În timp ce rețelele de socializare și noile media sunt adesea asociate cu dezinformarea și propaganda străină, în țări precum Serbia și Ungaria, actorii media convenționali sunt cei care se angajează în astfel de abuzuri, potrivit Euractiv.
Afirmația aparține Sabinei Mihelj și lui Vaclav Stetka, experți specializați în regiune, și a fost făcută în cadrul unui articol de opinie publicat în „Le Monde” (Franța)
Pe măsură ce democrația se destramă și autoritarismul câștigă teren în întreaga lume, mass-media digitală este acuzată din ce în ce mai mult că este forța motrice din spatele acestor evoluții dezastruoase. Știm rolul lor de purtător de cuvânt al politicilor iliberale și al dreptei radicale. Știm că sunt ușor manipulate de puterile străine. Acoperirea media a mai multor alegeri recente, de la Franța la Statele Unite și România, a demonstrat importanța platformelor video, a influencerilor și a podcasterilor în mobilizarea alegătorilor, dar și în forța de interferență a Rusiei.
Acestea fiind spuse, dacă luăm în considerare campaniile electorale din țările în care piața informațională rămâne relativ pluralistă și examinăm mediul informațional politic mai larg care modelează opiniile cetățenilor, observăm că adesea mass-media tradițională și actorii interni – și nu rețelele sociale și puterile străine ostile – își asumă rolul central în răspândirea informațiilor false și promovarea ideilor iliberale.
Cercetarea noastră privind ascensiunea iliberalismului în Europa de Est evidențiază numeroase exemple care indică în această direcție. De asemenea, arată că, în țările în care majoritatea pieței media tradiționale a ajuns sub controlul actorilor politici iliberali sau al aliaților acestora din lumea afacerilor, rețelele sociale pot deveni arme de rezistență împotriva forțelor iliberale.
Continuarea, în Euractiv
Citește și: „O țară mai bogată și mai respectată”?: miturile ceaușiste, înfloritoare în 2025. Concluzii după prezentarea sondajului INSCOP „Percepția populației cu privire la regimul comunist. Reperele nostalgiei”
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Pixabay.com / Andrys)