Friedrich Merz a anunțat ieri că Guvernul Federal dorește ca armata germană să devină „cea mai puternică armată convențională din Europa.”
Anunțul a fost făcut în primul discurs ținut în Bundestag (n. r. – legislativul german) de la preluarea mandatului de cancelar.
Friedrich Merz a accentuat că Germania trebuie să își asume un rol mai activ în apărarea Europei, pe fondul intensificării amenințărilor din partea Rusiei.
„Guvernul Federal va pune la dispoziție toate resursele financiare de care Forțele Armate Germane au nevoie pentru a deveni cea mai puternică armată convențională din Europa,” a spus Merz, conform Euractiv.
În același timp, cancelarul german a subliniat faptul că descurajarea agresiunilor se face prin forță, nu prin slăbiciune.
Citește și: Premieră politică în Germania. Friedrich Merz, ales numai în al doilea tur
Înainte de preluarea mandatului, coaliția formată din Uniunea Creștin Democrată (CDU), din care face parte și Merz, Uniunea Creștin-Socială (CSU) și Partidul Social Democrat (SPD) au adoptat măsuri de reformă în ceea ce privește Schuldenbremse (n. r. – „frână a datoriei,” o regulă constituțională ce presupune limitarea datoriei publice).
Din cauza frânei datoriei, fostul guvern condus de Olaf Scholz (SPD) nu a reușit să crească cheltuielile cu apărarea la 2% din PIB, obligație prevăzută în obiectivele NATO. Acum, după adoptarea reformelor, cheltuielile pentru apărare care depășesc 1% din PIB sunt exceptate de la regula „frânei datoriei.”
Problema personalului încă persistă
În ciuda reformelor bugetare, armata germană se confruntă și cu o criză de personal. Germania „încă nu are suficient personal pentru ceea ce trebuie să îndeplinească forțele noastre armate,” a spus Boris Pistorius (SPD), ministrul Apărării, la câteva ore după discursul cancelarului.
În ultimii ani, numărul efectivelor militare a stagnat la aproximativ 181.000 de soldați. Totuși, se preconizează că armata germană va ajunge la 203.000 de soldați până în 2030.
Pistorius a atras atenția că serviciul militar obligatoriu ar putea reveni în Germania dacă armata nu recrutează suficienți voluntari. Din 2011, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat.
Citește și: Oficial: AfD, al doilea partid parlamentar din Germania, declarat extremist
Ministrul Apărării crede că tinerii sunt interesați de armată, mai ales în contextul în care, în ultimul an, numărul tinerilor înrolați a crescut cu 20% în primul trimestru al acestui an, în comparație cu aceeași perioadă din anul trecut.
Germania dorește să lanseze serviciul militar voluntar inspirat de modelul suedez. Recrutarea se va face pe baza unui formular care va determina disponibilitatea și capacitatea tinerilor de a intra în serviciul militar voluntar.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Agerpres/EPA)