Proiecte în valoare de aproximativ 6,3 miliarde de euro nu mai pot fi îndeplinite până în august 2026, astfel că acestea vor fi eliminate din Programul Național de Redresare și Reziliență, unde erau incluse pentru finanțare, a declarat, marți, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Dragoș Pîslaru, arată HotNews.
Ministrul a precizat că România are termen până la finalul lunii iulie pentru a trimite Comisiei Europene forma revizuită a PNRR. Dragoș Pîslaru a spus că România nu va pierde însă niciun ban din fondurile nerambursabile.
Marți, ministrul Fondurilor Europene și reprezentanți ai ministerelor care au proiecte finanțate pin PNRR s-au întâlnit cu „șefa” PNRR, Celine Gauer, pentru a continua renegocierea Planului. Mai exact, ca să stabilească ce proiecte râmân finanțate prin PNRR și ce proiecte pierd finanțarea. Ministrul Pîslaru spune, despre discuția care a durat aproximativ trei ore, că „a fost foarte bună”.
Dragoș Pîslaru a declarat că, la nivel tehnic, discuțiile dintre România și Comisia Europeană erau oprite pentru că, în ciuda întârzierilor, reprezentanții români nu își asumau politic faptul că anumite proiecte ar putea să nu mai fie finanțate prin PNRR, pentru a justifica că Bruxelles le-a eliminat.
„Comisia Europeană, la nivel tehnic, oprise discuțiile cu România, având în vedere că partea română nu voia să își asume întârzierile. Deși existau întârzierile, partea română nu își asuma politic că există proiecte care pot „cădea”, ci aștepta să primească din partea Comisiei Europene un fel de decizie, ca să poată motiva că cineva de la Bruxelles ne-a dat jos proiecte. Dar este o problemă majoră de atitudine, pentru că Comisia Europeană nu dă jos nimic, ci doar constată întârzierile avute de România, că România nu aduce argumente tehnice pentru a demonstra că proiectele se mai pot îndeplini până în august 2026”, a spus Pîslaru.
Continuarea în HotNews
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: Dragoș Pîslaru/ Facebook)