DEUTSCHE WELLE | De Paști, în Moldova, cu îngrijorare și speranță

Data:

Sărbătorile pascale au găsit Moldova în toiul pregătirilor pentru marele eveniment al creștinismului, dar și cu neliniștea așteptării unor evoluții decisive pentru soarta acestui pământ.

Ne agățăm de miracolul Învierii Domnului, de acest mit, de această cutumă imemorială pentru a „evada” din istoria profană, cea care ne ține aici, la marginea Europei, cu ochii ațintiți mereu înspre „deșertul tătarilor”, cu teamă și nesiguranță.

Am surprins în forfota de Paști a moldovenilor tocmai dorința de a uita, de a nu ne mai gândi că, alături de noi, se derulează un război nimicitor, că niște semeni de-ai noștri, ucrainenii, întâmpină Învierea al patrulea an consecutiv sub bombele sceleratului Putin, blagoslovit de biserica sa mincinoasă. Chiar dacă s-au mai obișnuit cu vărsarea de sânge din țara vecină, moldovenii au păstrat o alertă interioară, sentimentul provizoratului, care îi face să trăiască mai intens fiece zi. Dar nu toți. 

Citește și: Paștele la Șinca Veche, locul unde templul în piatră și măicuțele de la schit au păstrat credința de a fi bun

Când vezi diverse înregistrări video pe rețelele de socializare cu propagandiști putiniști, care amenință cu re-rusificarea teritoriilor pe care le-au cucerit în Ucraina – „o națiune ce nu trebuie să existe, o națiune artificială” spun ei – sau cu deznaționalizarea țărilor pe care le vor „elibera” (ipocrizia verbului face parte din maskirovka obișnuită a rușilor, din vidul lor interior, pentru care și-au fabricat o ideologie compensatorie și resentimentară în raport cu Occidentul, zisă „lumea rusă”), ai toate motivele să te întrebi dacă concetățenii tăi înțeleg acest pericol, dacă au scăpat de iluzii cu privire la conviețuirea pașnică și reciproc avantajoasă cu „fratele mai mare de la Moscova.”

O lume zdruncinată în temeliile ei

În aceste zile la Chișinău se vorbește mult despre foametea din 1946-1947, provocată de regimul sovietic de ocupație în Basarabia: se fac emisiuni, se difuzează filme, se organizează expoziții cu fotografii și alte materiale documentare, pentru a reaminti despre atrocitățile staliniste, perpetuate azi în Ucraina de moștenitorii comisarilor bolșevici, dar tot am sentimentul că nu este suficient, că memoria, identitatea națională, valorile culturale trec pe plan secund, sunt depășite de frica de război, că nimic nu ne poate apăra de cotropire dacă se va prăbuși Ucraina.

Continuarea, în Deutsche Welle

Citește și: Protestatarii din Statele Unite se mobilizează împotriva administrației Trump

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO)

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

ANCHETĂ PRESS ONE | Tineri români, recrutați pe Telegram de o grupare neonazistă din Republica Moldova

Tineri români, majoritatea adolescenți, sunt recrutați pe Telegram de...

Fostul episcop al Hușilor, condamnat definitiv la 8 ani de închisoare pentru viol

Fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, a fost condamnat...

De ce a lipsit George Simion de la dezbateri | Universul.net

De ce a lipsit George Simion de la dezbateri....