Efectele pandemiei: Cursurile cu fonduri europene pentru cameriste și bucătari, amânate până la finalul stării de alertă

Data:

spot_img

O localnică din Mangalia s-a înscris la începutul anului 2020 la un curs plătit pentru cameriste, derulat de firma THP Elemental Investments din București, printr-un program cu fonduri europene. Raluca Andrei nu este numele real al cameristei care a contactat G4media.ro şi şi-a spus nemulţumirea, însă am ales să o protejăm ca să nu aibă probleme la examenul final.

Femeia a lucrat în domeniu și a zis că o diplomă atestată la nivel european nu strică, mai ales în condițiile în care ar putea să lucreze în vestul Europei, acolo unde se află și fiica ei. Cursul a început în februarie 2020 și ar fi trebuit se încheie în aprilie. A apucat să facă partea teoretică până în martie când a venit pandemia și, apoi, în vară a făcut practica la hoteluri de pe litoral.

Acum, femeia spune că ar fi trebuit să dea o ultimă testare la începutul lui martie 2021, să primească diploma și banii. Însă nimeni de la firma organizatoare nu mai răspunde la telefon, biroul din Mangalia s-a închis, iar profesoara care a ținut cursul ridică din umeri. Nimeni nu știe ce se întâmplă. ”Banii ca banii, dar mă interesează în primul rând diploma”, a declarat Raluca Andrei pentru G4media.ro.

Tiberiu Spinei, expert în cadrul firmei organizatoare THP Elemental Investments din București, spune însă că le-a explicat cursantelor de mai multe ori că proiectele POCU cu fonduri europene sunt suspendate din cauza pandemiei.

El spune că programul a fost întrerupt pe 23 martie anul trecut, imediat după decretarea stării de urgență, până în noiembrie 2020. În toamnă, proiectul a fost reluat și suspendat din nou în decembrie ca urmare a faptului că județul Constanța a intrat în carantină.

Decizia a fost luată de autoritatea care se ocupă de managementul proiectului cu fonduri europene, Organismul Intermediar Regional POSDRU Regiunea Sud-Est Brăila.

”Nu pot să dea examenul final acum întrucât perioada de implementare a proiectului e suspendată. Autoritatea de management POCU (Program Operațional Capital Uman 2014-2020) a spus că nu se pot asigura măsurile de securitate sanitară. Avem o responsabilitate, nu vrem sa punem la un loc 10-15 oameni şi cineva să se îmbolnăvească”, a declarat expertul Tiberiu Spinei de la firma THP Elemental Investments pentru G4media.ro.

Reprezentantul firmei nu poate preciza în acest moment când ar putea fi reluat și finalizat proiectul. ”Participantele la cursul pentru cameriste sunt plătite cu 5 lei pe oră, iar cursul are 360 de ore. Prin urmare, cursantele ar avea de luat în jur de 1800 de lei, plus diploma, după ce putem să dăm examenul final”, a explicat Spinei.

La sfârșitul anului trecut, firma a depus acte adiționale contractului astfel încât să poată ține cursurile cu un număr mai mic de participanți sau online, însă pentru acest lucru e nevoie o altă autorizare.

Ministerul Fondurilor Europene și OIR POSDRU Brăila au confirmat pentru G4media.ro că proiectul cu fonduri europene pentru cursurile de bucătari și cameriste a fost suspendat din pricina pandemiei până la finalul stării de alertă. Până acum, în cadrul proiectului au fost făcute plăți de 1,4 milioane de lei.

Vezi aici lista proiectelor POCU gestionate de OIR POSDRU Brăila şi suspendate din pricina pandemiei.

Context. În aprilie 2019, firma THP Elemental Investments a câștigat, alături de YES Agency şi Press Media Electronic, un contract în valoare între 650.000 şi 790.000 de lei de la Ministerul Fondurilor Europene, în ultima zi de mandat a Rovanei Plumb. Banii sunt pentru promovarea valorilor europene în România.

Cele trei firme trebuie să ofere servicii de reuniuni şi conferinţe organizate la hotel, să plătească servicii de catering și de traducere, să împartă produse informative şi de promovare, să organizeze standuri de expoziţie. Durata contractului este de 20 de luni şi este finanţat exclusiv din fonduri europene, respectiv Programul Operațional Asistență Tehnică 2014-2020 și Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, firma THP Elemental Investments este administrată de Laurenţiu Niţă şi are sediul în Bucureşti, în timp ce YES Agency aparţine Mariei Breban din Baia Mare. Press Media Electronic este deţinută în proporţie de 94 la sută de jurnalistul Bogdan Chirieac, alte câte 3 procente fiind deţinute de Crişan Rudolf Andreescu şi Val Vîlcu.

Tiberiu Spinei de la firma organizatoare a cursurilor pentru cameriste susține însă că THP Elemental Investments nu are nicio legătură cu compania lui Bogdan Chirieac. Cele 3 firme nu ar fi asociate în cadrul contractului pentru promovarea valorilor europene, ci și-au adjudecat loturi separate, a precizat Spinei.


Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și G4 Media în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania: Closer to citizens”, un proiect Freedom House Romania, cofinanțat de Comisia Europeană/ DG Regio.

Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
G4Media.ro
G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania. Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related