Experți sau părerologi? Unde duce aruncatul cu părerea, în 3 episoade al unui podcast special: ZIC & IO.

Data:

Beatrice Mahler, Dorin Chioțea, Adelin Petrișor, Daniel Apostol, Constantin Rudnițchi, generalul Ștefan Dănilă. Nume sonore din peisajul media, jurnaliști și experți, într-un podcast special Paginademedia : ZIC&IO (zic și io).

Prima serie a podcastului produs în studioul Paginademedia a ajuns la final, iar producțiile au avut zeci de mii de vizualizări.

Unde duce aruncatul cu părerea ? Cine pierde ? Cum putem convinge experții să apară ? Ce șanse au ei în fața «vedetelor» ? De ce îi lasă jurnaliștii să-și spună părerea pe cei care nu se pricep ? De ce își exprimă opiniile, chiar dacă nu sunt din domeniu ?

Formatul special – jurnaliști în studio și experți intervievați – a pus în discuție  riscul părerilor aruncate în spațiul public de « părerologii » din platourile TV sau din online. Gazdă : Petrișor Obae, editorul site-ului Paginademedia.ro

Trei episoade, cu trei teme fiecare, au urmărit impactul părerilor neavizate în diferite domenii. Cele trei episoade ale podcastului ZIC&IO au adunat, numai pe Facebook, zeci de mii de vizualizări.

Episodul 1: Războiul din Ucraina, cu Generalul Ștefan Dănilă și jurnalistul Adelin Petrișor. Vizualizări pe Facebook : 19.000

YouTube video

Episodul 2: Economia, cu Daniel Apostol (Autoritatea de Supraveghere financiară) și Constantin Rudinițchi. Vizualizări pe Facebook : 32.000

YouTube video

Episodul 3: Sănătatea, cu Beatrice Mahler, Managerul Institutului Marius Nasta și jurnalistul Dorin Chioțea. Vizualizări pe Facebook : 10.000

YouTube video

Podcastul ZIC & IO este un proiect editorial produs de Paginademedia.ro și susținut de Science+. Proiectul Paginademedia.ro și concluziile podcasturilor au fost menționate în newsletterul Science+ trimis către jurnaliști din șase țări europene.

Science+ este un proiect european ce reuneşte jurnalişti din Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria şi România.

Science+ este dezvoltat de Free Press for Eastern Europe (Cehia) şi Free Press Unlimited, pentru a creşte calitatea jurnalismului.

Episodul 1. Adelin Petrișor și un episod cu Monica Tatoiu

Îţi dai seama că omul habar n-are în momentul în care niciodată el nu poate să spună nu ştiu, nu am informaţii, nu pot comenta asta. Îţi dai seama că e un părerolog„, spune Adelin Petrişor, în primul episod ZIC&IO.

Jurnalistul își amintește de un episod cu Monica Tatoiu:

Mi-aduc aminte, eram prin 2009, la Realitatea, şi Monica Tatoiu – o doamnă absolut respectabilă – venea la Realitatea şi vorbea despre orice. La un moment dat eram în studio când au dispărut armele de la Ciorogârla şi ea venise pentru altă emisiune.

Am văzut-o în studio şi am întrebat-o: doamnă dar aţi făcut armata sau vă pricepeţi, să ştiţi cum se face garda? Eu venisem pentru o emisiune – a zis – şi sunt aici la emisiune. Şi a vorbit şi dânsa atât cât a putut, despre dispariţia unor pistoale-mitralieră kalaşnikov dintr-un depozit.

La rândul lui, Generalul Ștefan Dănilă vorbește de efecte:

Efectele sunt clare, informarea incorectă, dar şi, în acelaşi timp, din perspectiva mea, apare şi riscul unei deprecieri a încrederii populaţiei privind experţii noştri, adevăraţi experţi.

Fiindcă apărând la televizor cu inscripţia „general în rezervă”, fost şef al sau fost comandant sau alte titluri care apar pe bandă, aceştia pot să producă o problemă instituţiei. 

Episodul 1 al podcastului ZIC & IO, cu Adelin Petrișor și Ștefan Dănilă, poate fi urmărit pe Paginademedia.ro, aici :

Episodul 2. Oamenii pot pierde bani când oricine își dă cu părerea despre economie

„Oamenii, prin promovarea unor idei false, greşite, incorecte, neadevărate, pot pierde bani, pot pierde foarte mulţi bani”, spune Daniel Apostol, fost jurnalist, acum Director de Comunicare la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

În studioul Paginademedia.ro, jurnalistul Constantin Rudnițchi a povestit până unde poate merge aruncatul cu părere :

„Recent am văzut un interviu cu părintele Calistrat. Ceea ce m-a frapat este că părintele Calistrat făcea analize, cu ghilimelele de rigoare, geopolitice, politice, interne, internaţionale, externe şi aşa mai departe şi evident şi economice.

Printre altele, părintele Calistrat spunea foarte clar acolo, la România TV, că trebuie să se ferească oamenii de bănci, cei care au credite să se ducă repede să le plătească cât poate de repede, să scape de bănci. Adică băncile erau nişte, mă rog, aducătorul de rău, aproape Satana.

Şi media e problema. Adică nu poţi să iei, să-l faci pe un părinte, pe un preot, să-l faci analist economic.”

Episodul al doilea al podcastului ZIC & IO, cu Daniel Apostol și Ștefan Dănilă, poate fi urmărit pe Paginademedia.ro, aici:

Episodul 3. Oamenii vin la spital doar când starea lor e foarte gravă 

„Neîncrederea!” Acesta este principalul efect al „aruncatului cu părerea”. „Neîncrederea în medici, în actul medical. Oamenii vin la spital doar când starea este foarte gravă„, spune Beatrice Mahler, manager al Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

Jurnalistul Dorin Chioțea vorbește de avalanșa de părerologi :

Sigur că de părerologi, da, e plină ţara, din păcate şi e plină în general, şi planeta. Dar parcă la noi există mai mulţi decât în alte părţi şi e o masă, din punctul meu de vedere, hai să zic aşa, compactă, de astfel de oameni care greşesc, zic eu că apar, la televiziunii în special, vorbind despre orice: de la încălzirea globală, până la COVID, de la cum înoată David Popovici, până la ce conţine, nu ştiu, o portocală. sunt oameni care au făcut carieră, au ajuns dându-şi cu părerea total neştiinţific. 

Episodul al treilea al podcastului ZIC & IO, cu Betrice Mahler și Dorin Chioțea, poate fi urmărit pe Paginademedia.ro, aici.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Proiect cu finanțare prin granturi SEE ajuns la final: am prevenit abandonul școlar pentru 200 de elevi din grupurile vulnerabile ale Sectorului 1

Proiect cu finanțare prin granturi SEE ajuns la final: am prevenit abandonul școlar pentru 200 de elevi din grupurile vulnerabile ale Sectorului 1

Vremea Floriilor la Muzeul Național al Țăranului Român

Vremea Floriilor la Muzeul Național al Țăranului Român