Infracțiunea de hărțuire sexuală, extinsă în Codul Penal: sunt vizați și profesorii care pretind favoruri de la elevi sau studenți

Data:

Definiția infracțiunii de hărțuire sexuală ar putea fi modificată în noul Cod Penal, potrivit unui proiect depus recent la Senat. Proiectul instituie două forme agravante ale infracțiunii, întemeiate pe natura raportului dintre făptuitor şi victimă.

Este vorba despre situațiile în care faptele au fost săvârșite împotriva unui student sau elev, de către un cadru didactic, auxiliar şi administrativ din învăţământul universitar sau preuniversitar. În aceste cazuri, pentru a se pune în mișcare acțiunea penală nu va fi necesară plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Totodată, pedeapsa maximă urmează să fie dublată, de la 1 an la 2 ani de închisoare. 

Citește și: „Ajutorul” de judecător, metoda prin care ar putea fi angajați încă 4.000 de bugetari în Justiție

Potrivit parlamentarilor, noua formulare adaugă claritate textului de lege, reglementând şi situaţiile în care fapta constituie infracţiune chiar şi în absenţa caracterului repetitiv al acţiunii şi adăugând în conţinutul infracţiunii sintagma „sau îi cauzează o stare de temere”, întrucât actele de hărţuire sexuală generează deseori o stare de temere, mai degrabă decât o stare de de umilire. Pedeapsa pentru forma simplă a infracţiunii de hărţuire sexuală este aceeaşi ca în cazul infracţiunii reglementate la art. 208 – hărţuirea.

Continuare în Alba24!

Urmărește PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: vedemjust.ro)

spot_imgspot_img
alba24.ro
alba24.rohttps://alba24.ro
Publicație online dedicată județului Alba editată de Independent SRL din Alba Iulia. Conținut făcut de o echipă de 10 oameni de media cu experiență diversă și mare în presă.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related