Forumul Orașelor Verzi 2022, cel mai important eveniment de mediu al României. Independența energetică, tema principală

Data:

În perioada 5-11 septembrie, Brașovul va găzdui cea de-a doua ediție a Forumului Orașelor Verzi, care își propune să transforme Brașovul în capitala verde a României și centrul european al dezbaterilor de mediu, după ce, de la prima ediție, FOV a devenit cel mai important eveniment dedicat politicilor publice de mediu din România. Independența energetică este principala provocare a momentului și tema principală a evenimentului.

Citește și: Spionii Rusiei au înțeles greșit Ucraina și au indus în eroare Kremlinul, înainte de război

„Ne propunem să fie o ediție mai mare și mai de succes, după ce, de la prima organizare, de anul trecut, Forumul Orașele Verzi s-a poziționat drept cel mai important eveniment de mediu din România pentru autorități locale. Anul acesta ne așteptăm să avem peste 300 de reprezentanți ai administrațiilor locale – fie că vorbim de primari, viceprimari, consilieri locali, administratori publici sau funcționari –  vom avea o prezență internațională consistentă, parteneriate la cel mai înalt nivel – Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a confirmat prezența și este partener în acest eveniment,  de asemenea Asociația Municipiilor din România, Reprezentanța în România a Parlamentului European –  toate aceste lucruri dau credibilitate și vizibilitate și putere acestui eveniment de care suntem mândri că îl organizăm la Brașov“, a declarat primarul Allen Coliban, la conferința de presă organizată pentru anunțarea evenimentului.

Sub semnul independenței energetice

După doi ani de pandemie Covid-19 și un an 2022 început sub auspiciile unui război în centrul Europei, cea mai mare provocare a statelor UE a devenit găsirea de soluții pentru atingerea independenței energetice.

„Acum mai mult decât oricând, autoritățile locale se confruntă cu urgența tranziției către energia regenerabilă și cu accelerarea schimbării de perspectivă în toate domeniile care influențează poluarea orașelor: mobilitatea, încălzirea locuințelor, protecția spațiilor verzi, digitalizarea, managementul deșeurilor, calitatea aerului.

Ca și anul trecut, structura Forumului va cuprinde conferința pe probleme de mediu, una adresată oamenilor de afaceri, precum și o serie de activități adresate publicului larg, fie finanțate de municipalitate, prin ghidul de mediu, fie desfășurate de organizații partenere”, precizează Primăria Brașov.

Conferința pe probleme de mediu se va intitula „Provocarea Energiei: Găsește-ți Puterea“ și va avea loc, de această dată, la Teatrul Sică Alexandrescu, în perioada 5-7 Septembrie 2022.

Primăria Municipiului Brașov va avea la acest eveniment mai mullți parteneri: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Parlamentul European – Biroul de Informare în România, Asociația Municipiilor din România, Asociația Administratorilor Publici din România,  Consiliul Județean Brașov, Agenția Metropolitană Brașov și  ABMEE.

Cu ocazia acestui eveniment, Brașovul va găzdui aproximativ 300 de reprezentanți ai autorităților locale și naționale din Europa, reprezentanți ai ONG-urilor de mediu, reprezentanți ai mediului de afaceri, pentru a analiza cele mai bune practici din domeniul politicilor publice de mediu.

Printre invitații care și-au confirmat deja participarea, în persoană sau on-line, se află Tanczos Barna, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, H.E. D-na Marjut Akola, Ambasadorul Finlandei în România, primari, viceprimari sau reprezentanți ai municipalităților din Deinze și Mouscron (Belgia), Niš (Serbia),  València (Spania), Bijeljina (Bosnia și Herțegovina), Nurnberg (Germania), Florea Marin, Președinte al Asociației Administratorilor Publici din România, arhitecți și specialiști în mediu și mobilitate urbană din Germania, Marea Britanie, Elveția, Italia, Olanda, Cehia, Chile, Republica Moldova și România, precum și experți ai Ministerul Energiei, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și  Băncii Europene de Investiții. De asemenea, va participa la conferință Henk Swarttuow, Președintele Federației Europene de Ciclism.

„Orașele viitorului sunt cele în care ne dorim să locuim fiecare dintre noi, fără poluare, cu facilități de transport verde și beneficii care să ne îndemne să contribuim la sustenabilitate. Prin programele pe care le finanțăm din Fondul pentru Mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor este alături de autoritățile locale și le impulsionează către tranziția verde: Rabla Clasic, Rabla Plus, Iluminat public stradal, Casa eficientă energetic pentru instituțiile publice, transport public nepoluant, stații de reîncărcare pentru vehiculele electrice. Însă, conștientizarea responsabilității la nivelul unității administrativ teritoriale este cheia succesului. Tema de anul acesta subliniază provocările la nivel mondial din sectorul energetic.

