Clădirile istorice din Bistrița-Năsăud, reabilitate cu fonduri europene

Data:

spot_img

Fondurile europene au readus la viată mai multe clădiri de patrimoniu din județul Bistrița- Năsăud. Au fost accesate peste 30 de milioane de lei din fonduri europene, dar și alte surse de finanțare, iar printre imobilele restaurate se numără „Casa argintarului”, Castelul Teleki și fosta Cazarmă de Honvezi.

Municipiul Bistrița, fost burg săsesc, are o zestre de clădiri istorice foarte valoroase și un ansamblu medieval care poate fi valorificat mai bine. Până de curând însă, Primăria și Consiliul Local nu au avut ca prioritate acest domeniu.

Mai mult, Primăria a scos la vânzare o listă de peste 150 de proprietăți, majoritatea în centrul istoric al orașului, în loc să le reabiliteze prin proiecte europene și să le valorifice ulterior. În ultimii ani însă Consiliul Județean s-a apucat de treabă și mai multe imobile au fost restaurate cu bani de la bugetul local, fonduri europene sau alte granturi.

Tribunalul Bistrița

În urma demersurilor inițiate în anul 2012, Consiliul Județean a primit de la Guvern una dintre cele mai impunătoare clădiri din centrul orașului, respectiv fostul Tribunal. Clădirea a fost construită în anul 1884 și a funcționat ca bancă, respectiv Casa de Economii a Districului Bistrița, iar ulterior ca Tribunal.

Prin Hotărârea Guvernului României nr.795/2014 imobilul a fost transmis din domeniul public al statului şi din administrarea Şcolii Naţionale de Grefieri, în domeniul public al Judeţului Bistriţa-Năsăud şi în administrarea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

După mai multe analize,  Consiliul Județean a decis să transfere clădirea către Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, pentru realizarea unui proiect pe fonduri europene și funcționalizarea clădirii ca sediu al filialei universitare din oraș.

Astfel, conform Hotărârii Consiliul Județean Bistrița-Năsăud nr. 56/2015 s-a constituit dreptul de administrare în favoarea Universității Tehnice din Cluj-Napoca, pe 45 de ani, în vederea dezvoltării procesului de învăţământ superior în judeţul Bistriţa-Năsăud.

Citește și: A nu datora nimic României. Cazul Angela Gheorghiu

Universitatea a accesat fonduri europene pentru restaurarea clădirii, circa 10 milioane lei,  prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Noul sediu al UTCN la Bistrița a fost inaugurat în luna mai 2022 și studenții au la dispoziție spații modernizate într-o clădire de patrimoniu.  Aici se vor pregăti studenții de la specializări ca inginerie economică industrială, medicală, ingineria și managementul calității, producție digitală, robotică.

Spațiile de învățământ sunt moderne, dotate cu echipamente, inclusiv roboți, care susțin pregătirea în cadrul programelor de studii pe care cele două facultăți ale UTCN, Facultatea de Inginerie Industrială, Robotică și Managementul Producției și Facultatea de Inginerie Electrică, le derulează la Bistrița.

Casa argintarului

Casa Argintarului este monument istoric de clasă A din secolul XVI și este reprezentativă pentru stilul renașterii datorită ancadramentelor din piatră de la ferestre și uși, realizate de meșterul Petrus Italus (același care a lucrat la Biserica Evanghelică Bistrița).

Imobilul are o istorie foarte interesantă, fiind casa unui bijutier din Bistrița, reprezentant de seamă al patriciatului local. În perioada interbelică clădirea a ajuns într-o stare de degradare accentuată, iar proprietarii au cerut demolarea ei. Nicolae Iorga, prim-ministru la vremea respectivă, a intervenit la autoritățile locale pentru salvarea clădirii.

Prin Hotărârea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud nr.74/2015 s-a constituit dreptul de administrare în favoarea Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, în vederea realizării obiectivelor și indicatorilor asumați prin proiectul „Crearea Centrului German din Bistrița”, mai exact reabilitarea clădirii istorice.

Restaurarea casei a fost finanțată prin Programul Operaţional Regional 2007-2013- Axa prioritară 5: „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului” – Domeniul major de intervenţie 5.1. ”Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, crearea şi modernizarea infrastructurilor conexe”.

Valoarea totală a proiectului a fost de 2.236.402,19 lei.

Citește și: VIDEO Ben Oni Ardelean le-a spus americanilor bancuri cu Lenin, la 25 de ani de parteneriat strategic

Fosta Cazarmă de Honvezi

Fosta Cazarmă de Honvezi (Cazarma Regimentului 63 Infanterie) este  monument istoric de clasă B, actualul sediu al Complexului Muzeal Județean BN.

Imobilul a fost reabilitat cu ajutorul unui grant SEE în valoare de 6.250.379 lei, accesat în 2015. 

Principalul obiectiv al proiectului a fost reprezentat de amenajarea, funcţionalizarea şi revitalizarea unor spaţii interioare şi a curţii Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Proiectul a venit cu noi soluţii de mobilare şi expunere, utilizarea mijloacelor multimedia pentru diversificarea şi eficientizarea transferului de informaţie către public, creşterea atractivităţii domeniilor de interes, asigurarea de spaţii multifuncţionale, care să permită conferinţe de mică şi medie anvergură, prezentări, lansări de carte, expunere de suveniruri, mese rotunde, evenimente de profil, evenimente pentru comunitate etc.

Acest proiect a durat doi ani, din 2015 până în 2017, și astăzi muzeul din Bistrița a devenit un pol de atracție.

