La Kiev au loc cele mai intense atacuri ale Rusiei de la debutul invaziei la scară largă, în februarie 2022. Moscova atacă cu sute de drone şi rachete. Ce vrea să obţină Vladimir Putin cu asta? Ce l-ar putea stopa?
Vineri dimineaţa Rusia a atacat din nou Odesa cu drone. Potrivit mass media locale au fost bombardate clădirea oficiului teritorial de recrutare al armatei ucrainene şi imobile de locuit.
Cu o zi înainte, în timpul unui atac nocturn masiv, au fost ucise la Kiev cel puţin două persoane. Explozii s-au înregistrat în mai multe cartiere ale capitalei Ucrainei. Primarul Vitali Kliciko a raportat distrugerea unei staţii de ambulanţe.
În ultima vreme a existat o întreagă serie de atacuri combinate masive executate de Rusia. Ce s-a întâmplat în noaptea de 4 iulie la Kiev a fost descris în mass media din Ucraina drept „noapte de iad”. Rusia a bombardat metropola cu mai bine de 500 de drone precum şi cu rachete de tip Kinşal şi Iskander.
În reacţie chiar şi preşedintele SUA, Donald Trump, care se considera anterior un fel de mediator în conflictul dintre Rusia şi Ucraina, s-a declarat dezamăgit de Rusia. El şi-a înăsprit şi retorica faţă de Kremlin. „Primim servite din partea lui Putin o grămadă de prostii”, a declarat Trump, adăugând că preşedintele rus este „mereu foarte drăguţ”, dar în cele din urmă asta se dovedeşte un element lipsit de importanţă.
La scurt timp după aceste declaraţii SUA au reluat, potrivit Reuters, livrarea unor anumite tipuri de armament. Agenţia de presă a precizat că este vorba de obuze de artilerie şi tunuri autopropulsate.
Rusia este astăzi capabilă să execute astfel de atacuri masive fiindcă şi-a extins substanţial producţia de drone. Nu mai depinde de Iran cum depindea în 2022.
Continuarea, în Deutsche Welle
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Odesa Oblast Prosecutor’s Office / Одеська Обласна Прокуратура)