Fiica unui fost lider PSD, fost șef în SRI, lucrează la Guvern și are zeci de contracte cu statul

Data:

Fiica unui fost lider PSD, fost șef în SRI, lucrează la Guvern și are zeci de contracte cu statul. Nu există baron din România care să nu-și fi trimis copilul sau alt membru al familiei la București, să fie angajați la „centru”. Acest lucru vine aproape automat cu funcția politică a liderului local.

Așa se întâmplă și în județul Dâmbovița. Alexandru Oprea, fostul șef SRI Dâmbovița, devenit ulterior președintele Consiliului Județean din partea PSD, și-a trimis una dintre odrasle la București, direct într-un minister, pentru ca ulterior să fie răsplătită cu postul de consilier principal la Secretariatul General al Guvernului (SGG).

Nu există niciun CV al fiicei fostului șef SRI și președinte al CJ Dâmbovița și nu se cunoaște experiența profesională a acesteia. Declarația de interese a Roxanei-Alexandra Oprea demostează însă că este o persoană eficientă, aplicată.

Deși este consilieră principală la SGG, are și zeci de contracte cu statul prin firmele pe care le administrează sau în care este asociată.

Toate contractele sunt cu primării din județul Dâmbovița sau cu Compania Națională de Investiții.

Citește și: Cât de eficiente sunt mașinile electrice. Răspunde proprietarul a 42 de vehicule. „A fost cea mai bună decizie”

Consilier de etică la SGG

În luna aprilie a acestui an, Marian Neacșu, șeful de atunci al SGG, a emis Ordinul „pentru actualizarea componenței grupului de lucru pentru implementarea Strategiei Naționale Anticorupție pe perioada 2021-2025 din cadrul Secretariatului General al Guvernului precum și a denumirilor structurilor organizatorice”, prin care Roxana-Alexandra Oprea a fost numită în secretariatul tehnic, în calitate de consilier la Serviciul pentru guvernare deschisă.

Cu alte cuvinte, consilier de etică, post cu răspundere în strategia anticorupție, deși a fost acuzată în presa locală, în tandem cu tatăl său, pentru mai multe chestiuni neclare descoperite de jurnaliști.

Traiectoria profesională a fiicei fostului șef SRI și CJ Dâmbovița poate fi dedusă doar din declarațiile de avere depuse în ultimii ani. Potrivit acestora, în 2018, când tatăl devenise politician cu funcții în administrația locală, a ajuns și ea consilier la Direcția Publică Comunitară de Evidență a Perdoanelor Dâmbovița, pentru ca de acolo să-și ia rapid zborul spre București, la Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social.

Din 2019, Alexandra Oprea devine consilier la Secretariatul General al Guvernului. Potrivit declarației de avere inițiale, era atunci deținătoarea unor pachete de acțiuni la firmele familiei, fără casă, mașină sau alte bunuri materiale.

În declarațiile ulterioare apar două apartamente, dar și venituri din două chirii. Veniturile sunt completate de  salariul de la SGG, dar și de la SC Erfolg Bussines Consulting SRL, una dintre firmele care câștigă contracte cu statul.

În 2023, Roxana-Alexandra Oprea nu și-a depus declarația de avere, ci doar pe cea de interese, potrivit căreia, firmele la care este asociată și administratoră au 16 contracte cu autoritățile locale, printre care U.A.T. Valea Lungă Dâmbovița, U.A.T. Fieni, Dâmbovița, U.A.T. Răzvad, Dâmbovița, U.A.T. Pucioasa , U.A.T. Brezoaele, Compania Națională de Investiții în comuna Crângurile, U.A.T. Valea Lungă, Dâmbovița.

Sumele obținute pe aceste constracte nu sunt semnificative, iar atribuțiile se păstrează în zona supravegherii, achizițiilor publice, consultanță, ca de pildă contract servicii supraveghere lucrări extindere rețea de apă și canalizare, contract servicii supraveghere lucrări reabilitarea, modernizarea și extindere a Liceului Tehnologic Pucioasa, contract de servicii în domeniul achizițiilor publice, contract de servicii supraveghere lucrări construire pod nou peste râul Argeș în comuna Crângurile.

