Măsura, susținută de Marea Britanie, Franța și SUA, sporește capacitatea Ucrainei de a se apăra de Rusia.
Cancelarul german a anunțat că Germania, împreună cu celelalte țări occidentale care sprijină activ Ucraina, va elimina pentru prima dată restricțiile privind raza de acțiune a armelor livrate Kievului, pentru a-i permite să se apere mai eficient împotriva agresiunii ruse.
Decizia vine după ultimele atacuri aeriene masive ale Rusiei cu drone și rachete, care au vizat mai multe orașe ucrainene, începând cu Kievul. Potrivit armatei ucrainene, este vorba de cele mai ample atacuri de acest fel de la începutul războiului cu mai bine de trei ani în urmă, când Rusia a lansat invazia la scară largă în țara vecină.
Friedrich Merz a declarat că Germania, Marea Britanie, Franța și Statele Unite au decis să ridice aceste limitări pentru ca Ucraina să poată lovi mai eficient ținte militare aflate pe teritoriul Federației Ruse.
Ucraina poate lovi acum ținte din Rusia
„Nu mai există restricții privind raza de acțiune a armelor furnizate Ucrainei – nici din partea britanicilor, nici a francezilor, nici a noastră, nici a americanilor”, a afirmat Merz luni, la scurt timp după cel mai amplu atac cu drone rusesc asupra Ucrainei de la începutul războiului.
„Aceasta înseamnă că Ucraina se poate apăra acum, inclusiv prin atacarea unor poziții militare din Rusia… Până de curând, nu a făcut aproape deloc acest lucru. Acum are această posibilitate.”
Până în prezent, Germania – al doilea cel mai important furnizor de armament pentru Ucraina după SUA – nu a livrat arme cu o rază de acțiune mai mare de 70 km.
Declarațiile lui Merz vin într-un moment în care opoziția politică de dreapta și de stânga îl acuză că nu a făcut suficient pentru negocierea păcii. El a respins aceste critici, sugerând că toate opțiunile diplomatice au fost deja epuizate.
Eșecul diplomației: „am făcut tot ce era posibil”
„După ultimele trei săptămâni, nimeni nu ne poate acuza serios că nu am epuizat toate mijloacele diplomatice disponibile”, a spus el. Susținătorii Ucrainei „au făcut tot ce le-a stat în putință”, a continuat Merz, „fără a ridica steagul alb”.
„Dacă nici măcar o ofertă de discuții la Vatican nu obține aprobarea lui [Putin], atunci trebuie să fim pregătiți ca acest război să dureze mai mult decât ne dorim sau ne putem imagina.”
Kremlinul a reacționat rapid, calificând decizia drept „periculoasă” și susținând că aceasta va împiedica orice perspectivă de pace. „Dacă aceste decizii au fost într-adevăr luate, ele contravin în totalitate aspirațiilor noastre pentru o reglementare politică”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Se pregătește Germania să trimită rachete Taurus?
Merz, aflat în funcție de mai puțin de trei săptămâni, a evitat să spună clar dacă Germania se pregătește să trimită Ucrainei rachetele de croazieră Taurus, cu rază lungă de acțiune. În opoziție, el pledase pentru această livrare, blocată de predecesorul său, Olaf Scholz. Există însă speculații la Berlin că Merz ar putea face în curând un anunț public prin care să se angajeze în favoarea transferului de armament cu rază extinsă, inclusiv sistemele Taurus.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să efectueze o vizită oficială la Berlin miercuri, potrivit unui anunț făcut la începutul săptămânii.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: pixabay.com / amwest97)