Europa și-a unit vineri vocile în sprijinul înființării unui tribunal special care să-l judece pe președintele rus Vladimir Putin și alți oficiali de rang înalt pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei. Decizia vine într-un moment simbolic, chiar în ziua în care Moscova marchează „Ziua Victoriei”, spre deosebire de Ucraina care marchează Ziua Europei.
Reuniți la Lviv, în vestul Ucrainei, miniștri din aproape 20 de țări europene au aprobat politic tribunalul, salutând finalizarea detaliilor tehnice necesare pentru lansarea acestuia, relatează Reuters. Instanța va funcționa sub egida Consiliului Europei – principalul organism european de apărare a drepturilor omului.
Scopul tribunalului este de a acoperi un vid juridic rămas după ce Curtea Penală Internațională (CPI) s-a declarat necompetentă să judece crima de agresiune în cazul Rusiei, care nu este semnatară a Statutului de la Roma. Deși CPI a emis deja un mandat de arestare pe numele lui Putin pentru deportarea copiilor ucraineni, Rusia consideră documentul „nul și neavenit”.
Noua instanță ar putea deveni operațională în 2025. Până atunci, un procuror ar putea investiga și pregăti dosare care vor putea fi activate odată ce oficialii ruși își pierd imunitatea funcției.
„Acest tribunal va asigura că cei mai responsabili pentru agresiunea împotriva Ucrainei vor fi trași la răspundere”, a declarat șefa diplomației europene, Kaja Kallas.
La rândul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat într-un mesaj video că Europa are o „datorie morală” să tragă Rusia la răspundere pentru războiul de agresiune, pornit în februarie 2022.
În contrast cu paradele militare de la Moscova, liderii europeni și ucraineni au comemorat victimele invaziei ruse, participând la o ceremonie într-un cimitir militar din Lviv. „Suntem din nou în prima linie a luptei pentru libertate”, a spus ministrul britanic de externe, David Lammy, făcând o paralelă cu victoria Aliaților în al Doilea Război Mondial.
Între timp, presiunea internațională asupra Kremlinului crește. Marea Britanie a anunțat un nou val de sancțiuni, vizând flota comercială „fantomă” a Rusiei. În paralel, țările europene susțin propunerea SUA privind o încetare necondiționată a focului timp de 30 de zile.
Ucraina cere de la începutul războiului crearea unui tribunal pentru agresiune, nu doar pentru crime de război.
Noul mecanism ar putea deveni un precedent în dreptul internațional și un avertisment pentru orice viitor agresor.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!