Cum a fost achitat un agresor recidivist. De ce ridicarea fustei unei femei și prinderea de fund nu sunt infracțiuni sexuale

Data:

spot_img

Un agresor sexual a scăpat de închisoare după ce două judecătoare de la Curtea de Apel București au considerat că ridicarea fustei și prinderea de fund a unei femei sunt fapte care nu trebuie pedepsite. În primă instanță, el a primit o pedeapsă de 4 ani și 9 luni închisoare.

În ianuarie 2023, Judecătoria Sector 4 îl condamna pe George Vasilescu, un individ de 51 de ani din București la o pedeapsă de 4 ani și 9 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de agresiune sexuală.

Concret, în toamna anului 2022, în jurul orei 21, Vasilescu a urmărit o femeie care se întorcea de la serviciu, a mers în spatele ei până în dreptul blocului unde locuia aceasta, a prins ușa de la intrare și a intrat în hol, iar în fața liftului, când femeia i-a spus că vrea să urce singură în lift, i-a ridicat fusta și a prins-o de fund.

Femeia a început să țipe, iar necunoscutul a fugit. Victima a intrat în casă, i-a povestit soțului întâmplarea și, împreună, au ieșit să-l caute pe individ.

La 100 de metri de blocul aflat într-o zonă centrală a Bucureștiului l-au întâlnit pe Vasilescu care nu a recunoscut ce a făcut. Femeia i-a făcut o fotografie, apoi a mers la poliție și a făcut plângere.

Traseul victimei

Pe baza înregistrărilor de pe camerele de luat vederi din zonă și din mijlocele de transport STB poliția  a refăcut traseul victimei și a luat amprente de pe mânerul ușii blocului. Una dintre urme se potrivea cu amprentele lui George Vasilescu, care a fost descoperit în baza de date a poliției printr-o aplicație informatică de recunoaștere facială. Totodată, polițiștii au stabilit că agresorul și-a urmărit victima încă din autobuz.

Testat cu detectorul de minciuni, Vasilescu a picat testul. Totodată, ela fost reținut și apoi arestat preventiv până la data pronunțării primei instanțe.

Citește și: DNA a capitulat în dosarele prescrise ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale

Fapte similare

În timpul judecății, instanța a constatat că Vasilescu a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 5 ani, 4 luni închisoare, fiind eliberat la termen din penitenciar în decembrie 2021. Prima condamnare a fost tot pentru agresiune sexuală, victime fiind 5 tinere, iar modul de operare a fost același.

„Având în vedere că inculpatul a mai săvârșit infracliuni similare, de o gravitate ridicată, ce au implicat adoptarea unui mod de operare similar, instanța constată că inculpatul nu dă dovada căinței, regretului faptei comise, a conștientizării și asumării consecințelor faptei sale, ci din contră acesta lasă impresia că pus în fața unei situații similare ar reacționa în același mod”, se arată în decizia de fond a Judecătoriei.

Codul penal definește „agresiunea sexuală” drept „actul de natură sexuală, altul decât cele prevăzute în art. 218, cu o persoană, săvârşit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra sau de a-şi exprima voinţa ori profitând de această stare, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.

Surpriza din apel

Agresorul Vasilescu a făcut apel și dosarul a ajuns la Curtea de Apel București la judecătoarele Cristina Carmen Craiu și Mihaela Niță.

În apel, Vasilescu a cerut achitarea pe motiv că nu el a agresat victima în scara blocului motivând că amprenta sa a fost găsită doar pe mânerul exterior al ușii blocului, nu și în interiorul imobilului.

După deliberări, cele două judecătoare au ajuns la concluzia că „acțiunea inculpatului de a o apuca de fund pe persoana vătămată nu reprezintă un act de agresiune sexuală.

În opinia Curții, conduita inculpatului ,deși reprobabilă, nu are conotație penală, simplul gest de a pune mâna pe fundul persoanei vătămate, fără  consimțământul acesteia, persoana vătămată fiind luată prin surprindere, neputând fi caracterizat ca act de agresiune sexuală în sensul legii penale. (…)

Citește și: Eduard Hellvig demisionează din funcția de director SRI: „Mi-am atins obiectivele”

Curtea nu achiesează la considerentele primei instanțe , neputând fi reținute constrângerea și vulnerabilitatea persoanei vătămate, în condițiile în care din probele administrate nu rezultă că inculpatul a exercitat vreun act de constrângere asupra persoanei vătămate, acesta profitând, în fapt, de împrejurarea că persoana vătămată ( persoană matură) s-a întors cu spatele la el, iar după gestul său ce se impune, de altfel, a fi blamat, a fugit, ca urmare a țipetelor persoanei vătămate”, mai consemnează judecătoarele Craiu și Niță de la Curtea de Apel București.

În concluzie, recidivistul Vasilescu a fost achitat și eliberat după 5 luni de arest preventiv. Decizia este definitivă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Profil de candidați pentru posibili funcționari de rang înalt în administrația Donald Trump

Statele Unite ale Americii și-au ales liderul pentru următorii...

Cine profită de alegerea lui Trump în România? | Deutsche Welle

Există o susținere explicită a celei mai cunoscute fundații...

Numărul 2 din Parchetul General vrea disjungerea dosarului Revoluției din 1989

Înainte cu o lună de instalarea în funcție a...