Soluții „verzi“, politici publice, trenduri

Cu atât mai mult, găsirea de surse de energie verde și tranziția energetică sunt dezideratele noastre, ale tuturor. În anii următori, miza administrațiilor locale va fi una imensă: să transforme marile aglomerări urbane în aglomerări sănătoase. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor este o parte importantă a acestei noi viziuni și sprijină administrațiile locale cu fonduri și expertiză, atât de la nivel central, cât și prin intermediul instituțiilor din subordine. Mă bucur că vedem inițiativă și că există din ce în ce mai multe orașe implicate, dornice să apese butonul acțiunii și care sunt gata să ia decizii responsabile în favoarea cetățenilor săi“, se arată în mesajul pe care ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna l-a trimis cu ocazia conferinței de presă.

Puterea transportului alternativ, Puterea resurselor regenerabile și Puterea comunității sunt temele alese pentru cele trei zile de conferință sunt Experții și speakerii prezenți vor vorbi despre soluții „verzi“, politici publice, trenduri, vor prezenta studii de caz despre orașele care au rezultate remarcabile în implementarea politicilor de sustenabilitate de mediu sau vor prezenta oportunități de finanțare prin  programe de finanțare guvernamentale, europene, granturi, soluții de parteneriat public-privat aplicabile autorităților publice locale.

O noutate față de ediția de anul trecut în structura conferinței vor fi atelierele practice destinate funcționarilor publici, în care aceștia vor putea învăța despre construirea unui plan de mobilitate, conceperea unei strategii pentru eficientizarea energetică a clădirilor sau despre întocmirea planului de digitalizare al unei primării.

Proiecții de film, drumeții prin viitorul Parc Național Brassovia, paradă a bicicletelor și alte ctivități pentru publicul larg

O serie de activități destinate publicului larg vor avea loc prin Ghidul pentru Mediu, pentru care municipalitatea a alocat în acest an 500.000 de lei și care a inclus obligativitatea ca minimum una dintre acțiunile finanțate prin proiect să aibă loc în perioada FOV.

„Forumul Orașelor Verzi este ocazia pe care am creat-o ca timp de o săptămână, cu toții să vorbim despre măsurile pe care trebuie să le luăm pentru a combate efectele schimbării climatice. Așadar, primele trei zile ale evenimentului sunt dedicate autorităților publice locale din Brașov și din toată țara, cea de-a patra zi este dedicată mediului de afaceri, cu o conferință despre afaceri verzi, iar ultimele trei zile vor fi pline de evenimente pentru publicul larg. Aici vorbim de proiecții de film documentar sau film montan, vorbim de drumeții prin viitorul Parc Național Brassovia, de o paradă a bicicletelor, de multiple ateliere de reciclare creativă și jocuri ale reciclării, în special pentru copii și familii,  vorbim despre «Street Delivery» ediția a doua Brașov, despre un atelier de reparat biciclete și așa mai departe“, a spus Nicoleta Cîrjan, coordonatorul festivalului.

Moderatorii FOV 2022 vor fi Mona Nicolici, Raluca Fișer și Octavian Berceanu.

În urma primei ediții FOV, cel mai mediatizat subiect al anului 2021 despre Brașov, la cele peste 100 de activități de conștientizare pentru toți brașovenii, desfășurate în 8 zone ale Brașovului, au participat 15 ONG-uri, 22 de parteneri comerciali și peste 20.000 de brașoveni. În perioada FOV a crescut cu 40% numărul de călători cu transportul public, iar 6 milioane de oameni au auzit de acest eveniment.

Forumul Orașelor Verzi (FOV) 2021 a fost cel mai mare eveniment din România dedicat sustenabilității de mediu, câștigător al Galei Premiilor pentru un Mediu Curat.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Doi oameni de bază ai fostului primar Tudorache se regăsesc pe listele PSD din Sectorul 1

Doi oameni de bază ai fostului primar Tudorache se...

Mesajul lui Florin Piersic: „Sunt viu” și asta datoria minunaților doctori care mă îngrijesc

Mesajul lui Florin Piersic, din spital, după o perioadă...

10.500 de fapte contravenționale, constatate în doar 24 de ore

10.500 de fapte contravenționale, constatate în doar 24 de...