Într-o perioadă foarte tulbure pentru politca româneasca, cu numeroase rânduri de alegeri și discursuri în care se vorbește tot mai mult despre nevoia de transparență, devine din ce în ce mai greu să afli cine sunt politicienii care ne conduc.
Drept urmare, am analizat cum performează deputații români din actualul mandat la acest capitol al transparenței. Un indice foarte bun la acest capitol este existența sau absența CV-ului de pe pagina oficială a Camerei Deputaților. Așadar, rămâne întrebarea în ce măsură deputații chiar cred în discursurile publice în care invocă dorința de transparență?
La 18 decembrie 2024 parlamentarii au început preluarea noilor mandate. Din păcate însă, numeroși deputați par să ignore legea și nu au făcut publice nici după aproape șase luni CV-urile.
Regulamentul Camerei deputaților prevede că deputații sunt obligații să publice pe site-ul instituției următoarele documente:
Art. 12 – (7) În condiţiile alin. (1) şi (2), deputaţii depun odată cu declaraţia de avere şi declaraţia de interese, la secretarul general al Camerei Deputaţilor, un curriculum vitae. Acesta se publică pe site-ul Camerei Deputaţilor la secţiunea de prezentare a fiecărui deputat.
Problema absenței CV-urilor aleșilor noștri de pe site-urile Parlamentului este notorie. Camera Deputaților a avut întotdeauna probleme în a-și motiva deputații să respecte legea și să-și publice CV-urile.
Libertatea scria în 2022 că 84 de deputați și senatori au omis să-și publice CV-ul, la mai bine de doi ani de la preluarea mandatelor. La acea vreme, PSD (28) și PNL (19) au avut cei mai mulți parlamentari cu CV absent. O parte dintre ei ulterior au răspuns la apelul jurnaliștilor și și-au făcut CV-urile publice. De asemenea, Adevărul scria în 2023 despre 30 de sanatori și deputați care au omis să publice documentul.
Conform datelor colectate de pe site-ul Camerei Deputaților, din cei 330 de deputați care și-au preluat mandatele la sfârșitul anului trecut, 141 încă nu și-au făcut CV-urile publice.
Paradoxal, cu toate că regulamentul Senatului nu prevede nicio obligativate pentru sanatori să publice CV-ul, situația se prezintă mult mai bine în comparație cu Camera Deputaților.
Codașii transparenței în Camera Deputaților – AUR și POT
Dintre partidele cele mai mari, AUR este de departe partidul care înregistrează cea mai mare contraperformanță la capitolul transparență. Din cei 63 de deputați AUR, doar 7 și-au făcut public CV-ul pe site-ul Camerei Deputaților.
Acest număr îi include și pe George Becali și Alecu Robert care au intrat în Parlament pe listele AUR, dar la momentul scrierii articolului, sunt neafiliați și de asemenea nu și-au făcut public CV-urile. Procentual, 89% dintre deputații AUR nu au CV-uri publice pe site-ul instituției.
Printre cei mai cunoscuți deputați fără CV public se numără Enache Mihai Adrian, liderul deputaților, vicelidera grupului parlamentar Bruynseels Ramona Ioana, actorul Mugur Mihăescu sau Mihai Neamțu.
POT (Partidul Oamenilor Tineri) este totuși partidul cu cei mai puțini deputați transparenți. Din cei 24 de deputați aleși pe listele POT, doar președinta partidului Anamaria Gavrilă și-a public CV-ul. Practic, 95% dintre deputați nu respectă transparența.


USR, campionul transparenței
USR (Uniunea Salvați România) este singurul partid din Parlament unde toți deputații și-au făcut publice CV-urile. În legislatura 2019-2024, doar Teodor Lazăr a omis acest aspect, însă în prezent el nu mai este deputat.
UDMR (Uniunea Democrată a Maghiarilor din România) este al doilea cel mai transparent partid. Din cei 24 de deputați, doar 3 au ales să nu-și facă CV-ul public – Kántor Boglárka, Molnar Andrei și Zahoranszki Brigitta-Eva.


PSD și PNL – nu-i nici bine, nu-i nici rău
PNL (Partidul Național Liberal) se mulțumește cu puțin peste jumătate din deputați transparenți, anume 29 din cei 50. Printre cei care au ales să nu publice CV-ul, se numără și secretarul Cotinescu Ilie-Aurelian.

În cazul PSD (Partidul Social Democrat), situația este puțin mai fericită. Doar 24 dintre cei 84 de deputați încă nu și-au publicat CV-ul. Elisabate Lipă, fosta olimpică română sau Radu Marinescu actualul ministru al justiției se alătură celor 24 care au uitat de publicare CV-ului.

Deputați SOS România au 19 deputați fără CV public din cei 28, în timp ce grupul minorităților are 4 deputați din 18 fără CV.


Listă deputați fără CV
- POT – 23 (96%)
- AUR – 55 (89%)
- SOS – 19 (68%)
- PNL – 21 (42%)
- PSD – 24 (28%)
- Minorități – 4 (22%)
- UDMR – 3 (14%)
- USR – 0 (0%)
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(FOTO: Agerpres)