Corupții nu vor să moară în luptă

Data:

spot_img

Se spune în mediul online și mulți analiști apreciază că ofițerii de rang superior din Rusia nu îndrăznesc să-i spună lui Putin adevărul despre războiul din Ucraina și în general despre starea armatei ruse.

Cauzele sunt simple. Dacă ești avansat pe merite și pe propriile forțe, de regulă ești o persoană care nu ai de ce să te temi și ești destul de vocal, pentru că nu ești dator nimănui cu nimic.

Dacă, în schimb, avansarea este rezultatul bunăvoinței unor superiori, atunci desigur cel avansat va avea grijă ca bunăvoința să se perpetueze, iar el să nu deranjeze cu informări incomode, care l-ar putea enerva pe cel de sus. Nu mai vorbesc despre faptul că bunăvoința promovării atrage de regulă și pe cel promovat cu merite reduse sau chiar incapabil profesional. Și asta pentru că dacă el era bun și sistemul corect putea avansa de unul singur.

Incompetența comandanților ruși este reflectată și de relatarea făcută de locotenentul Tatiana Hornovol într-un interviu acordat joi pentru CBS News, citat de Business Insider: „Rușii luptă prostește. (…) Nu au strategie sau tactici și cad mereu în aceleași capcane”.

Citește și: Finlanda și Suedia pregătesc aderarea la NATO, sub amenințarea Rusiei

Armata rusă, din punct de vedere instituțional, este nefuncțională de la cap la coadă.

A fost nevoie însă de o Ucraină curajoasă, care să-i aplice un upercut hotărât, pentru ca să putem vedea cu toții acest lucru.

Cât despre arsenalul nuclear aș dori să fac câteva precizări. Eu n-am văzut corupt să vrea sa moară în luptă. Sau măcar să vrea să sufere.

Coruptul vrea o viață bună, ușoară, liniștită și tihnită. De aceea, face ceea ce face. Și eventual să se mai și laude la vecini și prieteni ce descurcăreț este el.

Eu nu îi văd dându-i lui Putin valiza nucleară și detonând-se singuri deodată cu întreaga planetă doar de dragul lui.

Și, dacă cumva tot i-o va da careva, se vor găsi destui alții care să scoată din priză tot ceea ce e de scos, pentru ca ordinul dat de „gaspadin prezident” să nu ajungă la soldatul care doarme, cu capul pe masa cu butoane a lansatorului de rachete și o ascultă la căști pe Alla Pugaciova. O va asculta și nu va ști niciodată decât ceea ce trebuie să știe.

Iar în spatele lui, corupții mai degrabă se vor târgui dacă cineva le va face vreo ofertă.

În fond, un război dintre două armate este de cele mai multe ori războiul civilizațiilor care au trimis acele armate pe câmpul de luptă.

Iar în cazul de față, pe de o parte avem armata ucraineană, cu soldați instruiți pe bune, cu ofițeri avansați pe bune, dotată cu armament occidental fabricat tot pe bune și cu o pregătire psihologică de luptă care constituie însă și visul unei întregi generații și anume alăturarea la civilizația europeană.

Pe de cealaltă parte, avem armata rusă descrisă suficient mai sus și cu pregătirea psihologică de luptă compusă din fantasme țariste și minciuni penibile.

Who’s gonna win?

Citește și:

spot_imgspot_img
Horatiu Ovidiu Baias
Horatiu Ovidiu Baias
Horațiu Baias este procuror de 30 de ani. Deși îndeplinește condițiile de pensionare încă din 2017, a ales să rămână activ. A fost procuror criminalist 5 ani, în perioada 1997-2002. Lucrează la DNA din 2005 și a deținut succesiv funcțiile de procuror șef adjunct secție, procuror șef Serviciu Tehnic, procuror șef serviciu informații clasificate. A făcut parte din delegații oficiale în deplasări externe și a avut întâlniri oficiale cu anchetatori din Balcanii de Vest, respectiv Croatia, Serbia, Muntenegru și Albania, precum și în spațiul ex sovietic - Republica Moldova, Ucraina, Armenia și Kazahstan. Sub egida UE și OECD, a participat alături de alți anchetatori la misiuni de monitorizare a unor țări în evaluarea luptei împotriva corupției ( Albania, Serbia și Armenia). A fost în Kiev în 2012, la o conferință, și de 2 ori în 2017, când a stabilit relații de colaborare, training și schimb de experiență cu NABU (DNA-ul ucrainean).
1 COMENTARIU
  1. Coruptia si formele ei de reprezentare in viata Cetatii sunt cunoscute de noi toti sau asa ar trebui sa fie . Cuplarea preferentiala la bogatiile tarii , vinzarea unor uriase cantitati de produse sau de materii prime sub pretul pietii si manipularea cantitatilor vindute urmata de obtinerea banilor in mod ilicit , maximizarea , in scriptele capacitatilor economice de stat sau in cele miilitare a unor active ce in fapt nu existau decit la jumatate ca si cantitate , introducerea in sistemul de plata a unui numar cu mult mai mare de lucratori decit ne arata realitatea ,neplata impozitelor datorate fiscului prin manipulari contabile si declaratii fictive , vinzarea de produse fara acte sau alte forme legale si impartirea banilor la terti ca si multe, multe ,alte forme de evaziune , au facut ca Rusia sa ajunga in aceasta situatie economica acolo unde PIBul este abia la nivelul Italiei . Societatile inchise , cele de factura comunistoida, sunt, in principal „beneficiarele” a ceea ce noi numim coruptie .Coruptia este totala si sistemica ea avind forme de reprezentare in mai toate domeniile de activitate incepind cu marea coruptie si terminid cu mica coruptie ce se situeaza in principal la nivelul cetateanului obisnuit .In cazul nostru , ce ne aduce in fata agresiunea Rusiei in Ucraina , coruptia isi are locul ei .Lasind in urma amenitarea , mai mult sau mai putin reala a Occidentului , ce isi muta trupele in apropierea granitelor Rusiei sau dorinta sefului Rusiei de a serbatori evenimentul din mai ,anul curent , printr-o victorie obtinuta in teatrele de lupta, coruptia nu a facut altceva decit sa acutizeze decizia Presedintelui Rusiei ce a inteles , intr-un tirziu , cum a fost pacalit si manipulat din interior si din exterior , totul luind forma unei razbunari , in plan personal , asa cum ne arata discursul recent ce prezinta totul in cheia politica : eu va distrug , eu va elimin nazismul .Este o lupta personala impotriva celor care l-au pacalit timp de 30 de ani , timp in care coruptia din Rusia a vindut totul , de la gaze, la carbune , fara a acoperi costurile de producere si fara a obtine sumele de bani reale ca parte a cantitatii vindute dar mereu micsorate ca si coruptie , acolo unde banii au ajuns in alte buzunare .Timp de 30 de ani si mai bine gazul ,petrolul , curge catre Occident iar Germania a fost beneficiarul cel mai important .Acum suntem intr-un moment istoric ce confirma vechea zicere : politica este o vesnica razbunare si seful Rusiei doreste a se razbuna .Oameni nevinovati mor inspre a satisface niste ambitii de moment dar pacaleala a continuat, dincolo de banii pierduti ,ea (pacaleala ) ajungind in faza in care uniformele de de parada nu au mai putut fi folosite . Cita frustrare trebuie sa fi existat .Drumul de intoarcere nu pare a mai fi parte a viitorului .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O stafie bântuie iar Europa?

Când credeam că avem alegeri prezidențiale, am aflat (cu...

Statul de mămăligă

Modelul de stat clocit de Iohannis în ultimul deceniu...

Hoții de iluzii democratice. Copilul aruncat cu apa din copaie

Cine e de vină? Forțele străine, sau deciziile Iohannis-CCR-servicii-PSD-PNL? Întâi strania...