În scaun cu rotile, activistul de mediu Daniel Bodnar „nu se încadrează în grad de handicap”. Explicațiile șefei Comisiei medicale

Data:

spot_img

În scaun cu rotile și sprijinit în cârje după ce a suferit un teribil accident de circulație, activistul de mediu Daniel Bodnar nu a fost încadrat în grad de handicap de Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap din subordinea Consiliului Județean Suceava.

În ianuarie 2021, Daniel Bodnar a fost victima unui accident de circulație, fiind pasager în mașina condusă de un prieten, în timp ce se întorceau de la o „acțiune” de depistare a transporturilor ilegale de lemn.

Bodnar a fost transportat la spital și operat de mai multe ori la picioare și la coloana vertebrală. A urmat o perioadă lungă de recuperare. Ultimul diagnostic pus de medici este „parapareză flască post TVM cu fractură la nivel T12 și L1. Stenoză severă de canal spinal și mielopatie”.  

Pe 25 iunie 2024, o comisie formată din doi medici, un asistent și un psiholog a decis că Bodnar „nu se încadrează în grad cu handicap” cu următoarea explicație: „Nu se încadrează în grad de handicap conform criteriilor medicopsihosociale aprobate prin Ordinul ministrului Muncii și al ministrului sanatatii publice nr.762/1.992/2007. Din actele depuse la dosar rezultă că deficitul motor de tip paretic nu este consecința unei boli cerebrovasculare și în mod particular AVC”, se arată în documentul Comisiei.

DGASPC neagă condiționarea

Am întrebat Consiliul Județean Suceava cine a făcut parte din Comisia de examinare a lui Bodnar și de ce aceasta a condiționat acordarea unui grad de handicap în cazul Bodnar de existența unei boli cerebrovasculare și în mod particular de existența unui accident vascular cerebral (AVC).

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava ne-a transmis că „acordarea unui grad de handicap nu este condiționată de consecința unei boli cerebrovasculare sau AVC ci se realizează conform Ordinului 762/1992/2007 al Ministerului Muncii privind aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap”, adică contrariul la ce a stabilit Comisia în cazul lui Daniel Bodnar.

Răspunsul DGASPC Suceava în cazul Daniel Bodnar

Din colectivul care a analizat dosarul medical al lui Bodnar a făcut parte Adriana Klara Hapenciuc, doctor, vicepreședinte de comisie medicală și liderul UDMR Suceava, doctorița Livia Mihaela Polocoșeriu, Georgiana Marțuneac psiholog și asistenta medicală Ana Liliana Ciupală.

Explicațiile șefei Comisiei

Am întrebat-o pe Adriana Hapenciuc cum a ajuns la concluzia că Bodnar nu poate beneficia de încadrarea într-un grad de handicap în condițiile în care se deplasează în scaunul cu rotile și dacă s-au făcut presiuni asupra ei pentru a nu elibera acest certificat. „Singura presiune asupra noastră a fost legea. Evaluarea neurologică de la dosarul dumnealui este problema. 12 femei am analizat cazul și am plâns, că mai mult nu am putut face. Domnul Bodnar ar trebui să conteste decizia și ar trebui să-și schimbe neurochirurgul. Mă simt foarte prost pentru că sunt obligată să aplic o lege proastă. Comisia medicală din Parlament ar trebui să revizuiască aceste legi. Problema este la referatul medical neurologic. Nu l-am putut ajuta pe domnul Bodnar, altfel eram pasibile noi de plată. Mă doare sufletul pentru el, un tânăr în scaun cu rotile, care nu poate fi încadrat în grad de handicap”, ne-a declarat Hapenciuc, vicepreședinta Comisiei de examinare.

Plimbat între „specialiști”

La rândul lui, Daniel Bodnar arată că a contestat decizia Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap din subordinea CJ Suceava și spune că în spatele acestei hotărâri se află un ordin politic. „Decizia este greu de înțeles pentru că diagnosticul real post TVM cu fractură la nivel T12 și L1 pus de medici și situația mea actuală ca pacient indică clar faptul că trebuia să fiu încadrat în grad cu însoțitor. Toți medicii și terapeuții cu care am discutat au rămas șocați și au spus că este o mare nedreptate. Sunt multe exemple în care oamenii politici sau cu influență sunt încadrați în grad, iar cei care merită acest lucru sunt batjocoriți și trimiși de la o comisie la alta. Consider că în dreptul meu este o decizie politică și nu am de gând să mă opresc sau să accept această nedreptate”, ne-a declarat Bodnar.

Plătiți pentru ședințe

Potrivit legii privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, „membrii comisiilor de evaluare, inclusiv președintele și vicepreședintele, au dreptul la o indemnizație de ședință echivalentă cu 5% din indemnizația președintelui consiliului județean, respectiv a primarilor sectoarelor municipiului București. Plata indemnizației se suportă din bugetele consiliilor județene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului București. Cuantumul lunar brut al indemnizațiilor de ședință, pentru fiecare membru al comisiei de evaluare, nu poate depăși 35% din indemnizația președintelui consiliului județean, respectiv a primarilor sectoarelor municipiului București și se acordă proporțional cu numărul de ședințe la care a participat în luna respective”.

Anul trecut, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur a avut o indemnizație de 212.000 de lei. Dacă presupunem că membrii comisiei s-au întrunit în numărul maxim de ședințe, adică 7 pe lună, rezultă că cei patru membri câștigă, pe lângă salariu, 74.000 de lei pe an, adică 6.000 de lei/lună doar pentru că fac parte din această comisie.

Citește și: Cei mai bolnavi angajați din județele României

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
3 COMENTARII
  1. O Romania in care incompetența domina. Nu cred ca persoana in cauza avea documente medicale numai de la neurochirurg.O tara in care datorita războiului din Ucraina UE tolerează toate institutiile statului corupte incompetente si obediente factorului politic. DACA ESTE O COMISIE, CE FACE ACEASTA COMISIE IN RAPORT CU REALITATEA?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Concursul Internațional „George Enescu” – FINALA VIOARA. Sunete eterice au inundat cupola Ateneului

Concursul Internațional „George Enescu” - FINALA VIOARA. Sunete eterice...

Mayumi Kanagawa din SUA a câștigat Concursul Internațional George Enescu 2024, Secțiunea Vioară

Mayumi Kanagawa din Statele Unite ale Americii a câștigat...

Milionarii plajelor refăcute de stat cu un miliard de euro

PressHub.ro a avut curiozitatea jurnalistică să verifice și să...