Cresc din nou ratele la credite. Dobânzile la creditele noi se majorează de la 1 octombrie

Data:

Cresc din nou ratele la creditele luate de români după luna mai 2019 și la creditele refinanțate, deoarece Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) se majorează de astăzi, 1 octombrie.

IRCC a crescut, așadar, de la 2,65% la 4,06%, de la 1 octombrie, conform datelor publicate de Banca Națională a României. Noul IRCC va fi valabil pentru perioada 1 octombrie – 31 decembrie.

Așadar, de la 1 octombrie, consumatorii cu rate legate de ROBOR vor resimți o creștere a ratei lunare cuprinsă între 200 şi 250 de lei.

IRCC a luat locul mai cunoscutului ROBOR și este dobânda care se aplică la creditele luate de debitori începând din mai 2019, dar și la creditele mai vechi de această dată, dar refinanțate după mai 2019. IRCC reprezintă media la care se fac tranzacțiile interbancare pe toate scadențele. El este o „oglindă” a ROBOR, dar este calculat cu un decalaj întârziat de trei luni.

În acelaşi timp, indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, este cotat la 7,93%.

De la 1 ianuarie, indicele IRCC va crește din nou, iar analiștii se așteaptă la o valoare apropiată de 6%, scrie ECONOMEDIA.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Economedia.ro
Economedia.ro
Economedia este site de știri și analize economice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Roberta Metsola a fost realeasă președintele Parlamentului European

Astăzi, 562 de europarlamentari au votat-o pe malteza Roberta...

UPDATE Șefii AMEPIP și-au înaintat, condiționat, demisiile. Reprezentanții PSD și PNL vor mai rămâne 45 de zile în funcții

Potrivit unor surse guvernamentale, șefii Agenției pentru Monitorizarea și...

Clotilde Armand cere anularea alegerilor din Sectorul 1

Clotilde Armand anunță că a cerut Biroului Electoral Central...