Analiza programului politic pentru Cotroceni în contextul protecției sociale a copiilor aflați în grija statului

Data:

În cadrul campaniei electorale pentru Palatul Cotroceni, subiectul protecției sociale a copiilor aflați în grija statului reprezintă un reper de poziționare pentru mine ca alegător.

În acest sens, am ales să parcurg programele politice ale lui Nicușor Dan și George Simion. Vă pot spune că se evidențiază o diferență clară nu numai în abordare, ci și în profunzime, angajamentul acestora față de problematica copiilor lipsiți temporar sau definitiv de familie.

Citește și: George Simion refuză să participe la dezbaterea cu Nicușor Dan pentru că jurnaliștii sunt „asasini mediatici”

Abordările lui George Simion

George Simion, liderul AUR, nu are o poziție clară cu privire la protecția și apărarea copiilor aflați în grija statului. Cu toate acestea, în 2023, printr-o retorică controversată față de o propunere legislativă destinată prevenirii separării copilului de familie, Legea nr. 156/2023 privind organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie, acesta a încercat să mobilizeze opinia publică împotriva legii prin afirmații nefondate, discriminatorii și contrar ordinii sociale, instigând la ură.

„Jos labele de pe copiii României”, – așa se exprimau, în comisiile de specialitate, extremiștii AUR în aprilie 2023.

Această campanie de dezinformare, deși s-a dovedit a fi ineficientă, reflectă o abordare populistă și defetistă la adresa problemei protecției copilului. Afirmațiile sale nu sunt susținute de un plan concret sau de o viziune clară asupra protecției sociale a copiilor lipsiți temporar sau definitiv de familie. Mai degrabă, ele demonstrează o apatie față de nevoile reale ale acestora.

În contextul campaniei, nu este surprinzător faptul că în planul său pentru Cotroceni nu se regăsește protecția și reprezentarea copiilor lipsiți temporar sau definitiv de familie. Această lacună denotă o lipsă de angajament față de o problemă gravă și complexă, care necesită atât măsuri legislative, cât și resurse financiare adecvate.

Angajamentele lui Nicușor Dan

Prin contrast, candidatul independent Nicușor Dan a prezentat în programul său politic pentru Cotroceni un angajament autentic față de protecția copiilor.

Social și egalitate de șanse – Extras din programul politic al lui Nicușor Dan

  • Reforma sistemului de prestații sociale astfel încât să fie sprijinite familiile defavorizate și cele cu copii într-un mod real, prin acompanierea cu masuri active de inserție pe piața muncii și programe de educație remedială
  • Dezvoltarea serviciilor sociale în comunitate adresate categoriilor vulnerabile: copii, tineri care părăsesc sistemul de protecție a copilului, adulți cu dizabilități și vârstnici.
  • Reforma și profesionalizarea sistemului de asistență socială astfel încât să fie prevenite abuzurile în instituțiile rezidențiale.
  • Obligativitatea implementării principiului “housing first” la nivelul tutuitor administrațiilor publice locale care să permită accesul la locuințe decente tinerilor și categoriilor vulnerabile, inclusiv prin acces la programe de creditare cu dobânzi subvenționate de către stat.

Analiza programelor politice ale celor doi candidați arată o diferență fundamentală în modul în care fiecare abordează problema copiilor aflați în grija statului. În timp ce George Simion recurge la o retorică populistă și scandal, fără a oferi soluții, Nicușor Dan propune o viziune concretă, bazată pe reforme pentru protecția și apărarea copiilor aflați în grija statului.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: pixabay.com /Oldiefan)

spot_imgspot_img
Vișinel Bălan
Vișinel Bălan
Vișinel Balan este doctor în sociologie, a fost vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA). Fondator și coordonator al organizațiilor Vocea Copiilor Abandonați (2013), Consiliul Tinerilor Instituționalizați (2016) și FEDEREII - Asociația Adulților din Casele de Copii (2015). Cunoaște sistemul de protecție a copilului din România din interior. A fost internat într-un orfelinat în 1987, în perioada comunistă, de când avea două luni, a cunoscut abuzurile, neglijența și defecțiunile din centrele de plasament. După ce a devenit adult, a luptat pentru a schimba în bine soarta copiilor abandonați de părinți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Dominic Fritz: misiune (im)posibilă în fruntea USR?

Noul șef al USR, Dominic Fritz, este probabil cel...

Pledoarie pentru o politică culturală europeană. De ce ne împotmolim mereu în cultură?

Avem o problemă legată de lipsa unui concept articulat...

Timpi morți, bani pierduți

„Statul se lasă jefuit și nu face nimic” a...

În așteptarea unui premier: orice, numai rotativă, nu

Se împlinește o lună de la victoria în alegeri...