OPINIE | Dezastrul unei criminalități scăzute

Data:

Dezastrul unei criminalități scăzute. România se confruntă cu un fenomen incredibil de pervers – ale cărui consecințe pot fi cuantificate numai în cheie contabilă: „ne lipsesc atâția bani”.

Un gen de criminalitate a cărui perversitate constă tocmai în abolirea ”naturală” a tuturor instrumentelor prin care poate fi ea cuantificată la nivel statal, potrivit Cursdeguvernare.ro.

Nu poți să-i zici nici măcar corupție, căci corupția e un accident în funcționarea normală a statului și a administrației sale – or noi asistăm la o normalitate a anomaliilor foarte bine securizate de către întreg establishmentul.

Înainte de asta să demotăm un mit mărunt: acela că România are una din cele mai mici criminalități din UE. Teoretic, așa este: hoții, spărgătorii, tâlharii, proxeneții, traficanții de carne vie, falsificatorii de carduri, spălătorii de bani etc s-au mutat în Vest.

Pur și simplu e mai eficient să furi un portofel cu 200 de euro decât unul cu 100 de lei, sau să iei pe ora de prostituție 200 de euro decât 50. Astfel că sub aspectul ăsta, aici e liniște, iar România ”e o țară sigură”.

Citește și: Ce mai rămâne din Spațiul Schengen după ce mai multe state membre din Europa Centrală au reintrodus controale la frontieră în contextul crizei din Orientul Mijlociu

Adevărata criminalitate a locului constă, însă, în naturalețea prin care o parte tot mai mare din economie trăiește în afara legii, că nu există cifre pentru ea și că un baraj de 3 cercuri concentrice o protează și de ochii lumii și de – mai ales de – statistici.

Înainte de-a explica mecanismul, să pornim de la câteva exemple ale acestei veri:

1. Doar 2 (doi)% din instrumentele de control din vămile României (scanere, cântare etc) funcționează în acest moment – chiar în situația unei expuneri masive a granitei cu Ucraina la criminalitatea specifică unei țări aflate în război. Doar 100 de camioane sunt verificate, din cele 10.000 care ne trec zilnic prin vămi.

2. Cazul exploziei de la Crevedia e emblematic. Odată pentru că acolo a putut funcționa timp de 3 ani o stație GPL clandestină sub ochii serviciilor secrete, ale poliției, ale primăriei, ale gărzilor de mediu etc – și numai faptul că a explodat a atras atenția asupra ei.

Continuare în Cursdeguvernare.ro!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: IGSU / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU
  1. Citit, articol bine lucrat, masiv Nu pe speculatii, INSA DEGEABA, raspunsul este dat tot de autor, lu’ Liviu, la comentarii…Cat despre citatul cu ” cel mai mare truc al diavolului, este ca a convins lumea ca el nu exista”, s-ar putea sa fie din „The Devil’s Advocate” ( atribuit lui Al Pacino),dar este SIGUR (si) din „The Usual Suspects”, cu Kevin Spacey si Stephen Baldwin, fratele lui Alec B., cel -candva- casatorit cu una dintre cele mai sexy femei*, la timpul ei, desigur…(* „mama” lui M& M, sau Eminem)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un sucevean aflat în arest la domiciliu pentru trafic de droguri a evadat

Un bărbat în vârstă de 43 de ani din...

Stradă surpată în Slănic Prahova. Geologi și specialişti caută explicații| FOTO

Stradă surpată în Slănic Prahova. Specialişti din cadrul Institutului...

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Campanie electorală în Mehedinți

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Primarul...