De ani de zile, Vaticanul încearcă să beatifice un român, un compatriot de-al nostru. Procesul este însă îngreunat chiar de România, de parcă ţara noastră nu şi-ar dori să aibă repere luminoase, oameni care s-au remarcat trăind în virtute creştină, smerenie şi dăruire faţă de cei din jur. Oameni care au trăit pentru a-i ajuta pe alţii. Sfinţi prin modul altruist şi demn în care şi-au dus viaţa, îndurând inclusiv persecuţie pentru crezul şi convingerile lor.
Cel pe care Vaticanul se chinuie să-l beatifice în pofida statului român este Martin Benedict, un medic-preot persecutat de Securitatea comunistă. A fost anchetat pentru simplul fapt că a îmbrăţişat preoţia şi a fost hirotonit în taină. Anchetele dure la care a fost supus i-au grăbit sfârşitul. A murit la 55 de ani. Cauza oficială a morţii: o hemoragie internă cauzată de ciroză.
Papa Francisc l‑a proclamat Venerabil pe Martin Benedict la 17 decembrie 2022, după ce Vaticanul a recunoscut că a trăit virtutea creştină în mod eroic — primul pas formal spre beatificare, potrivit Epoch Times. Beatificarea însă întârzie, pentru că documentele care să ateste că după hirotonire acesta a fost anchetat şi persecutat de Securitatea ceauşistă (documente pe care familia lui Benedict le caută încă din 2004-2005, iar Vaticanul din 2015) n-au fost de găsit. Poliţia, moştenitoarea arhivelor fostei Miliţii, a refuzat initial să furnizeze orice dovadă scrisă, susţinând că materialele de „mică importanţă” se distrugeau la 30 de ani după decesul persoanei.
Citește și: Festivalul Internațional de Film ANONIMUL. Filme de la Toronto, Veneția, Locarno și Karlovy Vary intră în competiția de lungmetraj

Martin Benedict s-a născut în satul Galbeni, lângă Bacău, într-o familie de agricultori români profund credincioşi. Încă din copilărie a fost atras de învăţătură şi de credinţă, ceea ce l-a determinat să urmeze seminarul franciscan de la Hălăuceşti între 1945 şi 1948. După desfiinţarea seminarului de către regimul comunist — în fapt, seminarul a fost transformat într-o şcoală pentru tractorişti — Benedict a continuat studiile la liceu în Bacău, iar în 1951 a intrat la Facultatea de Medicină, devenind bursier.
După absolvire, câştigă un post de medic la Bacău prin concurs, în 1961, dar cedează locul unui coleg care avea soţia gravidă şi se mută la Oneşti, unde a rămas până la sfârşitul vieţii.
Potrivit cercetătoarei CNSAS Germina Nagâţ, Martin Benedict a fost urmărit de Securitate încă din 1954, în ciuda discreţiei cu care trăia ca student la medicină.
Viitorul medic era foarte retras, mergea la slujbă în fiecare zi şi toţi se mirau cum de un viitor doctor şi om de ştiinţă este atât de des la biserică, este generos, îşi împarte puţinii bani cu săracii. Nu avea nicio prietenă, nu căuta să se însoare, frecventa preoţii catolici, aşa că pentru Securitate a început să devină suspect. Între informatori a existat bănuiala că studiază şi teologia — ceea ce era adevărat — dar bănuielile s-au confirmat greu şi târziu. Printr-o întâmplare, într-un apartament supravegheat, s-a înregistrat faptul că Martin Benedict studiază teologie, deşi terminase medicina.
Continuarea, în Epoch Times România
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: epochtimes-romania.com)