Comunitatea artiștilor de la Atelierele Malmaison, distrusă pentru că statul vrea chirie mai mare

Data:

Comunitatea artiștilor de la Atelierele Malmaison, clădirea din București unde 46 de artiști și artiste au creat un spațiu de creație și de expunere, riscă să se destrame.

Societatea de stat care deține imobilul, Iprochim, vrea o chirie consistent mai mare, de la 4 euro pe metru pătrat, cât este în prezent, la 10 euro pe metru pătrat. De asemenea, nu mai dorește să închirieze cu contract pe trei ani, ci numai pe maxim trei luni.

Artiștii nu își permit noile chirii, pentru că totuși cultura independentă nu este o activitate care să aducă profit. În plus, nu își pot organiza activitățile pe termen lung, dacă vor fi mereu sub presiunea expirării contractului de închiriere.

Prin urmare, comunitatea artiștilor de la Atelierele Malmaison face un apel către Ministerul Culturii și Ministerul Economiei, în subordinea căruia este Iprochim, prin care cer asigurarea continuării activității lor pe termen lung în aceeași clădire.

Citește și: Fondul pentru eficiență energetică. Economii de 30% la clădiri publice, bani care se reinvestesc

Atelierele Malmaison, create în 2020

Comunitatea Atelierelor Malmaison s-a constituit în 2020 în jurul nevoii de spațiu de lucru dedicat pentru artiste și artiști și este în acest moment cea mai mare grupare de acest gen din București și din țară.

Spațiul ocupat de artiști, la etajele 1 și 2 al clădirii, a fost renovat chiar de aceștia, cu sprijinul sponsorilor.

„Deși nevoia unor inițiative de acest tip nu este deloc una nouă, de puține ori în istoria scenei de artă bucureștene un grup atât de extins a reușit acest tip de coagulare.

Comunitatea formată în jurul Atelierelor consideră că arta și artiștii, artistele trebuie să aibă un loc sigur și vizibil în societate, iar creația lor necesită o susținere pe termen lung prin existența spațiilor de expunere și de lucru accesibile ca preț și locație”, arată comunitatea, pe site-ul propriu.

Acum, activitatea artiștilor și artistelor este pusă în pericol de dorința societății care aparține statului român de a câștiga mai mulți bani pe seama lor.

Comunitatea artiștilor de la Atelierele Malmaison nu are bani

La finalul anului trecut, când contractul de închiriere pentru etajul 1 al imobilul se apropia de final, artiștii de la Malmaison au fost înștiințați de Iprochim că pot să închirieze în continuare, dar în alte condiții, mult mai stricte.

„Firma Iprochim, care are spațiul din Malmaison, este deținută de Ministerul Economiei. În urmă cu 3 ani, artiștii au negociat cu conducerea firmei o chirie pe care și-o puteau permite, iar apoi au renovat din temelii tot spațiul de la podeaua încăperilor la băile nefuncționale, coridoare, ferestre și acoperișul prin care ploua.

Din acest motiv, dar nu numai, artiștii Malmaison își doresc să-și desfășoare în continuare activitatea în clădirea respectivă.

La expirarea contractului de închiriere, ne aflăm în proces de renegociere cu proprietarul spațiului, al cărui acționar majoritar este Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Ne dorim să ne desfășurăm în continuare activitatea în locația în care comunitatea noastră de 46 de artiste și artiști și 11 spații de proiecte și galerii a investit resurse considerabile de timp și financiare, însă condițiile renegocierii conturează un climat în care eforturile noastre sunt angajate într-o competiție comercială pentru a păstra spațiul, în loc să fie direcționate către misiunea activității noastre culturale – aceea de a produce un context favorabil pentru creație, de a agrega comunități în jurul artei, de educare a publicului larg”, menționează Comunitatea artiștilor de la Atelierele Malmaison în scrisoarea deschisă trimisă către cele două ministere, dar și către primarul general al Bucureștiului și primarului Sectorului 6, unde se află clădirea.