Declarația de interese Roxana-Alexandra Oprea by Razvan Chiruta on Scribd

Fostul șef SRI Dâmbovița, din conducerea PSD, candidat pe listele PMP, iar ulterior om de bază la partidul lui Dragnea

Alexandru Oprea mărturișeste, într-o scrisoare trimisă în 2018 lui Liviu Dragnea, președintele de atunci al PSD, că a avut partidul în suflet încă de pe vremea când era șeful SRI Dâmbovița

„Sunt membru al PSD din anul 2010. Aş fi fost încă mai devreme, dar nu mi-a permis statutul profesional din acea perioadă. Începând din anul 2010, am fost un membru activ şi implicat, care, datorită muncii depuse am ajuns preşedinte de organizaţie locală şi secretar executiv al organizaţiei judeţene”, scria în epistola sa fostul ofițer de informații.   

Între 2016 și 2020 a fost președintele Consiliului Județean Dâmbovița, și membru de bază al PSD.

Alexandru Oprea a ocupat funcţii importante în PSD, dar și în instituțiile statului. Potrivit presei locale, a fost vicepreşedinte al CJ Dâmboviţa, fost şef al SRI Dâmboviţa, fost director al Companiei de Apă Târgovişte Dâmboviţa (în perioada când era administrator al judeţului, suspendându-se din această funcţie), vicepreşedinte al PSD Dâmboviţa, a coordonat campania electorală de la alegerile locale pentru PSD, consilier judeţean PSD. Ca și în cazul fiicei sale, nu există public niciun CV oficial al fostului ofițer SRI.

În septembrie 2019, Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat i-a respins pentru a două oară cererea de obținere a certificatului ORNISS, obligatoriu pentru o persoană aflat în funcții de demnitar, potrivit presei locale, care susține și că SRI avizase favorabil solicitarea fostului ofițer de informații.

Din declarația de avere reiese că și fostul președinte CJ Dâmbovița deținea două terenuri intravilane de 3000 de metri, o casă de 420 de metri, un apartament, acțiuni la 4 firme. De asemenea, avea pensie specială de la SRI și salariu de la CJ.

Citește și: Rețelele actuale nu vor face față noului val de energie care vine și din sens invers, dinspre consumator

În urma unui scandal prelungit cu Adrian Țuțuianu, liderul filialei, Oprea a plecat din PSD și și-a găsit un loc călduț la PMP, unde a candidat pentru un loc de senator împotriva lui Titus Corlățean – PSD, Adrian Țuțuianu, plecat și el între timp la Pro România, și Virgil Guran, PNL.

După eșecul din alegeri, în noiembrie 2021, fostul sef al SRI Dâmbovița a trecut la partidul lui Dragnea, APP.

„Alexandru Oprea este jurist, doctor în Management și a fost Președinte al Consiliului Județean Dâmbovița”, anunța APP pe pagina oficiala de Facebook, deși Liviu Dragnea acuzase în mai multe rânduri serviciile de informatii că se implică în politică.

De altfel, el declara că APP era singurul partid „fara securisti”, deși Oprea fusese chiar șeful SRI pe județ.

„M-am inscris în Alianța Pentru Patrie, alăturându-mă lui Liviu Dragnea, lui Codrin Stefanescu și echipei lor, oameni curajoși, competenți, dar mai ales patrioți. Sunt un om care crede cu tărie în valorile istorice tradiționale, culturale și religioase ale poporului nostru, în bunăstarea și prosperitatea de care trebuie să se bucure fiecare român.

Cred într-o economie de piață liberă și în potențialul antreprenorial românesc. Îmi doresc un viitor mai bun și mai demn pentru copiii noștri”, a declarat atunci Oprea.

Singura certitudine a rămas faptul că  fiica sa are un viitor mai bun și mai demn, dar din afaceri cu statul, dar și un post călduț tot la stat. Este adevărat, din mediul privat este mai complicat să ai contracte cu primăriile.

Ceartă ca la ușa cortului între Oprea și Țutuianu, pe vremea când erau amândoi membri PSD, dar și după

Fostul lider PSD Dâmboviţa Adrian Ţuţuianu și fostul coleg de partid, vicepreședinte PSD Dâmbovița, Alexandru Oprea, au avut la un moment dat o relație extrem de tensionată, presărată cu acuzații din cele mai spumoase.

