Comunitatea din Miercurea-Ciuc sărbătorește 400 de ani de existenţă a Castelului „Miko”

Data:

spot_img

O serie de evenimente vor începe în acest weekend la Castelul „Mikó”, sediul Muzeului Secuiesc al Ciucului, cu prilejul sărbătoririi a 400 de ani de existență a castelului.

Evenimentele sunt organizate de Muzeul Secuiesc al Ciucului și Primăria Miercurea-Ciuc și se vor desfășura până în primăvara anului 2024.

Clădirea emblematică a Castelului „Mikó” se apropie de o aniversare importantă: castelul, care „și-a schimbat destinația” din protecție militară în cea culturală, a fost edificat în urmă cu 400 de ani, în 1623. Muzeul Secuiesc al Ciucului, în parteneriat cu primăria municipiului, organizează un program bogat de evenimente pentru a marca această aniversare.

Conducerea instituției culturale și a municipalității au organizat o conferință de presă pentru a prezenta cele mai importante informații.

Primarul Korodi Attila s-a conectat online la conferința de presă, el aflându-se la Alba Iulia. Referindu-se la importanța aniversării, edilul a subliniat că acest castel nu este doar o clădire monumentală din Miercurea-Ciuc, ci și locul în care s-au luat decizii importante în istoria Transilvaniei.

„Ne aflăm într-o poziție privilegiată pentru a lua parte la această aniversare. Suntem mândri să avem o astfel de clădire și să găzduim o instituție atât de prestigioasă. Muzeul Secuiesc al Ciucului nu ne mai protejează de inamic, ci ne apără cultura și identitatea noastră secuiască”, a declarat viceprimarul Sógor Enikő.

Citește și: Cum va cuceri inteligența artificială fabricile și cum va înlocui angajații

Szabó István, coordonatorul programului Mikó400, a prezentat evenimentul de deschidere din acest weekend: programul va începe în curtea castelului sâmbătă la ora 11.00 cu discursuri festive, și va continua cu un concert de cvartet și o masă rotundă.

Vor avea loc activități educative și seminare, iar de la ora 19.00 publicul va putea urmări concertul formației Szintaxis. Duminică, vizitele ghidate și activitățile educative muzeale vor fi completate de demonstrații de tir cu arcul, sesiuni de istorie a broderiei.

Citește și: Biserici amendate în toată țara pentru nerespectarea normelor de securitate la incendiu

Directoarea Muzeul Secuiesc al Ciucului, Karda-Markaly Aranka, a precizat că seria de evenimente care se va desfășura până în aprilie 2024 va include inițiativa Obiectul lunii, seria Orele castelului și o serie de evenimente profesionale legate de Mikó400, precum și publicarea unei cărți despre istoria castelului, reînnoirea expoziției de istorie a castelului și instalarea unei machete de bronz a clădirii în Piața Cetății.

Aniversarea va fi sărbătorită și prin inovație:  echipa CamelCoding din Miercurea-Ciuc a creat un card digital de experiențe culturale. Szilágyi Levente, directorul companiei, a declarat că aceste carduri vor fi folosite pentru a colecta experiențe în format digital, iar pe pagina web al muzeului vor fi disponibile pentru vizitatori mai multe jocuri și surprize. Toți participanții la weekend-ul de deschidere vor primi cardurile cu coduri QR și descrieri detaliate.

Pentru mai multe informații, urmăriți site-ul muzeului și pagina de Facebook pe tot parcursul anului.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Csíki Székely Múzeum / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Târgul Pâinii, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București invită...

Culoarea Rodiei – Centenarul regizorului Serghei Parajanov. Proiecții de filme și ateliere creative, în Capitală

Centenarul regizorului Serghei Parajanov. Publicul este invitat, în perioada...

Spectacolul De Bergerac. Fantasmele lui Cyrano | Puterea a Cincea

Spectacolul De Bergerac. Fantasmele lui Cyrano, de Michele Santeramo, este...