Dosarul fostului președinte al CJ Iași, în pragul prescripției. Este nașul judecătorului CCR Gheorghe Stan

Data:

Dosarul fostului președinte al CJ Iași Cristian Adomniței este aproape de prescriere, în condițiile în care amânările durează din aprilie 2023 pe o speță simplă, în apel: tipărirea unui album din banii Consiliului Județean Iași

Sentința stă la Curtea de Apel Galați

Familie Adomniței l-a cununat recent pe Gheorghe Stan, juecător al Curții Constituționale, la nuntă participând o bună parte din șefii magistraților din România

Dosarul penal în care fostul președinte al Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței, contestă, la Curtea de Apel Galați, condamnarea sa la închisoare cu executare se află în pronunțare din data de 3 aprilie 2023, o decizie fiind anunțată pentru 25 octombrie.

Pronunțarea, amânată de șase ori

Până acum, completul de judecată a amânat pronunțarea de șase ori, așa că este posibil să o facă în continuare.

Nu este prima dată când lucrurile se mișcă greu în judecarea acestui dosar trimis la instanțe încă din iulie 2015. Cireașa de pe tortul unei justiții defecte: cel mai probabil, atât Adomniței, cât și ceilalți acuzați vor scăpa de răspunderea penală prin prescriere.

Citește și: Bazar de Cotroceni – evenimentul comunității, pe 7 și 8 octombrie: jazz, tururi arhitecturale, activități pentru copii, art & design

Anchetă fulgerătoare la Parchet

La data faptelor președinte al Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței a fost trimis în judecată de DNA în iulie 2015, alături de angajați ai instituției pe care o conducea, o societatea comercială și administratorul acesteia.

Membru PNL la acel moment, Adomniței a fost acuzat de favorizarea făptuitorului și fals intelectual într-o anchetă referitoare la modalitatea frauduloasă de recepționare a unor produse parte a unui contract dintre Consiliul Județean și firma respectivă. Prejudiciul stabilit de anchetatori a fost stabilit la aproape 400.000 de lei.

DNA s-a mișcat foarte repede: data săvârșirii faptelor a fost decembrie 2014-aprilie 2015, iar trimiterea în judecată a inculpaților a avut loc în iulie 2015. Ce a urmat este, însă, un nou exemplu de tergiversare a actului de justiție, act favorizat și de modificări ale legislației.

Un an și două luni redactarea deciziei pe fond

Pe fond, la Tribunalul Iași, dosarul s-a terminat după mai mult de cinci ani, în noiembrie 2020, Adomniței fiind condamnat la 3 ani și 2 luni de închisoare cu executare. Deși legea obligă judecătorii să motiveze decizia la momentul pronunțării, în dosar acest lucru nu a avut loc timp de peste un an și două luni!

Continuarea, în ReporterIS!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se întoarce la DNA Oradea

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se...

Sistemul judiciar a cunoscut un regres inacceptabil, susține Asociaţia Forumul Judecătorilor din România

Sistemul judiciar a cunoscut un regres inacceptabil, arată Asociaţia...