Adrian Țuțuianu: „Sigur că da, s-a şi transmis azi dimineaţă. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, securistul Oprea a mers la sediul partidului la Târgovişte, a mers apoi la CJ.

Într-un stil securistic tipic a ameninţat şi salariaţii CJ şi salariaţii de la partid, de la cabinetele parlamentare, pentru că noi avem în Dâmboviţa cabinetele parlamamentare găzduit de sediul partidului.

A ameninţat şi diverşi şefi de servicii publice, a împărţit funcţii: prefect, subprefect, şef de servicii publice, secretar de stat, preşedinte la CJ, vicepreşedinţi pentru cei care vin alături de echipa lui şi a Rovanei Plumb.

Le-a spus unor primari direct că urmează la Ministerul Dezvoltării regionale să se împartă banii rezultaţi din economii, s-au făcut licitaţii, a avut fiecare judeţ un număr de proiecte aprobate”.

Alexandru Oprea: „Nu comentez alegaţiile acestui individ orbit de putere şi care crede că el este de neînlocuit. Eu i-aş recomanda un citat din generalul de Gaulle care a spus că cimitirele sunt pline de oameni de neînlocuit. El este cel mai frumos şi cel mai competent preşedinte care a existat vreodată pe meleagurile judeţului Dâmboviţa.

Acum, trecând la lucruri mai serioase, nu este nimeni de vină că acest individ a pus PSD Dâmboviţa într-o postură deloc plăcută la nivel naţional, o organizaţie cu rezultate şi o organizaţie în care cei peste 25.000 de membri de partid înregistraţi oficial în judeţul Dâmboviţa ai PSD le-au muncit, în fiecare unitate administrativ teritorială”.

Acuzații din presa locală

Presa locală susține faptul că deși în anul 2018, Alexandru Oprea, prin una dintre firmele sale ERFOLG BUSSINES CONSULTING, a obținut prin achiziție directă un contract de lucrări la Primăria Comunei Brănești în valoare de 428.052 de lei cu TVA, societate care nu are nicun angajat, administrată de Roxana Alexandra Oprea, nu a executat la timp lucrarea, deși a încasat banii.

Presa locală susține și că averea lui Alexandru Oprea Alexandru ar fi crescut după ce a ajuns a doua oară președintele C.J. Dâmbovița, dar care nu se regăsește în întregime pe numele său, ci al familiei.

„Două apartamente, unul la București într-o luxoasă zonă rezidențială, într-un bloc ridicat de firma Motris și unul în complexul rezidențial Class Park dinTargoviste, plus o vilă în comuna Aninoasa sunt achizițiile în valoare de 320.000 de euro pe care domnul Oprea Alexandru le-a făcut pe numele celor doi copii ai săi de când a (re)devenit, în anul 2019, Președinte al Consiliului Județean Dâmbovița.

Dacă apartamentele, din București și Târgoviște sunt cumpărate pe numele fiului său, la Primăria Comunei Aninoasa, vila achiziționată cu 70.000 de euro este înregistrată pe numele fiicei sale, astfel că domnul Oprea deține prin interpuși, în acest moment, un număr de 5 imobile, o adevărată performanță de invidiat pentru un bugetar, fie el și Președinte de Consiliu Județean”, scriu jurnaliștii locali. (https://dambovitanews.com/politica/de-neimaginat-alexandru-oprea-presedintele-c-j-dambovita-si-a-cumparat-3-case-in-valoare-totala-de-320-000-de-euro-intr-o-singura-luna-de-unde-aveti-acesti-bani-domnule-oprea/)

O altă acuzație a fost aceea că a folosit un autoturism de lux marca BMW, care era sub sechestrul fiscului dâmbovițean.

