Moțiunea AUR i-a dat posibilitatea premierului să-și mai explice odată programul de redresare, dar în același timp i-a lăsat și pe radicali să-și facă numărul și să-i întărâte pe cei nemulțumiți.
Ce rost are această moțiune, a întrebat premierul Ilie Bolojan în plenul parlamentului la dezbaterea moțiunii de cenzură, după ce guvernul și-a asumat răspunderea asupra Primului Pachet de Austeritate.
„Parlamentul nu e o anexă a guvernului”, răspunde indirect liderul interimar al PSD, Sorin Grindeanu, dându-i de înțeles primului ministru că Legislativul e cel care trebuie să gândească și să dezbată legile pe care mai apoi Executivul le pune în practică. Grindeanu, care e președintele Camerei Deputaților, vrea să fie el cel care ia inițiativele, nu Bolojan, așa că i-a transmis acestuia că folosirea asumării guvernamentale sau a ordonanțelor guvernamentale trebuie să fie excepția, nu norma.
Asumarea răspunderii guvernamentale pe un pachet de legi sau Ordonanțele de urgență sunt scurtături care economisesc timp, fiindcă altminteri dezbaterile din parlament și trecerea prin cele două camere poate dura minim o lună, dar de obicei e vorba de luni de zile.
Democrația înseamnă însă dezbatere în plenul parlamentului, deci transparență, posibilitatea societății civile de a face presiuni pentru oprirea exagerărilor și derapajelor.
În cazul de față, e vorba cu adevărat de măsuri urgente, pentru ca România să nu intre în incapacitate de plată. E neclar, totuși, de ce măsurile acestea s-au luat atât de târziu. De ce aceleași partide aflate azi la putere au lăsat timpul să treacă? Pentru a nu bruia campania electorală?
Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Bolojan intitulată „Au ruinat țara și acum îi obligă pe români să achite nota de plată – afară cu Guvernul ipocrit” a căzut la votul din Parlament: au fost numai 134 de voturi pentru moțiune. Pentru ca Guvernul să fie demis, erau necesare 233 de voturi ”pentru”, adică jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor. Formațiunile care susțin guvernul nu au votat, au asigurat doar prezența din băncile parlamentului, o tactică folosită adesea de coaliții pentru a preveni trădările.
Continuarea în Deutsche Welle
Citește și: Pensionări fictive pentru păstrarea privilegiilor celei de a 3-a puteri în stat
Urmăriți PressHUB și pe Google News!