Condiții mai dure pentru introducerea în UE a produselor care conțin gaze fluorurate

Data:

spot_img

Concomitent cu eforturile de reducere a emisiilor de CO2, UE dorește să reglementeze și alte gaze cu efect de seră care încălzesc planeta, cum ar fi metanul, gazele fluorurate – cunoscute și ca gaze-F – precum și substanțele care afectează stratul de ozon. Deși prezente în cantități mai mici decât CO2 în atmosferă, acestea pot avea un efect de încălzire semnificativ.

Deputații europeni, membri în comisia de mediu, solicită reduceri ambițioase și susțin propunerile Comisiei Europene de a încuraja folosirea alternativelor la gazele-F și la substanțele care afectează stratul de ozon atunci când este posibil, sau de a adopta măsuri care să reducă scurgerile și emanațiile în timpul producției și folosirii lor.

Ce sunt gazele fluorurate?

Gazele fluorurate sunt produse de om și pot fi găsite în dispozitive obișnuite precum frigidere, aer condiționat sau pompe de căldură, aerosoli, solvenți și agenți extinctori cu spumă. Acestea reprezintă aproximativ 2,5% din emisiile de gaze cu efect de seră ale UE.

Chiar dacă gazele fluorate se găsesc în volume mai mici în atmosferă decât CO2, ele pot capta mai multă energie solară. UE trebuie să reducă emisiile acestora pentru a-și atinge obiectivul de aducere a emisiilor la zero net până în 2050.

Deoarece nu dăunează stratului de ozon atmosferic, gazele F sunt adesea folosite ca înlocuitori pentru substanțele care afectează stratul de ozon.

Ce a făcut UE până acum?

Gazele-F sunt incluse împreună cu CO2, metanul și oxidul de azot în Acordul de la Paris, precum și în alte acorduri internaționale privind substanțele care afectează ozonul.

Pentru a controla emisiile de gaze-F, UE a adoptat Regulamentul gazelor-F și Directiva sistemelor de aer condiționat mobile. În fiecare an Agenția Europeană pentru Mediu emite rapoarte cu privire la producția, importul, exportul, distrugerea și utilizarea gazelor-F emise de companiile din UE.

Ce dorește Parlamentul?

Pentru a reduce și mai mult gazele fluorurate în UE, deputații europeni doresc:

  • Întărirea noilor norme propuse de Comisie care interzic introducerea pe piața unică a produselor conținând gaze fluorurate.
  • Eliminarea treptată a hidrofluorocarburilor (HFC) – utilizate cu precădere în aparatele de aer condiționat și refrigerare – introduse pe piața UE până în 2050.
  • Monitorizarea strictă pentru a se asigura că reducerea treptată a HFC nu pune în pericol obiectivele de creștere a utilizării pompelor de căldură prevăzute de planul RePowerEU.
  • Aplicarea mai strictă a legii pentru a preveni comerțul ilegal și încălcarea normelor.

Comisia estimează că propunerile sale pentru regulamentul privind gazele fluorurate pot produce o reducere suplimentară de 310 milioane de tone echivalent CO2 până în 2050, ceea ce echivalează cu emisiile totale anuale de gaze cu efect de seră ale Spaniei în 2019.

Citește și: Efectele pe care le poate avea procesul lui Donald Trump asupra alegerilor din SUA

Ce sunt substanțele care diminuează stratul de ozon?

Prezente în dispozitive similare cu gazele-F, substanțele care diminuează stratul de ozon (SDSO) sunt, și ele, substanțe chimice create de om. Când ajung în atmosfera superioară, aceste substanțe pot deteriora stratul de ozon, care protejează Pământul de radiațiile solare periculoase.

Ce a făcut UE până acum?

Din cauza impactului lor asupra mediului, SDSO sunt în curs de eliminare din UE, conform unui acord global din 1989 cunoscut drept Protocolul de la Montreal privind substanțele care deteriorează stratul de ozon. Totodată, eliminarea acestor substanțe se încadrează în obiectivele climatice ale UE și în angajamentele luate prin Acordul de la Paris.

Ce dorește Parlamentul?


Pentru a reduce în continuare emisiile de substanțe care epuizează stratul de ozon, eurodeputații susțin propunerea Comisiei de actualizare a legislației, incluzând interzicerea producerii, utilizării sau comerțului cu astfel de substanțe, cu excepția cazurilor strict definite. De asemenea, aceștia solicită o monitorizare mai bună, o aplicare mai strictă a legii și sancțiuni mai severe pentru a evita activitățile ilegale.

Potrivit Comisiei, modificările propuse în regulamentul privind SDSO ar aduce reduceri suplimentare de 180 de milioane de tone echivalent CO2 până în 2050 – cât au reprezentat emisiile totale anuale de gaze cu efect de seră din Olanda în 2019.

Reducerea emisiilor de metan

Ce este metanul?

Metanul se găsește în mod natural în atmosferă, însă el este generat și de activități umane cum sunt agricultura, industria și arderea combustibililor fosili. Acesta a fost responsabil de 12% din impactul gazelor cu efect de seră în UE în 2021.

Ce face UE?

Parlamentul a adoptat o rezoluție asupra unei propuneri a UE pentru o strategie de reducere a emisiilor de metan în octombrie 2021, solicitând Comisiei să stabilească obiective și măsuri obligatorii de reducere a metanului pentru toate sectoarele, prin Regulamentul privind partajarea efortului. Deputații europeni vor vota poziția Parlamentului privind reducerea consumului de metan în sectorul energetic în cursul acestui an.

Mai multe despre gazele-F și substanțele care diminuează stratul de ozon:

Sursă: Parlamentul Europea

FOTO: Facebook Biroul Parlamentului European în România

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related