Energie geotermală pentru încălzirea caselor, proiect extins la Oradea

Data:

Energie geotermală pentru încălzirea caselor este un proiect implementat în Oradea. Orașul va avea o nouă stație de producere a energiei termice cu ajutorul căldurii care vine din pământ.

Este vorba despre o investiție de aproape 30 de milioane de lei fără TVA, prin care municipalitatea și-a propus creșterea utilizării resurselor locale de energie regenerabilă geotermală pentru prepararea agentului termic de încălzire și apă caldă de consum, precum şi realizarea de noi capacități de producție a energiei termice în sistemul de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) Oradea.

Concret, proiectul prevede construirea unei stații termice geotermale în zona Imprimeriei de Vest, unde există un punct termic dezafectat, realizarea rețelelor de apă geotermală de la două foraje și racordarea acestora la stația termică, precum și realizarea rețelei de agent termic de la stația termică geotermală la punctele termice din zona Ioșia-Sud.

Aportul de energie geotermală pentru noua stație de producere a energiei termice va proveni de la forajul de adâncime nr. 4005 situat lângă complexul Oradea Shopping pe Calea Aradului din Oradea, și de la forajul nr. 1720 de pe strada Ștrandului din Sântandrei.

„În urma analizelor făcute au fost identificate două foraje de apă geotermală. Un foraj folosit doar la o capacitate de 50%, pe care îl are în exploatare firma Transgex, situat în apropiere de complexul Oradea Shopping City. De la acesta se aprovizionează cu încălzire blocurile ANL.

În plus, în zona Sântandrei mai există un foraj, pentru care are licență de exploatare firma Foradex Vest și care nu este folosit”, arată Primăria Oradea.

Citește și: Energy Forum. Alfabetizare energetică, în contextul tranziției la energie verde în Europa

Căldura suplimentară din apa geotermală este recuperată

Componenta de eficiență energetică a proiectului este dată de utilizarea pompelor de căldură care permit recuperarea unei călduri suplimentare din apa geotermală.

Contractul de lucrări pentru realizarea unei noi stații de producere a energiei termice cu ajutorul energiei geotermale a fost semnat în toamna anului 2023, după depunerea, în urmă cu doi ani a unei cereri de finanțare pentru fonduri nerambursabile în cadrul „Programului pentru energie în România”, prin intermediul Mecanismului Financiar al SEE și Norvegia 2014-2021, pentru proiectul „Valorificarea energiei geotermale în asociere cu agent termic primar, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în zona Ioșia-Sud”.

Energie geotermală pentru încălzirea caselor, proiect extins la Oradea
Energie geotermală pentru încălzirea caselor, proiect extins la Oradea

Cum proiectul depus a fost declarat eligibil, a fost organizată o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor aferente proiectului, iar pe 16 septembrie 2023 municipalitatea a semnat contractul de „Proiectare și execuție lucrări pentru proiectul Valorificarea energiei geotermale în asociere cu agent termic primar, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în zona Ioșia-Sud”.

Valoarea contractului de lucrări se ridică la 20.987.557,86 de lei fără TVA, finanțarea nerambursabilă a proiectului fiind de 9.925.000,00 de lei, iar diferența, suportată de la bugetul local.

Citește și: Șefa-adjunctă a Reprezentanței Comisiei Europene în România, la Energy Forum: Cât costă să atingem obiectivele climatice

Creșterea aportului aportul de energie termică din apă geotermală

Proiectul, aflat în curs de implementare, ar urma să fie finalizat în toamna acestui an (durata lucrărilor este de 12 luni, din care 3 luni proiectare și 9 luni execuție).

„Prin această investiție și celelalte care sunt în curs de implementare, se estimează că aportul de energie termică din apă geotermală în SACET Oradea va crește de la 5% la 14-15%”, precizează Primăria Oradea.

