Cum au pus rușii bazele Securității în România. „Gayaneh“ și Pacepa | Aktual24

Data:

Cum au pus rușii bazele Securității în România. „Gayaneh“ și Pacepa. Operațiunea „Gayaneh“ a fost inițiată de Iosif Stalin în 1943 și coordonată de Lavrenti Beria, adjunctul său, relatează generalul Pacepa, în cartea sa „Moștenirea Kremlinului“.

De construirea Securității Statului din România și a celorlalte poliții politice din țările ce urmau să fie ocupate în Europa de Est s-au ocupat generali de prim rang din Ministerstvo Gosudarstvennoi Bezopasnosti (Ministerul Securității Statului) și Inostrannoe Upravlenie (Directoratul Exterior) de la Moscova, care au și produs un document numit Istoria Ruminskoi Bezopastnosti (Istoria Securității Române).

„Orizonturi roșii“, o mărturie șocantă

Ion Mihai Pacepa, adjunctul DIE (Direcția de Informații Externe), a fugit în Republica Federală Germania și, apoi, în SUA în iulie 1978, defectarea sa reprezentând o lovitură de moarte dată regimului de teroare instituit de dictatorul Nicolae Ceaușescu.

Citește și Vizitele externe ale domnului Marcel Ciolacu și promovarea intereselor cetățeanului român

Securitatea a trebuit complet restructurată după fuga lui Pacepa, rețelele de spionaj au căzut, Ceaușescu a devenit și mai paranoic decât înainte, iar planurile sale reale au ajuns la cunoștința țărilor occidentale.

În 1987, Pacepa a scos cartea „Orizonturi roșii“, despre culisele puterii politice de la București, care i-a șocat pe liderii occidentali.

Citirea acesteia în serial, la postul de radio Europa Liberă, a provocat furia nemăsurată a lui Ceaușescu, care a comandat asasinarea șefilor secției române și atentate cu bombă la sediul radioului.

O țară guvernată de trei F: foame, frig și frică

Ascultată pe furiș de milioane de români – postul de radio Europa Liberă era interzis în România –, cartea „Orizonturi roșii“ a contribuit la furia populației care trăia fără mâncare, medicamente, apă caldă, căldură, într-o penurie dramatică și guvernată de cei trei F: foame, frig și frică.

„Reprezint elita Uniunii Sovietice, Ministerstvo Gosudarstvennoi Bezopasnosti. Cine știe ce înseamnă Gayaneh?“

Însă Pacepa a mai produs ulterior și alte cărți care au accentuat ura foștilor săi colegi rămăși la putere în România după căderea lui Ceaușescu, în decembrie 1989, acum reciclați în oameni de afaceri și politicieni.

Citește și Hărțuirea jurnaliștilor români, criticată de Departamentul de Stat al SUA. Cazul Boroș-PRESShub

Cartea „Moștenirea Kremlinului“, în care este descris roul spionajului în sistemul comunist de guvernare, este scrisă în bună măsură la persoana întâi, deoarece Pacepa a fost în Securitate aproape chiar de la început.

Continuarea în Aktual24

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: Aktual24.ro

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Preşedintele Chinei la Paris. Ce vor discuta Xi Jinping și Emmanuel Macron

Preşedintele Chinei la Paris. Ce vor discuta Xi Jinping...

Un crâmpei din trecut: satul și Noaptea de Înviere | Ziarul de Iași

Un crâmpei din trecut: satul și Noaptea de Înviere....

Impresionanta poveste a lui Alex Craiu: în scaun cu rotile, voluntar în Ucraina | Info sud-est

Impresionanta poveste a lui Alex Craiu: în scaun cu...

Majorarea prețului gazelor cu peste 50%. Ce soluții are guvernul polonez | Aktual24

Majorarea prețului gazelor cu peste 50%. Ce soluții are...