Explozia pagerelor din Liban, explicată de profesorii de la Universitatea Tehnică din Iași | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Explozia pagerelor din Liban, explicată de profesorii de la Universitatea Tehnică din Iași. Reporterii „Ziarului de Iași” au stat de vorbă cu câțiva profesori de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași pe tema exploziei pagerelor. Explozia acestora a creat diverse teorii cu privire la modul în care precursoarele telefoanelor mobile ar fi fost transformate în arme periculoase.

Principala teorie vehiculată este că serviciile secrete din Israel (Mossad) ar fi orchestrat o operațiune prin intermediul căreia mii de pagere aparținând unor lideri ai organizației teroriste Hezbollah ar fi explodat în același timp. Până la ora redactării acestei știri, oficialii din Israel nu au oferit niciun fel de detaliu pe această temă.

Nu se cunoaște deocamdată metoda prin care a fost posibilă detonarea simultană, dar ideea că evenimentul s-a produs în același timp doar din cauza bateriilor dispozitivelor pierde încet teren. Experții vorbesc mai degrabă de interceptarea unui transport sau a producției și inserarea unor mici dispozitive explozive, care să fie acționate ulterior de la distanță. Pe acest fond, numeroase persoane s-au întrebat dacă o astfel de explozie în masă nu ar fi posibilă și pe telefoanele mobile.

Atfel, reporterii „Ziarului de Iași” au stat de vorbă cu câțiva profesori de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (TUIASI) din Iași pe tema exploziei pagerelor, pentru a oferi cititorilor câteva ipoteze de lucru, fără a avea pretenția că acoperă subiectul integral.

Citește și: Concursul Internațional „George Enescu” – FINALA VIOARA. Sunete eterice au inundat cupola Ateneului

Explozia bateriilor, una dintre cele mai „subțiri” teorii vehiculate

Prof. Radu-Florin Damian, din cadrul Facultății de Electronică și Telecomunicații a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, consideră că explozia bateriilor este una dintre cele mai „subțiri” teorii vehiculate.

„Dacă ar fi explodat pe o perioadă de 10 ani, era posibil să aibă legătură cu tehnica. Adică, dacă anumite baterii nu au fost fabricate corespunzător, ele pot lua foc sau chiar exploda, în timp. Dacă au explodat simultan, nu are legătură cu tehnica, ci cu altceva, despre care nu pot spune sigur. Poate fi o tehnologie a serviciilor secrete, poate. Din punct de vedere tehnic, anumite tipuri de baterii «înmagazinează energie», iar dacă nu sunt bine realizate, pot lua foc sau exploda, dar nu atât de multe în același timp”, a precizat profesorul.

Dănuț Burdia, din cadrul aceleiași facultăți, a explicat ce fel de mesaje pot fi transmise către pagere, tipurile acestora și modul în care s-ar fi putut produce explozia.

„Mesajul este transmis către pager prin intermediul unui semnal radio. Pagerul decodează semnalul radio, din care extrage mesajul transmis, care poate fi afișat ca text, poate produce tonuri sau vibrații, similar cu telefonul mobil. Bănuiesc că, în cazul pagerelor care au explodat, nu bateriile acestora au explodat, ci un mic sistem exploziv inserat în pager, iar acest sistem a fost configurat să se activeze la recepționarea unui anumit ton sau vibrație. Este doar o supoziție. Este posibil ca sistemul inserat în pager să fi fost configurat să se activeze atunci când primește un anumit mesaj text”, a conchis profesorul.

Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro

Citește și: Franța, Germania și România își reafirma sprijinul pentru integrarea europeană a Republicii Moldova

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Ziarul de Iași)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Schema Nordis – Apartamente de lux vândute de două ori

Recorder a prezentat o investigație potrivit căreia sute de...

Webinar WHOs&HOWs – Navighează printre minciuni: Dezinformarea despre UE pe rețele sociale. Cum ne influențează alegerile

Webinar WHOs&HOWs - Navighează printre minciuni. Ești student, masterand,...