Iprochim vrea contracte pentru doar 3 luni

Negocierile cu Iprochim se desfășoară greu, iar conducerea societății, care a început la rândul său renovarea restului clădirii, dorește să-și crească veniturile din exploatarea comercială a acesteia.

Artiști nu vor spațiul gratis. Sunt dispuși să plătească o chirie lunară, dar una în concordonață cu profilul activității lor, una care nu generează venturi mari.

În schimb, Iprochim dorește creșterea chiriei de 2,5 ori. Dar mai ales nu mai este deschisă la contracte de închiriere pe termen lung, ci doar pentru maxim 3 luni.

„Sectorul cultural independent este amenințat constant de un cadru de operare precar și inerent inechitabil, prin lipsa unui statut al artistelor și artiștilor și protecția aferentă unui cadru legislativ definit.

În acest context, dialogurile și negocierile în vederea obținerii unor spații de lucru/ateliere ajung să fie purtate cu operatori economici cu interes strict comercial, pornind astfel din start dinspre alte rațiuni decât relevanța culturală. Se perpetuează astfel un circuit comercial la care artiștii contribuie, dar din care sunt excluși.

Pentru a schimba acest scenariu, este necesară longevitatea unui spațiu de desfășurare, asigurată instituțional, în afara unei logici exclusiv comerciale”, arată artiștii în apelul către Ministerul Culturii, Ministerul Economiei și cele două primării.

Citește și: Finanțare record pentru partidele politice în 2023

Cum răspunde Iprochim: Societatea este obligată să identifice orice oportunitate de maximizare a veniturilor

PRESShub a întrebat Ministerul Economiei, în subordinea căruia se află societatea Iprochim, care sunt motivele pentru care chiria a fost majorată pentru Comunitatea artiștilor de la Atelierele Malmaison, de 2,5 ori.

Ministerul a argumentat spunând că Iprochim este o societate care se autofinanțează și nu primește bani din bugetul de stat, motiv pentru care trebuie să se folosească de orice oportunitate pentru maximizarea veniturilor sale.

„Societatea Iprochim S.A. este o societate care se autofinanțează, nebeneficiind de resurse de la bugetul public de stat, astfel încât este obligată să își desfășoare activitatea de exploatare a activelor proprii în condiții de eficacitate, eficiență și profitabilitate.

În acest sens, conducerea societății este obligată să identifice orice oportunitate de maximizare a veniturilor din activitățile desfășurate, printre care și activitatea de închiriere”, a răspuns Iprochim pentru PRESShub.

În aceeași solicitare am întrebat și care sunt soluțiile identificate de Ministerul Economiei, astfel încât comunitatea artiștilor de la Atelierele Malmaison să nu se piardă, prin plecarea din clădire.

„Conform dispozițiilor art. 4^8 alin. 1 din O.U.G. nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările și completările ulterioare: ”(1) AMEPIP și autoritatea publică tutelară nu pot interveni în activitatea de administrare curentă a întreprinderii publice. Orice decizii luate cu încălcarea acestei limitări sunt lovite de nulitate absolută. (2) Consiliul de administrație, consiliul de supraveghere și directorii, în cazul delegării atribuțiilor de conducere, sunt responsabili pentru deciziile de conducere ale întreprinderii publice, precum și pentru implementarea planului de administrare și răspund pentru performanța asumată și realizată”, a fost răspunsul primit de la Ministerul Economiei de către PRESShub.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cât a costat deplasarea Alinei Gorghiu în Brazilia

Cât a costat deplasarea Alinei Gorghiu în Brazilia. Ministrul...

Rejudecarea dosarului asasinării disidentului Gheorghe Ursu, respinsă de Curtea de Apel București

Rejudecarea dosarului asasinării disidentului Gheorghe Ursu, respinsă de Curtea...

Republica Moldova este invitata de onoare a Bookfest 2024

Invitata de onoare a Bookfest 2024 este Republica Moldova....