DEUTSCHE WELLE | De ce să ne fie frică de George Simion la Cotroceni

Data:

Călin Georgescu iar acum George Simion au atras cei mai mulți alegători prin dezbinarea și mai mare a românilor, prin asmuțirea celor creduli împotriva celor care se gândesc de două ori înainte de a lua o decizie, scrie George Arun într-o analiză pentru DW.

Toți candidații la funcția de președinte au apelat de-a lungul anilor la marota „voi fi președintele tuturor românilor“. Dar nu au spus și cum vor face asta, drept pentru care nici nu au făcut-o, în pofida faptului că poate cea mai importantă prerogativă a președintelui e să fie mediator între stat și societate.

Nicușor Dan e printre puținii politicieni care au vorbit de importanța comunităților, de solidaritate și de spiritul comunitar. În discursul care a urmat alegerilor de duminică, primarul general al Capitalei a definit esența democrației în termeni de care mulți români erau străini: „Democrația este despre comunități, cu problemele și aspirațiile lor”.

Citește și: Putin propune negocieri directe de pace cu Ucraina la Istanbul. Zelenski se declară pregătit pentru discuții, dar cere un armistițiu de 30 de zile. Macron: „Un prim pas, dar insuficient”

Între viziunea de stadion pe care George Simion o are asupra societății și aceea de comunitate și spirit comunitar despre care vorbește Nicușor Dan e o diferență ca de la cer la pământ. Candidatul pro-european pentru Cotroceni s-a clasat în turul al doilea și pentru că are experiența administratorului unei comunități de două milioane de locuitori unde a fost votat de peste 40% dintre bucureșteni în cinci din cele șase sectoare ale Capitalei.

Fieful PSD din zonele cele mai defavorizate, o trambulină pentru George Simion?

Se vorbește de mult timp, și nu se putea să nu se vorbească și în campaniile electorale de anul trecut și în cele din mai pentru alegerile prezidențiale, de existența a două Românii. O Românie în care numărul persoanelor sărace depășește 4 milioane, iar al persoanelor în risc de sărăcie sau excluziune socială este de 6,5 milioane, și o alta în care oamenii trăiesc decent. Sărăcia afectează zonele cele mai defavorizate în care se află și o mare parte a populației rurale.

Continuarea, în Deutsche Welle

Citește și: O calamitate: George Simion

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related