Instabilitatea economică din România ar putea afecta sursele de finanțare externe, spune S&P 

Data:

Criza politică din România și eventualele întârzieri în reacția de politică economică la dezechilibrele existente, ca urmare a prăbușirii guvernului de coaliție în această săptămână, ar putea submina unele surse de finanțare externe, a declarat pentru Reuters, S&P Global (Standard and Poor’s, corporație americană, specializată în analiza piețelor financiare).  

BNR a intervenit joi pentru a susține leul, în contextul unei creșteri accentuate a costurilor de împrumut, după victoria candidatului de extremă dreapta George Simion în primul tur al alegerilor prezidențiale, ceea ce a adâncit criza politică din a doua cea mai mare economie a Europei Centrale. 

Simion, eurosceptic, a câștigat detașat primul tur de scrutin duminică, provocând demisia premierului de stânga Marcel Ciolacu și prăbușirea guvernului de coaliție pro-occidental. 

S&P Global a declarat că riscul major pentru România – care are cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, depășind 9% din PIB – este modul în care își va finanța marile deficite până în 2026, într-un context de impas politic prelungit și creștere economică în slăbire. 

Citește și: Marșuri pro-UE în București și alte orașe din țară de Ziua Europei. Protestul principal începe la ora 18:00 în Piața Universității din București

„Accesul guvernului la piața de Eurobonduri s-a redus, ceea ce a condus la presiuni asupra cursului de schimb și asupra pieței interne de obligațiuni”, a precizat agenția. „În plus, un proces decizional ineficient ar putea reduce accesul la fondurilor UE, în special din Mecanismul de Redresare și Reziliență.” 

Economia României a crescut cu doar 0,8% anul trecut, reamintește Reuters, cel mai lent ritm de după pandemia de COVID-19, cu o încetinire a creșterii în fiecare an începând din 2021.  

Leul se tranzacționa în continuare peste pragul critic de 5 lei pentru un euro. 

Randamentul obligațiunilor pe 10 ani a crescut cu aproximativ 100 de puncte de bază de la începutul săptămânii, atingând cel mai înalt nivel din noiembrie 2022. 

Indiferent dacă George Simion, candidatul de extremă dreapta, va câștiga sau nu turul doi al prezidențialelor din 18 mai, S&P Global se așteaptă ca procesul de luare a deciziilor în România va deveni mai fragmentat, mai instabil și mai puțin eficient în următoarele luni. 

Potrivit analizei S&P Global, scenariile post-electorale includ un guvern minoritar instabil, care ar putea încerca să avanseze cu măsuri de consolidare fiscală. 

O decizie de convocare a alegerilor parlamentare anticipate ar întârzia și mai mult măsurile de reducere a deficitelor bugetare și ar pune presiune pe eforturile de refinanțare, în timp ce un al treilea scenariu vizează formarea unui guvern de uniune națională, cu sprijin suficient pentru stabilizarea fiscală. 

Citește și: Apel comun al bisericilor maghiare din România: „Nu putem rămâne indiferenți față de situația creată în urma primului tur al alegerilor prezidențiale”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: AGERPRES FOTO / CRISTIAN NISTOR)

spot_imgspot_img
Ileana Giurchescu
Ileana Giurchescu
„Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de la Munchen, Germania, îmcă din 1987. Acolo unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională”, spune Ileana Giurchescu Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, a „făcut” revoluțiile din 1989, a scris despre căderea URSS și a relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001 din SUA. După sistarea emisiunilor pentru România, a rămas în redacția Europei Libere pentru Republica Moldova și a avut privilegiul de a participa și ulterior, coordona, dezvoltarea paginii de internet. După care au urmat rețelele de socializare. După invazia Rusiei în Ucraina, Ileana Giurchescu a început o serie de interviuri cu experți și analiști internaționali. Panorama – interviuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related