Geoană vrea să fie Cuza și să facă un „New Deal” | Deutsche Welle

Data:

spot_img

Mircea Geoană, 66 de ani, cel mai pregătit, probabil, pentru funcția de președinte, s-a dovedit în timpul campaniei nesigur, obosit, incapabil să se pronunțe tranșant asupra temelor mari din societatea românească.

Diplomat de carieră, Mircea Geoană și-a pierdut de câteva ori răbdarea în fața ziariștilor când a fost incomodat de anchetele sau întrebările lor: cel grav atunci când l-a acuzat pe jurnalistul Attila Biro că ar face parte din operațiunea de încercare de asasinare a procurorului general al Bulgariei. Totul după o investigație de presă internațională, unde a participat și Biro, din care a rezultat că fostul coordonator al campanei lui Geoană, Rareș Mănescu, era partener de afaceri cu un controversat om de afaceri rus, mare admirator și propagandist din proximitatea lui Putin, Aleksei Kozlov. De câte ori a făcut politică activă, Geoană s-a înconjurat de personaje dubioase, care i-au marcat decisiv cariera. Fie nu-i pasă cine sunt și cu ce se ocupă, folosindu-se pragmatic de serviciile lor (și viceversa), fie știe exact ce fac, care le e direcția, cât de compromiși sunt și își asumă riscul de a fi asociat cu ei (în folosul tuturor părților).

Citește și: Lasconi, un fel de Reagan mioritic? | Deutsche Welle

Așa a ajuns în 2009, înaintea confruntării finale cu Traian Băsescu, să-și petreacă seara la unul dintre cei mai controversați moguli media ai momentului, după ce mai înainte apăruse pe posterele electorale cu ștampila „garantat Vanghelie”. Marian Vanghelie, fostul primar PSD al Sectorului 5 din București, s-a întors din nou să-l susțină, potrivit unor înregistrări publicate de marile televiziuni de știri: același care i-a făcut cadou pe vremea când Geoană era șeful social-democraților (2005-2009) trei ceasuri, fiecare cu o valoare mai mare de 100.000 de euro. Vanghelie a fost condamnat în 2021 la 11 ani de închisoare pentru 9 infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu şi 7 de spălare de bani, dar sentința nu e definitivă.

Soclul politic pe care și l-a construit Mircea Geoană cu atâta sârg e destul de precar, deși în această campanie electorală a adunat aproape de el profesioniști din multe domenii. Nivelul lor e mult deasupra candidatului, dar Geoană a făcut atât de multe gafe, că e tot mai greu de salvat. La dezbaterea de la Digi24 s-a făcut antipatic prin atitudinea lui condescendentă față de Elena Lasconi. Gafele și aerul de superioritate afișat prea des în această campanie l-au făcut să piardă multe puncte. Inițial a crezut că va fi susținut de unul din partidele mari să candideze pentru fotoliul de la Cotroceni și a încercat în multe feluri să fie adoptat.

Continuarea, în Deutsche Welle

Citește și: Alegeri Prezidențiale 2024: Prima secție de vot din străinătate s-a deschis în Noua Zeelandă

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Inquam Photos / George Călin)

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Horațiu Potra și avangarda grupului Wagner

Horațiu Potra și avangarda grupului Wagner. Reținut de oamenii...

Rusia oferă noi garanții de securitate Belarusului | The Epoch Times

Rusia oferă noi garanții de securitate Belarusului. Cei doi...