EXCLUSIV REPORTERIS „GIO” Myke: afacerea PNL care face din Iași județul mafiei. Milioane de euro din achiziții directe și licitații măsluite.

Data:

* Geo Myke este de fapt Grup Infracțional Organizat (GIO), un paravan al Organizației PNL Iași
* Cinci licitații din 2021 câștigate de Geo Myke și în cadrul cărora ceilalți concurenți au fost descalificați: Șipote (400.000 lei), DJADP Iași (285.000 lei), Stolniceni Prăjescu (310.000 lei) Brăești (563.000 lei), Pipirig (190.000 lei), Oțeleni (202.000 lei)
REPORTER dezvăluise săptămâna trecută: la DJADP participaseră 12 firme, iar 11 au fost descalificate, rămânând doar Geo Myke!
* Practici mafiote acuzate de celelalte firme: „N-avem puterea să contestăm, pierdem timpul…”
* Geo Myke a ajuns la 113 contracte pentru proiectare drumuri între 2019-2021, toate prin achiziții directe, majoritatea de la primării liberale
* Nicio firmă de proiectare de drumuri nu are succesul fulminant al Geo Myke, de când au venit liberalii la Putere
* Dragoș Ciopate și-a crescut de 10 ori cifra de afaceri, în urmă cu câțiva ani fiind inexistent în piață: abia aduna 20.000 de lei într-un ciclu financiar

Trei firme cu același sediu într-o casă de pe strada Caisei din Valea Lupului iau contract după contract pentru proiectări de drumuri și servicii de cadastru. Toate trei au un numitor comun: legăturile de rudenie și afilierea la PNL Iași. Afacerile merg excelent de când PNL a preluat Puterea, în 2019, achizițiile directe și licitațiile venind pe bandă rulantă.

La majoritatea licitațiilor, competitorii sunt eliminați până să se ajungă la deschiderea ofertelor financiare. Banii vin fie de la Compania Națională de Investiții (CNI), în cazul licitațiilor, ori de la Consiliile Județene sau de la Ministerul Mediului, pe capitolul Inundații.
Primarii comunelor spun, fără să-și asume public declarațiile, că nu ar avea, la bugetul local, fondurile pentru achiziții de 130.000 de lei pe proiect dacă nu ar primi bani de la Centru, iar firmele sunt recomandate de conducerea Consiliului Județean (CJ) Iași. Alți bani pe achizițiile directe din 2021 au fost fonduri europene de la AFIR, unde director este Anghel Ficu.

Geo Myke face KO concurența: toți sunt descalificați

Geo Myke, firma lui Dragoș Ciopate, un apropiat al lui Anghel Ficu, directorul AFIR Iași, și al lui Costel Alexe, președintele CJ, a câștigat 10 licitații între 2018 și 2021, opt dintre acesta având loc după ce PNL a preluat guvernarea, în 2019. Caracteristic este faptul că firmele concurente la aceste licitații au fost eliminate pe criterii tehnice, înainte de deschiderea ofertelor financiare, Geo Myke fiind singura participantă admisă.
Dragoș Ciopate este cunoscut în PNL de pe vremea când participa la ședințele Tineretului Național Liberal, stând mereu în preajma lui Costel Alexe.
Geo Myke a câștigat cinci licitații în 2021, la majoritatea firmele concurente fiind eliminate de organizatori pe parcursul procedurilor. REPORTER DE IAȘI a documentat deja două cazuri: licitație la Direcția Județeană de Administrare Drumuri și Poduri Iași (285.000 de lei, 12 înscriși, 11 eliminați – sursa de finanțare: bugetul CJ Iași) și Primăria Șipote (394.000 de lei, 6 înscriși, 5 eliminați – sursa de finanțare: Ministerul Mediului). Nu sunt cazuri izolate, e o practică.

Articolul complet poate fi citit în REPORTERIS.

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

„Veranda”, un dosar care dezvăluie caracatița imobiliară din Iași | Ziarul de Iași

„Veranda”, un dosar care dezvăluie caracatița imobiliară din Iași...

Focar de pestă porcină africană, confirmat la o fermă din Olt | Reporter24

Focar de pestă porcină africană, confirmat la o fermă...

Candidatura unui condamnat susținut de AUR a fost respinsă | Reporter24

Candidatura unui condamnat susținut de AUR a fost respinsă....

Fostul fotbalist Cip Paraschiv a executat Poli Iași de 487.000 de euro | Reporter de Iași

Fostul fotbalist Cip Paraschiv a executat Poli Iași de...