Cum a fost achitat un agresor recidivist. De ce ridicarea fustei unei femei și prinderea de fund nu sunt infracțiuni sexuale

Data:

Un agresor sexual a scăpat de închisoare după ce două judecătoare de la Curtea de Apel București au considerat că ridicarea fustei și prinderea de fund a unei femei sunt fapte care nu trebuie pedepsite. În primă instanță, el a primit o pedeapsă de 4 ani și 9 luni închisoare.

În ianuarie 2023, Judecătoria Sector 4 îl condamna pe George Vasilescu, un individ de 51 de ani din București la o pedeapsă de 4 ani și 9 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de agresiune sexuală.

Concret, în toamna anului 2022, în jurul orei 21, Vasilescu a urmărit o femeie care se întorcea de la serviciu, a mers în spatele ei până în dreptul blocului unde locuia aceasta, a prins ușa de la intrare și a intrat în hol, iar în fața liftului, când femeia i-a spus că vrea să urce singură în lift, i-a ridicat fusta și a prins-o de fund.

Femeia a început să țipe, iar necunoscutul a fugit. Victima a intrat în casă, i-a povestit soțului întâmplarea și, împreună, au ieșit să-l caute pe individ.

La 100 de metri de blocul aflat într-o zonă centrală a Bucureștiului l-au întâlnit pe Vasilescu care nu a recunoscut ce a făcut. Femeia i-a făcut o fotografie, apoi a mers la poliție și a făcut plângere.

Traseul victimei

Pe baza înregistrărilor de pe camerele de luat vederi din zonă și din mijlocele de transport STB poliția  a refăcut traseul victimei și a luat amprente de pe mânerul ușii blocului. Una dintre urme se potrivea cu amprentele lui George Vasilescu, care a fost descoperit în baza de date a poliției printr-o aplicație informatică de recunoaștere facială. Totodată, polițiștii au stabilit că agresorul și-a urmărit victima încă din autobuz.

Testat cu detectorul de minciuni, Vasilescu a picat testul. Totodată, ela fost reținut și apoi arestat preventiv până la data pronunțării primei instanțe.

Citește și: DNA a capitulat în dosarele prescrise ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale

Fapte similare

În timpul judecății, instanța a constatat că Vasilescu a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 5 ani, 4 luni închisoare, fiind eliberat la termen din penitenciar în decembrie 2021. Prima condamnare a fost tot pentru agresiune sexuală, victime fiind 5 tinere, iar modul de operare a fost același.

„Având în vedere că inculpatul a mai săvârșit infracliuni similare, de o gravitate ridicată, ce au implicat adoptarea unui mod de operare similar, instanța constată că inculpatul nu dă dovada căinței, regretului faptei comise, a conștientizării și asumării consecințelor faptei sale, ci din contră acesta lasă impresia că pus în fața unei situații similare ar reacționa în același mod”, se arată în decizia de fond a Judecătoriei.

Codul penal definește „agresiunea sexuală” drept „actul de natură sexuală, altul decât cele prevăzute în art. 218, cu o persoană, săvârşit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra sau de a-şi exprima voinţa ori profitând de această stare, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.

Surpriza din apel

Agresorul Vasilescu a făcut apel și dosarul a ajuns la Curtea de Apel București la judecătoarele Cristina Carmen Craiu și Mihaela Niță.

În apel, Vasilescu a cerut achitarea pe motiv că nu el a agresat victima în scara blocului motivând că amprenta sa a fost găsită doar pe mânerul exterior al ușii blocului, nu și în interiorul imobilului.

După deliberări, cele două judecătoare au ajuns la concluzia că „acțiunea inculpatului de a o apuca de fund pe persoana vătămată nu reprezintă un act de agresiune sexuală.

În opinia Curții, conduita inculpatului ,deși reprobabilă, nu are conotație penală, simplul gest de a pune mâna pe fundul persoanei vătămate, fără  consimțământul acesteia, persoana vătămată fiind luată prin surprindere, neputând fi caracterizat ca act de agresiune sexuală în sensul legii penale. (…)

Citește și: Eduard Hellvig demisionează din funcția de director SRI: „Mi-am atins obiectivele”

Curtea nu achiesează la considerentele primei instanțe , neputând fi reținute constrângerea și vulnerabilitatea persoanei vătămate, în condițiile în care din probele administrate nu rezultă că inculpatul a exercitat vreun act de constrângere asupra persoanei vătămate, acesta profitând, în fapt, de împrejurarea că persoana vătămată ( persoană matură) s-a întors cu spatele la el, iar după gestul său ce se impune, de altfel, a fi blamat, a fugit, ca urmare a țipetelor persoanei vătămate”, mai consemnează judecătoarele Craiu și Niță de la Curtea de Apel București.

În concluzie, recidivistul Vasilescu a fost achitat și eliberat după 5 luni de arest preventiv. Decizia este definitivă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum a reușit Nicu Ștefănuță. Momentele cheie ale campaniei de succes a unui candidat independent

Cum a reușit Nicu Ștefănuță să fie primul candidat...

Lucian Bode a pierdut al doilea proces prin care încerca să scape de decizia de plagiat

Lucian Bode a pierdut, definitiv, cel de-al doilea proces...

Peste 600 de copii născuți de fete sub 15 ani, în 2023

Peste 600 de copii născuți de fete sub 15...

Instanța supremă sfidează, din nou, CJUE

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a dat...