Expoziție despre viața dacilor din Munții Orăștiei, la Muzeul din Deva

Data:

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva găzduiește, începând de marți, o expoziție ce prezintă aspecte din viaţa dacilor din Munţii Orăştiei.

Expoziția își propune să creeze o platformă interactivă, prin intermediul căreia sunt oferite publicului cât mai multe informaţii referitoare la viața dacilor care au locuit în zona capitalei Regatului dac.

Prin intermediul obiectelor prezentate, publicul își va putea forma o idee despre cât erau de pricepuţi meşterii care locuiau, acum aproape două mii de ani, în zona cetăților dacice din Munții Orăștie și în capitala Sarmizegetusa Regia.

Citește și: Ce salarii se câştigă în universităţi? De la debutant la profesor plin: o analiză cu surprize!

„Regiunea cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei se individualizează atât prin prezenţa unei arhitecturi monumentale, cu ziduri din blocuri de calcar fasonate, cu planuri inovatoare sau cu instalaţii care permiteau un confort ridicat comunităţilor de atunci, cât şi prin diversitatea şi calitatea ridicată a obiectelor folosite zi de zi, produse de factură locală sau importate din alte zone, îndepărtate.

Expoziţia de acum descrie aspecte care individualizează această zonă: arhitectura, metalurgia fierului, orfevrăria, ceramica”, a explicat dr. Cristina Bodό, cercetător științific la MCDR.

Expoziția prezintă construcţiile epocii dacice, prin imagini şi propuneri de reconstituire, și diverse obiecte realizate din piatră, fier, bronz, plumb și lut.

Vizitatorii muzeului vor putea să ia contact, prin digital-touch, cu o parte din miile de piese descoperite pe terasele Sarmizegetusei Regia şi în arealul înconjurător.

Expoziția ”Aspecte din viața dacilor din Munții Orăștiei” este organizată în cadrul perioadei de sustenabilitate a proiectului SEE: „Când viaţa cotidiană antică devine Patrimoniu UNESCO. Scanarea, restaurarea digitală și contextualizarea artefactelor dacice din Munţii Orăştiei”.

Promotorul proiectului este Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, iar parteneri sunt, alături de Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca şi Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca.

Citește și: VIDEO De ce au crescut facturile la energie. 4 mituri, demontate

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

CJ Constanța a aprobat evenimentul AUR de la Biblioteca Județeană | Info Sud-Est

CJ Constanța a aprobat evenimentul AUR de la Biblioteca...

Creştinii ortodocși sărbătoresc Floriile. Semnificația sărbătorii

Creştinii ortodocși sărbătoresc Floriile sau Duminica Stâlpărilor, care marchează...