Semnarea proiectului amintit a avut loc cu două luni înainte de finalizarea, tot la Oradea, în noiembrie 2023, a „Proiectului de valorificare a energiei geotermale în asociere cu agent termic primar, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în zona Sălii Polivalente”, finanțat prin Mecanismele Financiare SEE și Norvegia 2014‐2021 în cadrul „Programului pentru energie în România”, o investiție de 3,8 milioane de euro, din care 1,7 milioane euro reprezintă fonduri nerambursabile, diferența fiind asigurată din fondurile proprii ale municipiului.

„Apa geotermală este extrasă prin forajul din incinta Universității. În stație, se prepară agentul termic și tot ceea ce pleacă de aici se reinjectează într-un puț de reinjecție în cartierul Ceyra.

Nimic nu se aruncă, totul se refolosește. Astfel, toate blocurile din Cartierul Ceyrat, Sala Polivalentă și noile blocuri care se vor construi în zona Octavian Goga vor fi alimentate prin această stație geotermală.

Așa cum se știe, avem și alte proiecte legate de apa geotermală, precum Nufărul I Geotermal și Geotermal Ioșia-Sud, proiecte care ne vor face tot mai puțin dependenți de partea de gaz”, a explicat primarul Florin Birta.

Și în acest caz, elementul de eficiență energetică a proiectului este dat de utilizarea pompelor de căldură, care permit recuperarea unei călduri suplimentare din apa geotermală.

Investiția a presupus realizarea a nu mai puțin de șapte obiective: stația termică geotermală (STG) din strada Făgărașului, rețeaua de apă geotermală, racordul la rețeaua de transport M2 situată pe b-dul Decebal; Treapta 2: Pompe de căldură;  Treapta 3: (STG) necesară pentru aportul de energie termică din SACET; racordul electric de alimentare a STG și rețeaua de agent termic de la STG la consumatori.

Cât despre amintitul proiect privind „Valorificarea energiei geotermale în asociație cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în cartierul Nufărul I – Oradea”, în curs de implementare în Oradea, acesta este finanțat prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 6 – Promovarea energiei curate și eficienței energetice în vederea susținerii unei economii cu emisii scăzute de carbon.

Proiectul îi va avea ca beneficiari direcți pe cei 13.600 locuitori ai cartierului Nufărul 1, respectiv 6.217 apartamente, la care se adaugă instituții publice și agenți economici care au spații comerciale la parterul blocurilor din cartier.

Valoarea totală proiectului este de 20 milioane de euro, din care 15 milioane euro sunt finanțați prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, iar 5 milioane reprezintă contribuția municipiului Oradea.

Citește și: România nu va ajunge la 41% surse regenerabile, cum dorește Comisia Europeană, spune un director din Ministerul Energiei

Energie geotermală pentru încălzirea caselor. Soluția tehnică

Proiectul are ca soluție tehnică exploatarea apei geotermale în sistem dublet (două sonde de producție și două sonde de injecție): extragerea apei din cele două sonde de producție, dirijarea acesteia în stația termică geotermală, iar după cedarea căldurii către agentul termic, injectarea acesteia în zăcământ prin cele două sonde de injecție.

Implementarea proiectului va avea ca rezultat creșterea ponderii energiei din resurse regenerabile, ceea ce se va traduce în reducerea emisiilor de CO2 și altor noxe în atmosferă.

Primăria speră ca, pe viitor, să crească și mai mult aportul de apă geotermală la producerea energiei termice, până undeva la peste 50% până în anul 2030.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Trans Energy
Trans Energy
spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum să te ferești de imaginile false create prin tehnologia deepfake

Cum să te ferești de imaginile false create prin...

Cum a fost construit sediul central al Băncii Naționale peste cel mai mare han din București

Cum a fost construit sediul central al Băncii Naționale...

Trei zile de Open Data Hachathon. Ce am descoperit căutând cheltuielile primăriilor

Trei zile de Open Data Hachathon. Hackathonul bunei guvernări...

Începe Hackathonul bunei guvernări. Ce au făcut primarii cu banii noștri

Începe Hackathonul bunei guvernări, un eveniment complex în care,...