 milioane de lei (fără TVA) pentru amenajarea Centrului de Date Principal I din București.

Achiziția include furnizarea de echipamente tehnologice, precum și servicii de instalare, configurare, punere în funcțiune, operaționalizare, instruire și acreditare.

Durata contractului este de 8 luni, iar câștigătorul desemnat este asocierea Synotech Global Services România și Innova Engineering.

Subontractanții acestor societăți vor fi: Digital Smart Systems SRL (CUI 42218419), Sigura Total Fire & Building Engineering SRL, Claritech SRL, Romservice Telecomunicații SRL (CUI RO 13609855).

A fost depusă o singură ofertă.

Citește și: Analiza programului politic pentru Cotroceni în contextul protecției sociale a copiilor aflați în grija statului

3 din 4 centre realizate cu Synotech

Astfel, conform licitațiilor, firma Synotech va realiza pentru STS centrele de date secundare pentru cloud-ul guvernamental din Timiș și Brașov, plus centrul principal din Capitală.

Firma Synotech Global Services România este deținută în prezent de Manuela Carolina Popescu (65%) și de Walter Cor Hagigalinis Haralambie (35%), conform datelor obținute cu ajutorul platformei Termene.ro.

Synotech provine din fuziunea a trei societăți: DIM Soft, Abacus Systems & Solutions SRL și Abacus Telcon.

Până în anul 2021, asociatul majoritar al Synotech Global Services era offshore-ul cipriot Lisaos Ventures LTD.

În 2021, offshore-ul i-a cedat acțiunile Manuelei Carolina Popescu. Aceasta a fost implicată și în Asociația Regal Sport Club „Ferdinand I”, care era controlată tot de Claudiu Florică, până la cedarea către Victor Angelescu, actualul acționar majoritar al clubului Rapid București.

Denunțătorul din dosarele de corupție Microsoft

Numele lui Claudiu Florică apare ca denunțător, martor și inculpat în dosarele de corupție Microsoft, care au dus la condamnarea mai multor politicieni și oameni de afaceri cunoscuți. Printre aceștia se află fostul primar Ștefan Gheorghe, ministrul Gabriel Sandu, dar și afaceriștii Dorin Cocoș și Nicolae Dumitru, zis Niro.

Pe 27 septembrie 2017, Direcția Națională Anticorupție anunța trimiterea în judecată „a lui Florică Claudiu Ionuț, la data faptelor reprezentant al D.Con-Net AG, cercetat sub control judiciar pentru săvârșirea infracțiunilor de: instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, două fapte de spălare a banilor”.

El a scăpat de condamnare prin prescripția faptelor.

Abacus Systems & Solutions SRL și Abacus Telcon sunt societăți în care Florică a fost implicat direct.

DIM Soft a fost preluată în 2009 de concernul elvețian D.Con.Net și administrată de Claudiu Ionuț Florică.

Lisaos Ventures LTD, offshore-ul care i-a cedat acțiunile Manuelei Popescu, a fost declarat în integralitate ca fiind deținut de Claudiu Florică, într-o declarație din 10 octombrie 2014.

Carolina Manuela Popescu a fost, la un moment dat, administrator la firma controlată de Claudiu Florică, Synotech Global Services România SRL.

De altfel, și Innova Engineering, partenerul Synotech din contractele pentru centrele din București și Brașov, este deținută în acte de Manuela-Carolina Popescu. Acționarii firmei sunt Manuela-Carolina Popescu (60%), Cor Hagigalinis Haralambie Walter (20%) și Eftene Sofia (20%).

Am rugat în urmă cu două săptămâni reprezentanții Synotech să ne precizeze dacă societatea mai are vreo legătură cu omul de afaceri Claudiu Florică. Printre întrebări era și cea referitoare la o legătură contratuală actuală între firmă și persoana fizică a acestuia sau o altă companie.

Synotech nu ne-a răspuns la întrebări și nici nu ne-a precizat, așa cum am rugat compania, că ne va răspunde într-un anumit interval de timp.

Citește și: Soțul vicepreședintei Curții de Apel București, pozitiv la testul antidrog, s-a răsturnat cu mașina în centrul orașului

Concexiuni și cu firmele câștigătoare pentru centurl de date din Sibiu

Și firma din contractul pentru centrul din Sibiu are legătură cu Claudiu Florică.

Reamintim, acest contract a fost adjudecat de asocierea formată din firmele BT Best Tools Company (CUI RO 18378344) și Marctel-SIT (CUI RO 10453050).

Acționarii BT Best Tools Company sunt Blaer Oana-Magdalena (90%) și Blaer Ștefan (10%).

Familia Blaer deținea și compania Omnitech, implicată în dosarele Microsoft prin relațiile contractuale cu Ministerul Finanțelor și prin apropierea de Claudiu Florică.

Acționarii principali ai Marctel-SIT sunt Pantea Petru Călin (87%) și Ștefănescu Gheorghe (4%).

Marctel-SIT SRL a fost înființată în 1998 de generalul de Securitate Tudor Tănase, devenit ulterior șef al Serviciului de Telecomunicații Speciale (2000–2005).

Marctel-SIT a câștigat licitații cu statul în parteneriat cu Synotech.

STS a dat și centrele de date pentru Ministerul Justiției tot la Synotech

Relațiile contractuale între STS și Synotech nu s-au limitat la bazele de date pentru cloud-ul guvernamental. Firma a mai primit alte 115 milioane de lei pentru centrele de date ale Ministerului Justiției.

Aceste baze vor deservi tot cloud-ul guvernamental, dar vor fi dedicate exclusiv datelor din instanțe, registrul comerțului etc.

Primul contract a fost atribuit prin anunțul CAN1119884 din 29 ianuarie 2024, pentru echipamentele necesare amenajării Centrului de Date al Ministerului Justiției Brașov, cu servicii de instalare, configurare, punere în funcțiune și operaționalizare incluse, în valoare de 20,6 milioane de lei.

STS a mai atribuit, la 28 martie 2025, un contract în valoare de 89,9 milioane de lei (fără TVA), pentru amenajarea Centrului de Date al Ministerului Justiției Timiș.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Marian Pavalasc
Marian Pavalasc
Marian Păvălașc este jurnalist din anul 2002, când a început să scrie în presa locală din Galați. În presa centrală a ajuns 2011. Acum este un reporter freelancer și scrie materiale de news, dar și materiale de investigație. El este și coordonatorul proiectului Clever News Center, o agenție de conținut jurnalistic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Povestea studentului basarabean bătut de George Simion în urmă cu 13 ani

Un cercetător al Academiei Române și colaborator al Presshub...

Înțelegerea PSD-AUR și semnificația votului de duminică

Înțelegerea PSD-AUR și semnificația votului de duminică. O perspectivă...

Soțul vicepreședintei Curții de Apel București, pozitiv la testul antidrog, s-a răsturnat cu mașina în centrul orașului

Aurelian Pencea, soțul judecătoarei Adriana Pencea, delegată vicepreședinte al...