„Direcția Generală a Finanțelor Publice Dâmbovița cum era și firesc a decis să pună sechestru asiguratoriu pe mai multe bunuri ale firmei falimentate de Oprea Alexandru, pentru a recupera creanțele existente, printre care și autoturismul marca BMW – X1, inamatriculat cu numărul DB 10 ANM, însă cu un tupeu inimaginabil, Oprea Alexandru a rupt sigiliile și a început să utilizeze mașina ca și cum nici nu ar exista sechestru pe respectivul autoturism, refuzând în același timp să predea către fisc actele mașinii și cele două chei, pentru ca mașina să fie scoasă la licitație”, au scris jurnaliștii.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu este jurnalist din 1991. A debutat Dreptatea, ca reporter. A mai lucrat la România liberă, Ziua, Academia Cațavencu, BBC. A fost redactor-Sef la emisiunea „Chestiunea Zilei”, șef sectie Politic la PRO TV, redactor-șef adjunct la Evenimentul Zilei și Cotidianul. Realizator și analist la Realitatea TV și Antena 3. Director la Expres Magazin · A activat pe funcția de consilier la Institutul Diplomatic Român și presedinte la Societatea pentru Presă Liberă.
2 COMENTARII
  1. Nu știu cum se face că toți securiștii de rit nou, dar absolut toți, se îndrăgostesc cu inima doar de PSD. Cum dreaq?
    Și cum se face, iarăși, că întotdeauna, dar întodeauna există mari discrepanțe între vorbele și faptele lor. La psdiști există tupeu maxim. Dar și la pnliști. Bleah!

  2. „… potrivit presei locale…sef SRI la…”___–-____probabil ca chiar asa stau lucrurile, insa cazul este ” unul dintr-o mie”, adica fostii sereisti, au fost sereisit tocmai pentru ca in cugetul lor erau securisti, sereiul este continuarea securitatii, cu diverse cosmentizari si un minim de transparenta, iar faptul ca gaga de Sibiu este ginere de securist mare( sau nu este?), ca ciuca-bot- de maciuca este cadru militar si faptul ca peneleul( uzurpatorii de nume, altfel fesenisti=peceristi convinsi) il vrea pe ex-seful sereiului ca si pres-edinte( iar el-precum curva cea vesela , „dintr-un zis abia vrea”!), dovedesc ca fosta nomenclatura si securitate vrea sa striveasca total, poporul roman, indiferent de urmari…Iar urmarea cea mai importanta doar ce a enuntat-o Banca Mondiala, Romania imbatraneste rapid(populatia) si are cel MAI MARE EXOD DE CREIERE DIN LUME(!!!!!!), ceace -repet, reprezinta semnele disparitiei unei natii, chiar daca numele de Romania va mai dainui, insa situatia actuala si pozitia geografica si etnica a Romaniei( enclava latina intr-o lume slavo-hunica), va duce chiar si la faramitzarea statului actual…Romani ( cei sub 40-50 de ani), trebuie sa va faceti rapid calculele, daca credeti ca nu sunteti in stare sa luptati -la voi acasa- impotriva caracatitei iohano-securisto-nomenclaturiste, mai bine plecati pana nu se inchide -din nou- Europa, pentru ca recentele restricti ale spatiului Schengen, arata clar , ca iarasi se cloceste ceva, iar limita va fi granita romano-ungara, ungurii -chiar criticati de Germania si Franta, macar de forma- vor avea aceiasi supapa, Austria, insa jocul este mult mai mare, Germania, Franta si Austria , inteleg ca -chiar daca NU din intentie- si-au facut plinul, cu forta de munca tanara si creiere educate, asa ca ca vor trai si mai bine fara ultracoruptele Romania, Bulgaria, etc., vor zice ” ei, daca nu se poate, nu se poate”…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Iohannis a pus cruce combaterii evaziunii fiscale

Iohannis a pus cruce combaterii evaziunii fiscale, combătând legea...

Mircea Geoană critică clasa politică: „Nicio calificare dovedită şi conduc guverne”

Mircea Geoană critică clasa politică: „Nicio calificare dovedită şi...

Cine sunt candidații pentru Primăria Capitalei și ce avere au. A început campania electorală

Cine sunt candidații pentru Primăria Capitalei: Biroul Electoral al...

Cozmin Guşă și candidatura la Preşedinţia României | Puterea a Cincea

Cozmin Guşă și candidatura la Preşedinţia României. Controversatul politician...