Biblioteca județeană „George Coșbuc”

Fostul sediu al Băncii Naționale a României din Bistrița este o clădire foarte frumoasă, care are o istorie tot atât de interesantă. Clădirea a fost reședința prințului Carol al II-lea în anul 1919, când a fost trimis disciplinar în garnizoana Bistrița, din cauza dezertării de pe front și a căsătoriei sale cu Zizi Lambrino.

Cu prințul sancționat discplinar a fost trimis la Bistrița și Regimentul de vânători de munte, pentru că prințul era ofițer și trebuia să conducă o unitate militară. Deși prințul s-a bucurat de vacanța sa la Bistrița și a plecat repede, Regimentul de vânători de munte a rămas definitv la Bistrița și a consolidat tradiția militară a regiunii.

Clădirea a fost construită între 1883-1884, după planurile arhitectului Carl Schobel, pentru a adăposti reşedinţa medicului Garnizoanei Bistriţa, dr. Christof Reinl, instalat în această funcţie odată cu amplasarea Spitalului militar de pe strada Alba lulia, în anul 1886. După Marea Unire de la 1918, clădirea a fost trecută în proprietatea Ministerului de Război al Regatului României.

Ulterior, aici a funcţionat sediul Magyar Nemzeti Bank, iar după 1947 a devenit sucursala judeţeană a Băncii Naţionale a României. Clădirea avea o intrare fastuoasă (care a fost distrusă din păcate) și un singur etaj cu mansardă, care adăpostea peste 10 încăperi.

Prin Hotărârea Guvernului României nr.109/2004 imobilul a fost transferat din domeniul public al statului şi din administrarea Regiei Autonome „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat” în domeniul public al Judeţului Bistriţa-Năsăud și în administrarea Consiliului Judeţean Bistriţa- Năsăud.

Conform Hotărârii Consiliul Județean Bistrița-Năsăud nr.81/2012 s-a constituit dreptul de administrare pentru  imobilul în favoarea Bibliotecii Judeţene Bistriţa-Năsăud.

Clădirea a fost reabilitată cu bani de la bugetul Consiliului Județean, în perioada 2009 – 2012, valoarea investiției fiind de  3.077.123,99 lei.

La fel ca în cazul muzeului județean și aici sunt găzduite multe evenimente culturale, marea lor majoritate lansări de carte, dar și alte activități cu implicarea elevilor din școlile Bistriței. În vizitele la bibliotecă am avut surpriza de a vedea mulți tineri la sala de lectură, unde abia am găsit un loc.

Citește și: Clădirile istorice din Bistrița-Năsăud, reabilitate cu fonduri europene

Castelul Teleki  de la Posmuș

Castelul Teleki de la Posmuș este de departe cel mai ambițios proiect de restaurare a patrimoniului istoric din județ.  Castelul este monument de clasă A. Acesta a fost construit în sec. XVIII-XIX.

Consiliul Județean a accesat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 banii necesari pentru restaurarea castelului.

Valoarea totală a proiectului este de 25.138.864,44 lei cu TVA inclus din care Contribuția Județului Bistrița-Năsăud:

–     435.597,05 lei – Valoarea cofinanțării eligibile

–     3.359.011,70 lei – Cheltuieli neeligibile

Proiectul vizează restaurarea, reabilitarea și redarea imaginii originale a castelului Teleki, amenajarea curții interioare și introducerea monumentului în circuitul turistic.

După reabilitare, ansamblul castelului va fi deschis publicului larg și turiștilor vizitatori, fapt care va avea ca și rezultat impulsionarea dezvoltării locale.

Lucrările de restaurare sunt în desfășurare.

Castelul Teleki Comlod

Castelul se află într-o stare avansată de degradare. Din cauza infiltrațiilor, bolțile și planșeele au ajuns într-o stare de pre-colaps, existând pericolul prăbușirii în lipsa unei intervenții de urgență. Planșeul sălii festive s-a prăbușit, împreună cu bolta subsolului. Terasa din jurul clădirii era acaparată de vegetație. Nivelul de degradare a clădirii s-a accentuat cu trecerea timpului, mai ales din cauza lipsei învelitorii. Castelul este monument istoric de importanță națională.

Anul trecut, din bugetul CJ Bistriţa-Năsăud, au fost alocate fonduri pentru realizarea unor lucrări de punere în siguranță a imobilului, 461,985.05 lei cu TVA inclus.

În paralel, instituția a accesat fonduri europene prin Programul Operațional Asistență Tehnică 2014-2020, 710.274 lei, pentru pregătirea proiectelor tehnice și a documentelor pentru solicitarea finanțării pentru restaurare pe următorul exercițiu financiar.

În cursul anului 2021 a fost încheiat Contractul de servicii de întocmire documentație tehnică DALI + PT cu S.C. K&K Studio de proiectare S.R.L., și a fost depusă o fișă de proiect pentru obținerea finanțării lucrărilor prin PNRR.

În prezent este finalizat Proiectul privind „Punerea în siguranță a castelului Teleki Comlod, județul Bistrița-Năsăud”.

Întrucât anumite clădiri istorice nu au fost eligibile pentru accesarea de fonduri europene, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a finanțat din bugetul județean lucrările de restaurare pentru Casa Matei Eminescu și Sediul Centrului Județean de Cultură Bistrița-Năsăud.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș este editor al publicației bistrițene Săptămâna online. Ofițer în rezervă, analist de intelligence și jurnalist. Are o experiență bogată în analiza de intelligence, este expert în domeniul securității naționale și vrea să contribuie la dezvoltarea spiritului civic prin lansarea acestui săptămânal și alte proiecte civice interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related