Friedrich Merz, nominalizat de CDU drept candidat la funcția de cancelar pentru alegerile din 2025

Data:

spot_img

Uniunea Creștin Democrată (CDU), cel mai important partid conservator din Germania, l-a nominalizat pe Friedrich Merz, liderul partidului, drept candidat la funcția de cancelar pentru alegerile legislative federale din 2025.

Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Reprezentanța din Berlin a Uniunii Creștin-Sociale (CSU), partidul partener al CDU din landul Bavaria, unde creștin democrații nu au activitate politică.

În cursa internă pentru obținerea candidaturii s-au aflat și Hendrik Wüst, prim-ministrul landului Renania de Nord-Westfalia și Markus Söder, liderul CSU.

Conform sondajelor, Wüst și Merz se aflau printre favoriții electoratului, cu scoruri foarte apropiate, potrivit Der Spiegel. Cu toate acestea, Hendrik Wüst a anunțat luni la Düsseldorf, într-un discurs, că se retrage din competiția internă și își oferă sprijinul lui Friedrich Merz.

În același discurs, Wüst a criticat actuala coaliție de guvernare „semafor” formată din social-democrați (SPD), liberali (FDP) și verzi (die Grüne), spunând că „este o tragedie că Germania este condusă de cel mai slab guvern din ultimii 75 de ani, într-o perioadă în care este nevoie de claritate politică,” relatează Der Spiegel.

Recent, partidele care fac parte din coaliția „semafor” au pierdut alegerile regionale în landurile est-germane Saxonia și Turingia. În Saxonia, CDU a câștigat alegerile regionale la mică diferență de partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

Citește și: Alegeri regionale în Germania: ce semnifică rezultatele pentru viitorul politic al țării?

Wüst a făcut referire și la campania electorală pentru alegerile legislative din 2021, marcată de o luptă pentru putere între partidele surori, CDU și CSU. În acea perioadă, Markus Söder a fost învins de Armin Laschet în competiția internă pentru nominalizarea candidatului la funcția de cancelar. Mulți consideră că această rivalitate dintre cele două partide a contribuit la pierderea alegerilor de acum trei ani.

De aceea, Hendrik  Wüst a declarat că „doar o Uniune puternică și unită va putea înlocui coaliția semaforului,” conform Der Spiegel.

În ceea ce îl privește pe liderul CSU, Markus Söder a anunțat că este pregătit să candideze în cursa internă numai dacă va fi nevoie și a menționat în cadrul unui interviu pentru Der Spiegel că este dispus să renunțe la candidatură în favoarea lui Merz tocmai pentru a nu repeta scenariul din 2021.

În 2021, alianța CDU/CSU a pierdut alegerile în fața SPD, care a obținut cel mai bun rezultat electoral din 2005. CDU a deținut funcția de cancelar timp de 16 ani, prin Angela Merkel, care a decis să nu candideze pentru un nou mandat.

Actualul cancelar, Olaf Scholz (SPD), care urmărește realegerea în funcție, a declarat despre alegerea lui Merz drept candidat al CDU: „Pentru mine este în regulă dacă domnul Merz este candidatul la funcția de cancelar al Uniunii,” relatează Der Spiegel.

Potrivit Politico, sondajele de opinie indică faptul că CDU ar obține 32% din voturi la alegerile legislative federale, plasându-se înaintea oricărui alt partid.

Cine este Friedrich Merz

Friedrich Merz, în vârstă de 68 de ani, este președintele Uniunii Creștin Democrate din 2022 și al grupului parlamentar al CDU/CSU din Bundestag, camera inferioară a parlamentul federal al Germaniei, conform Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Merz este implicat în politică încă din liceu, potrivit bibliografiei sale de pe site-ul CDU. Din 1989 până în 1994, acesta a fost membru al Parlamentului European unde și-a reprezentat regiunea sa natală, Westfalia de Sud. În 1994, acesta a fost ales ca membru al Bundestag-ului german, calitate pe care a păstrat-o până în 2009.

În Bundestag, Friedrich Merz a deținut funcția de vicepreședinte al grupului parlamentar al CDU/CSU din 1999 până în 2000, dar și între 2002 și 2004.

Între 2000 și 2002, acesta a deținut și funcția de președinte al grupului parlamentar. Merz a fost unul dintre rivalii din partid ai Angelei Merkel care l-a înlăturat din funcție în încercarea sa de a-și consolida puterea, arată Frankfurter Allgemeine Zeitung și The Guardian.

Din 2009, acesta nu a mai fost activ în politică, lucrând în sectorul privat. În 2018, a revenit în CDU și a încercat de trei ori să preia conducerea partidului. În 2021, Merz a fost ales din nou membru al Bundestag-ului.

Friedrich Merz a devenit președintele CDU la nivel național de abia în ianuarie 2022. O lună mai târziu, a obținut și conducerea grupului parlamentar al CDU/CSU din Bundestag.

Cum este ales cancelarul german

În perioada premergătoare alegerilor legislative, partidele politice încep o cursă internă pentru desemnarea unui candidat pentru funcția de cancelar.

Conform Cancelariei Federale, după finalizarea alegerilor, Președintele Federal, în conformitate cu procedurile constituționale, poartă consultări cu grupurile parlamentare din Bundestag. Pe baza acestor discuții, Președintele înaintează un candidat, de obicei din cadrul partidului sau coaliției ce deține majoritatea în Bundestag.

Candidatul propus de Președintele Federal trebuie, mai apoi, să fie validat de Bundestag. Astfel, pentru a putea fi învestit în funcție, candidatul are nevoie să obțină o majoritate absolută, adică să obțină jumătate plus unu din voturile membrilor legislativului german.

Citește și: Analiză. Cum poate influența dezbaterea dintre Harris și Trump rezultatul alegerilor prezidențiale

Dacă candidatul propus nu obține 50%+1 din voturi, se reia de la început aceeași procedură. Dacă nici după a doua supunere la vot în Bundestag nu se reușește numirea în funcție a unui cancelar, atunci se reia procedura, însă noul candidat va avea nevoie doar de majoritate simplă, adică cel mai mare număr de voturi să fie în favoarea sa.

În cazul în care un cancelar este ales după prima sau a doua încercare, Președintele Federal trebuie să numească în funcție cancelarul ales în maximum șapte zile. În cazul în care este ales într-o a treia fază, Președintele poate fie să numească în funcție cancelarul ales în termen de șapte zile ori să dizolve legislativul.

Următoarele alegeri legislative federale vor avea loc pe 28 septembrie 2025.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursa foto: Facebook/Friedrich Merz

spot_imgspot_img
Octavian Șerbănescu
Octavian Șerbănescu
Student în anul II la master la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost implicat în numeroase activități de voluntariat și a redactat două cercetări pe teme istorice. Este pasionat de politică, în mod special de relații internaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

BEC a respins a doua candidatură a Dianei Șoșoacă

Biroul Electoral Central (BEC) a respins a doua candidatură...

Autoritatea Electorală a refuzat deconturi de peste 2 milioane de euro pentru AUR | G4Media

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a refuzat să deconteze o...

Ce au discutat Trump și Putin în timpul conversațiilor private despre Ucraina | Aktual24

Au apărut dezvăluiri despre conținutul conversațiilor private dintre Trump...

Diana Şoşoacă şi-a depus din nou candidatura. Ședință BEC la ora 18.00 pentru analizarea solicitării

Diana Şoşoacă şi-a depus din nou candidatura. Preşedintele Autorităţii...