Încălzirea locuințelor cu sobe pe lemne poate produce poluanți periculoși pentru sănătatea plămânilor | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Încălzirea locuințelor cu sobe pe lemne și arderea combustibililor fosili, precum lemnul, cărbunele și uneori chiar cocenii de porumb sau deșeurile de hârtie în sobe, produce o serie de poluanți periculoși pentru sănătatea plămânilor.

Prof. dr. Traian Mihăescu, medic primar pneumolog, explică faptul că arderea acestor combustibili solizi eliberează particule fine (PM2.5 și PM10), monoxid de carbon (CO), dioxid de azot (NO2), compuși organici volatili (COV) și hidrocarburi aromatice policiclice (HAP). Acești poluanți pătrund adânc în plămâni, afectând nu doar sistemul respirator, ci întregul organism.

Citește și: Alegerile prezidențiale din România, dominate de protecționism și naționalism

„Expunerea prelungită la acești poluanți poate duce la iritații ale căilor respiratorii, bronșite cronice, BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică) și agravează astmul. Poluanții pot reduce capacitatea plămânilor de a funcționa corect și contribuie la scăderea treptată a funcției pulmonare. În cazul unei expuneri concomitente la radon, crește exponențial și riscul de cancer pulmonar. Deși este dificil de demonstrat o legătură directă între încălzirea cu lemne și cancerul pulmonar, expunerea prelungită la poluanți poate agrava problemele pulmonare preexistente și poate contribui la apariția cancerului pulmonar în combinație cu alți factori. Îndeosebi fumatul și expunerea la radon sau azbest”, a precizat prof. dr. Traian Mihăescu.

Mulți își amintesc cu drag de copilăria lângă sobă, de căldura intensă și sunetul lemnelor trosnind în flăcări, și caută uneori să retrăiască această nostalgie petrecând câteva zile la o cabană dotată cu sobă. Medicii avertizează că expunerea chiar și pe termen scurt la fumul rezultat din arderea lemnelor poate cauza iritații ale căilor respiratorii, tuse, dureri de cap și dificultăți de respirație, mai ales în încăperi slab ventilate. Persoanele mai sensibile, precum copiii și vârstnicii, sunt deosebit de vulnerabile și pot prezenta simptome mai intense și mai rapide.

Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro

Citește și: Încă doi cetățeni români au fost declarați morți în urma inundațiilor din Spania

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cine sunt fanii lui Călin Georgescu | Crișana

Cine sunt fanii lui Călin Georgescu. Cândva, la jumătatea...