Serviciul de spionaj al Rusiei susține într-un comunicat de presă că Parchetul General i-ar fi deschis dosar penal radicalului Călin Georgescu la cererea UE. Ce semnal transmite SVR? Că l-a lăsat din brațe?
Serviciul de Informații Externe al Federației Ruse, SVR, lansează în premieră cu acest comunicat o acțiune pro-americană. Spionajul de la Moscova precizează astfel că elita totalitar-liberală europeană s-ar teme în mod clar de o „turnură conservatoare a Europei” sub influența lui Trump.
În efortul de a preveni un astfel de scenariu, Bruxelles-ul nu ar fi timid în privința mijloacelor. După „atacul asupra lui Georgescu”, se pot prevedea cu încredere noi încercări ale curentului liberal european de a suprima disidența în UE. Ținta lor principală va fi Ungaria, ca „bastion al conservatorismului european” iar un pretext convenabil vor fi alegerile parlamentare din această țară de anul viitor: „Bruxelles-ul este extrem de îngrijorat că noul lider american ar putea slăbi suprastructura globalistă europeană și se bazează în această activitate pe lideri conservatori cu orientare națională, precum premierul ungar Viktor Orban, premierul slovac Robert Fico și candidatul la președinția României Călin Georgescu”. Serviciul de Informații Externe al Federației Ruse SVR încearcă să adâncească falia dintre UE și SUA, fiindcă acesta e unul dintre scopurile politicii externe moscovite.
În mod tradițional, de altfel, serviciul de spionaj al Rusiei folosește comunicatele de presă (i) în primul rând pentru a promova agenda politicii rusești; (ii) apoi, multe comunicate date de SVR de-a lungul istoriei sale conțin informații false sau manipulate, cu scopul de a crea confuzie sau de a destabiliza situația politică din țările vizate; (iii) SVR folosește tactica notificărilor oficiale pentru a submina încrederea populației unei țări în instituțiile sale democratice sau pentru a promova subiecte favorabile Rusiei; (iv) adesea serviciul de spionaj de la Moscova a acuzat statele occidentale, în special Statele Unite și Uniunea Europeană, de amestec în afacerile interne ale Rusiei sau ale altor țări, de spionaj, de dezinformare sau de destabilizare în zona sa de influență; (v) comunicatele de presă al SVR sunt folosite ca instrumente de propagandă; (vi) dar și pentru a transmite avertismente sau amenințări la adresa statelor sau organizațiilor care acționează împotriva intereselor Rusiei; (vii) nu de puține ori astfel de comunicate servesc ca mijloc de presiune sau intimidare.
Continuarea, în Deutsche Welle
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(FOTO: Silviu Matei / AGERPRES FOTO)