FOTO București, capitala păcănelelor. Orașul e plin de săli de joc, amanet și reclame vulgare la pariuri

Data:

Bucureștiul s-a umplut în ultimul an de panouri publicitare uriașe în care tinere fotografiate în posturi vulgare promovează jocurile de noroc. Marile bulevarde și intersecții ale capitalei sunt înțesate de săli de păcănele. În majoritatea cazurilor, sălile de jocuri de noroc sau de pariuri sportive au pe lângă ele tot atâtea case de amanet.

Reporterul G4Media a numărat doar pe Calea Moşilor din Sectorul 2 peste 60 de săli de jocuri de noroc, de pariuri și magazine amanet.

Pe multe dintre afişe, vedete mondene, sumar îmbrăcate, încearcă să convingă cu mesaje îndoielnice trecătorii să treacă pragul sălilor de jocuri. Acelaşi lucru îl fac şi firmele luminoase care îţi sar în ochi de la o poştă din cauza culorilor ţipătoare.

În intersecţia de la Obor, spre exemplu, blocurile sunt pline de bannere de zeci de metri pătrați care fac reclamă sălilor de păcănele care se află la parter. Acelaşi lucru poate fi văzut aproape pe orice mare bulevard al Bucureştiului.

Citește și: Daea: „Fac balet cu mintea tot timpul pentru că o am la mine. Sunt ca panoul fotovoltaic”

Oradea și Reșița au interzis sălile de jocuri în centru

Două orașe din România au încercat până acum să elimine casele de pariuri și sălile de jocuri din centru. E vorba despre Oradea în 2017 și Reșița în 2020.

„Am inițiat acest proiect pe un model de bună practică pe care l-am preluat de la Oradea. Am adus doar mici modificări. În Reșița avem peste 85 de case de pariuri, de jocuri de noroc. Este deja o problemă socială, oamenii au devenit ca și alcoolicii sau fumătorii. Am în vedere în mod special tinerii.

Sunt persoane care muncesc în străinătate și trimit bani acasă, iar unii oameni consumă banii aceștia în câteva zeci de minute. Limitarea lor ca și dispersie în oraș, în special pe zonele principale, va determina cu siguranță scăderea interesului pentru ele, pentru că nu le vor mai găsi așa ușor.

Pentru magazinele second-hand am luat exemplul Parisului. Și acolo sunt magazine second-hand, dar nu sunt pe Champs-Élysées, nici în Place de la Concorde. Sunt în zone periferice ale orașului”, a explicat primarul Reșiței, Nelu Popa, în 2020, când a promovat proiectul de Consiliu Local votat în unanimitate.

Ce spun specialiştii în tratarea dependenţelor

Medicii psihiatri care cunosc foarte bine fenomenul prin prisma pacienţilor pe care îi ajută să se recupereze spun că reclamele sunt foarte nocive pentru adolescenţi şi mai ales pentru dependenţi.

„Reclamele sunt în special eficiente în a atrage adolescenţii. Creierul adolescenţilor funcţionează diferit de creierul adulţilor. Sunt mai atraşi de risc şi de câştigul imediat şi tind să nu calculeze cu acuratețe riscurile. De asemenea, riscurile de dependenţă de jocuri de noroc cresc foarte mult dacă jocul începe mai devreme de 16-18 ani.

În ceea ce-i priveste pe dependenţi, reclamele funcţionează ca declanşator al recăderii la cei care încearca să se oprească sau să scadă. Aşa cum, de exemplu, dacă într-un grup de fumători cineva aprinde o ţigară, ceilalti vor simţi o dorinţă puternică de a aprinde şi ei.

Fotogaleria poate fi văzută pe G4 Media.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
G4Media.ro
G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania. Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Oradea: dezvoltare economico-socială prin ştiinţă şi tehnologie | Bihoreanul

Oradea: dezvoltare economico-socială prin ştiinţă şi tehnologie, acesta este...

Cine sunt cei nouă candidați la Primăria Iași. Trei au fost respinși | Ziarul de Iași

Cine sunt cei nouă candidați la Primăria Iași. Trei...

Condamnare simbolică în dosarul de șpagă de la UMF Iași | Ziarul de Iași

Condamnare simbolică în dosarul de șpagă de la UMF...