Horia Colibășanu a ajuns pe vârful Kangchenjunga (al treilea vârf al planetei) fără oxigen suplimentar

Data:

spot_img

Sâmbătă în jurul orei 12 (ora României), alpinistul Horia Colibășanu a urcat pe vârful Kangchenjunga, fără oxigen suplimentar, reușind premiera mult așteptată pentru alpinismul românesc, se arată pe pagina de Facebook a alpinistului. Horia a urcat astfel pe singurul munte de 8000 de metri neatins până acum de români, al treilea vârf ca înălțime al planetei (8586 m.).

Horia a sunat după ce a coborât deja câteva sute de metri, în drumul lui de întoarcere spre Tabăra 4. A apucat să transmită prin telefonul-satelit că traseul a fost foarte greu și obositor. Pe vârf a făcut câteva poze și a coborât rapid.

Despre colegii săi de expediție, Marius Gane și Peter Hámor, știm că sunt acum în Tabăra 4, ei nereușind să ajungă astăzi pe vârf.

În data de 4 aprilie, alpiniştii Horia Colibăşanu şi Marius Gane au pornit spre Nepal, pentru a începe o nouă expediţie în Himalaya unde şi-au propus să urce pe vârful Kangchenjunga, al treilea vârf ca înălţime de pe planetă (8.586 metri), scrie news.ro.

Acest vârf reprezintă o provocare pentru alpinismul din România, fiind singurul munte de peste 8.000 de metri neatins de români. Horia Colibăşanu s-a întors pe Kangchenjunga la 10 ani de la prima încercare. În 2012, a renunţat la ascensiune cu 200 de metri înainte de vârf.

Statistic, Kangchenjunga, aflat la graniţa dintre Nepal şi India, este al doilea cel mai periculos munte din lume. Datele din 2021 indicau o rată a mortalităţii de 29,1 %. A păstrat până astăzi reputaţia de „vârf neatins”.

Din respect pentru credinţele localnicilor, niciun alpinist din primele două expediţii reuşite nu a pus piciorul pe cel mai înalt punct al muntelui sacru, oprindu-se cu câţiva metri înainte de cota maximă.

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Guvernul alocă până la 10.000 de lei familiilor afectate de inundații

Guvernul alocă până la 10.000 de lei familiilor afectate...

Cutremur cu magnitudinea 5,2 în zona seismică Vrancea, județul Buzău

Un cutremur cu magnitudinea 5,2 s-a produs luni, la...

Prefectul județului Galați cere avizul pentru declararea stării de alertă

Prefectul județului Galați, Andreea-Anamaria Naggar, a solicitat ministrului Afacerilor...