IAȘI – Afacerea Huila: Chirica ne-a dat 18 milioane de dolari gaură la buget în jaful deceniului / EXCLUSIV

Data:

* Veolia a anunțat rezilierea contractului cu Primăria în luna ianuarie 2021, iar documentul a fost semnat efectiv în aprilie
* Mihai Chirica avea timp să cumpere cărbune pentru iarnă încă din luna iunie, când era 70 de dolari tona
* Îl va lua în noiembrie cu 270 de dolari tona. Pierderea este imensă și nu există nicio justificare, pur și simplu primarului nu i-a păsat
* Diferența de preț înseamnă o gaură de 18 milioane de dolari la bugetul local. Cu acești bani făceai o Sală Polivalentă sau pasajul subteran din Podu Roș
* Veolia a plecat din cauza pierderilor, perspectivele fiind și mai sumbre, odată cu scumpirea gazului
* Mihai Chirica exploatează CET cu o pierdere asumată în aceasta iarnă cuprinsă între 5 și 10 milioane de euro
* Gaura produsă e premeditată: timp de 6 ani, Administrația Chirica n-a transformat punctele termice în centrale de cvartal, pe gaz metan
* Jaful e total: Primăria refuză oficial să spună câte apartamente mai sunt branșate la sistemul centralizat de termoficare, pentru că pe baza unor cifre umflate s-au luat bani europeni pentru dezvoltare

Inconștiență, nepăsare, nepricepere. Sau toate trei luate la un loc. Fapte: centrala electrică și de termoficare nu are, nici la această oră, cele 100.000 tone de huilă necesare alimentării cu apă caldă și încălzire a 20.000 de familii și a sute de instituții publice, școli și spitale. Unic responsabil: primarul Mihai Chirica.

Acum, în al doisprezecelea ceas, Chirica vrea să cumpere cărbunele. În prag de iarnă, la prețuri astronomice. În loc să-l ia în primăvară cu 70 dolari/tona, vrea să-l cumpere în noiembrie cu 270 dolari/tona. Gaura în bugetul Iașului: 18 milioane de dolari.

„Suntem în fața unei iresponsabilități uriașe. Sumele care se vor constitui în prejudiciu sunt amețitoare”, a afirmat Marius Bodea, senator USRPLUS.

Și președintele PSD Iași a reacționat vehement. „Primarul Mihai Chirica a fost reales, iar acum vine nota de plată, dar ea va fi achitată de toți ieșenii! Imaginați-vă câte se puteau realiza cu acești bani”, a declarat Maricel Popa, senator PSD.

În magaziile CET există doar 25.000 t de cărbune, un sfert din cantitatea necesară pentru iarna aceasta

Suplimentar, încă două informații de context care frizează absurdul:
1) Primăria nu știe exact câte apartamente mai sunt racordate la sistemul centralizat
2) Primăria nu știe acum cât costă să producă o gigacalorie

Chirica știa din ianuarie că nu mai are cărbune
Cum s-a ajuns în această situație de-a dreptul dramatică? Operator al sistemului de termoficare din Iași a fost până acum câteva luni Veolia Energie Iași (cu acționari compania mamă Veolia și Primăria Iași).

În ianuarie, Veolia a notificat Primăria că renunță la contract și că părăsește Iașul. La 1 mai, a expirat perioada, dar Veolia a acceptat să mai stea trei luni pentru a face protocolul de predare-primire, pe de o parte, și pentru ca Primăria să vadă cine va opera pe mai departe sistemul.

La sfârșitul lunii iulie 2021, apele s-au despărțit definitiv, Veolia a plecat, iar sistemul a fost preluat de o asociere între Primărie (ca operator) și Termo-Service (companie tot a Primăriei) ca responsabil de resurse umane și management financiar.

Așadar, primarul Mihai Chirica a știut cel puțin din ianuarie 2021 că Veolia va părăsi Iașul.

ANCHETA INTEGRALĂ POATE FI CITITĂ PE REPORTERIS.RO

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Doina Cornea: curaj civic și rezistență morală | Puterea a Cincea

Doina Cornea: curaj civic și rezistență morală. Un adevărat...

Ce efecte are populismul asupra economiei | Revista22

Ce efecte are populismul asupra economiei? Consecințele sunt numeroase...

Tradiții românești de Paște | Bihoreanul

Tradiții românești de Paște. Credincioșii ortodocși și greco-catolici marchează cea...

Nicușor Dan acuză mafia imobiliară din București, care intimidează prin procese în care cer despăgubiri uriașe

Nicușor Dan acuză mafia imobiliară din București, despre care...