Cum s-au purtat extremiștii cu presa în campanie

Data:

Am fi naivi să credem că eșecul lui Simion la prezidențiale i-ar descuraja pe extremiști să fie agresivi cu presa.  

Să începem cu Anamaria Gavrilă, șefa POT, care s-a remarcat printr-o agresivitate neobosită. Atitudinea sa era hrănită de convingerea că, după ce George Simion va prelua președinția, presa independentă va fi anihilată.

Rămâne în analele pățaniilor de presă din România data de 19 martie 2025, când Gavrilă a sunat la 112 să fie evacuată presa, de care se declara hărțuită, din fața biroului ei din parlament. Polițiștii sosiți la fața locului au constatat că jurnaliștii se aflau într-o zonă cu acces permis presei și nu încălcaseră nicio lege.

Citește și: Anti-modelul Cristoiu și modele reale în jurnalism

Gavrilă a continuat cu amenințările: „Sunteți o specie pe cale de dispariție, de-abia aștept să vă văd gone

Anamaria Gavrilă a încasat o sancțiune contravențională pentru apel abuziv la 112. Conduita sa a continuat cu alte amenințări aruncate peste umăr, în timp ce i se puneau întrebări legitime: „Sunteți o specie pe cale de dispariție, de-abia aștept să vă văd gone”.

Cursele în pas alergător ale șefei POT pe coridoarele parlamentului au devenit subiect de ironii, fiind taxate cu propriile exprimări ca „de ce… fugem?”. Anamaria Gavrilă n-a învățat nimic din aceste experiențe care au făcut-o ridicolă și total inadecvată poziției de parlamentar și a continuat cu amenințarea excluziunii, dacă nu chiar a exterminării, cuprinzând atât parlamentari, cât și jurnaliști: „Zic să vă aranjați repede lucrurile, să vă luați bagajele și să vă mutați din țară! Că ce vine peste voi… voi credeți că sunteți încă șmecheri, vedeți valul și încă stați cu pantalonii în vine…”.

George Simion a avut multiple ocazii în care a arătat care este modelul său de relație cu mass-media: insulta, luarea peste picior, eschiva, filmarea pe ascuns, minciuna gogonată, umilirea, procesul de intenție. Cel mai scandalos este episodul în care o echipă de la DIGI TV a fost filmată fără să fie anunțată în timp ce negocia cu candidatul, în biroul său de la Senat, participarea la o dezbatere.

Mai mult, imaginile au fost editate pentru a da impresia că Simion îi domină pe jurnaliști, iar aceștia nu îndrăznesc să scoată un cuvânt în fața lui. Marius Tian, redactor-șef la Digi24, a declarat pentru HotNews că filmarea conține „doar părțile care consideră domnia sa că îl avantajează electoral”.

Citește și: O experiență de roman: profesoară și scriitoare – șase ani îngrijitoare de bătrâni în Austria

George Simion a refuzat invitația după ce dăduse impresia că va participa, dar a difuzat acest montaj chiar în timpul dezbaterii din care lipsea. Mesajul era un proces de intenție tipic, și anume că televiziunea nu l-ar fi tratat corect dacă ar fi fost prezent.

Aceeași rețetă a folosit-o și la invitația televiziunii publice, acuzând-o fără niciun argument că l-ar fi favorizat pe contracandidatul său, dacă ar fi participat la dezbatere. AUR a susținut că TVR „acționează ca o extensie mediatică a candidatului sistemului”, ceea ce televiziunea a respins ferm. Adică tot un proces de intenție, în timp ce folosea eschiva pentru a-și ascunde lacunele deja sesizabile din cultura sa generală și politică.

Episodul penibil de la televiziunea franceză Cnews, când a insultat Franța, pe francezi și pe președintele Macron, a arătat cât de precare sunt cunoștințele sale de limbă franceză. De altfel, nici prestațiile în engleză n-au fost strălucite pentru un prezumtiv președinte de țară.

Continuarea în Revista22

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Brîndușa Armanca
Brîndușa Armanca
Ziaristă, scriitoare şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. Realizează rubrica Media culpa în revista „22” și continuă corespondențele la Radio Europa liberă. În afara sutelor de articole de presă, interviuri, emisiuni de radio şi televiziune care fac parte din viaţa unui jurnalist activ, a publicat volume de media și a realizat filme documentare recompensate cu premii naționale și internaționale, iar activitatea culturală cu Distincția Academiei Române și cu o înaltă distincție culturală a din partea ministrului culturii ungar pentru diplomație culturală. Este membră a Uniunii Scriitorilor și a numeroase organizații ca GDS, Societatea Timișoara, AZIR/AEJ, ECREA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Londra și Bruxelles impun noi sancțiuni Rusiei, după eșecul apelului Trump-Putin 

Apelul telefonic de luni, dintre Donald Trump și Vladimir...

Procedura de alegere a șefului instanței supreme poate fi amendată prin OUG

Graba suspectă cu care s-a declanșat concursul de ocupare...

A învins adevărul

Civilizația, dacă intră decisiv în modul de alarmă, poate...