“Cum facem să implementăm AI-ul în mod practic în instituții și în afaceri?”, și-au pus întrebarea doi tineri antreprenori din Deva, Eduard Cioroagă și Cristiana Scaloi, care au pus bazele unuia dintre primii asistenți de inteligență artificială din România dedicat administrației publice. Deva II este un proiect ambițios de AI (inteligență artificială), care are scopul de a conecta toate instituțiile publice și private din municipiul Deva într-un singur loc pentru a elimina birocrația tradițională.
Eduard Cioroagă este cunoscut pentru proiectul său RecoMedica, un start-up care își propusese să aducă într-o singură platforma digitală procesele de diagnosticare, tratament și prevenție a bolilor. A lucrat de asemenea pentru mult timp în publicitate și în producție video, activând chiar pentru o scurtă perioadă drept consilier debutant în Ministerul Educației înainte de a intra în antreprenoriat.
Cristiana Scaloi a lucrat pentru o lungă perioadă în mediul privat unde s-a format în business development și digital marketing într-o companie farma. De un an și jumătate a lucrat împreună cu Eduard la testări de 6 startup-uri, înainte de a începe proiectul DEVA II.
Cei doi au plecat la drum cu un proiect conceput în 2022, care a fost pus în aplicare în urmă cu câteva luni pentru comunitatea HoReCa din Herăstrău. Ulterior, au fost contactați de administrația locală din Deva pentru a începe un proiect de tehnologizare a administrației publice. Astfel, de aproape două luni, lucrează la ceea ce a devenit Deva II, asistentul de inteligență artificială care aduce toată interacțiunea cu administrația locală într-o singură conversație cu un asistent inteligent care simulează conversația umană.

Deva II – „oportunitate ca administrația să fie mai deschisă”
Povestea Deva II a început din dorința celor doi de a schimba complet structura instituțională pentru a putea fi adaptată la provocările cu care oamenii se confruntă. Schimbarea modului în care cetățenii interacționează cu administrația locală este doar un prim pas din ideile pe care vor să le pună în aplicare inițiatorii. Acest proiect de AI apare astfel din necesitatea de a face procesele birocratice mai simple și mai rapide pentru public.
„Opt formulare pe care le poți complete online de pe PrimăriaDeva.ro” este stadiul în care se află digitalizarea în Primăria Deva. După numai două săptămâni de discuții cu administrația primăriei, membrii Consiliului Județean și decidenți de la cele mai importante instituții locale (spital, poliției, biserică), dar și cu reprezentanții mediului de afaceri, a luat naștere platforma de test online pentru Deva II.
„În 7 săptămâni cred că am ajuns să vorbim aproape cu orice tip de entitate, de la restaurant la business, la instituție publică.”, spune Eduard. Ambiția proiectului este digitalizarea întregului oraș, de a integra toate instituțiile publice și mediul de afaceri într-o singură platformă locală, ca un fel de platformă „social media”. „Funcționează ca o interfață pentru informații sau direcționare publică”, explică Eduard

Cum funcționează platforma – „Vrem să digitalizăm tot orașul”
În prezent, Deva II se află în faza de testare, pentru a fi antrenat pe datele din administrația locală, pentru a îmbogăți vocabularul cu termeni în limba română și pentru a fi pregătit să ofere răspunsuri cât mai specifice nevoilor cetățenilor. De asemenea, au început organizarea de focus grupuri pentru angajații din instituții, dar și cetățeni din Deva.
Modelul AI are la bază ChatGPT (dezvoltat de compania Open AI) și Claude (dezvoltat de compania Anthropic). Cu alte cuvinte, bucătăria din spatele Deva II funcționează cu ustensilele celor doi mari asistenți AI
Asistentul AI este integrat în platforma deva2.com
În platformă se găsesc câteva secțiuni pe care utilizatori le pot accesa, printre care „Local”, „Județean”, „Spitalul” sau „Poliția”. Acolo, utilizatorii pot conversa în limbaj natural cu asistentul AI și pot afla informații de la programări și date de contact, până la documente necesare pentru respectivele instituții. În plus, fiecare utilizator poate să-și creeze un cont pe platformă și să-și personalizeze experiența.
În funcție de întrebare, asistentul îți oferă un răspuns specific cu pașii pe care trebuie să-i urmezi, ulterior îndrumându-te cu hyperlink-uri la sursa unde poți găsi răspunsu detaliatl. Pentru cei care au mai folosit până acum asistenți AI, interfața și modul în care sunt formulate sunt similare cu Chat GPT.
Diferența este că Deva II este antrenat special și pregătit să răspundă la întrebări legate de administrația locală și lumea de afaceri din Deva.
„Sunt 6000 de pagini numai pe Primăria Deva, pe monitorul oficial local sunt 23.000 de pagini pline. Numai pentru angajații primăriei va fi foarte util să facă direct căutări pentru documente pe chatul nostru”, spune Eduard, asigurând că datele din conversația cu asistentul AI sunt mereu actualizate și de încredere.



Partea bună este că asistentul se descurcă foarte bine cu limbajul natural și poate răspunde inclusiv la întrebări care nu au neapărat legătură cu administrația locală.
Practic, poate fi folosit exact ca ceilalți asistenți AI populari, de pildă poți să-i soliciți glume despre Deva, rețete de mâncare locală sau să conversezi cu el în limbi străine dacă ești turist.
Pe lângă asta, platforma mai oferă și pagini dedicate activității administrative a primarului Lucian Ioan Rus sau viceprimarului Sorin Tudor Lavu, unde utilizatorii pot consulta activitatea politicienilor sau să programeze consultări.

Reproducerea în alte orașe e posibilă
Eduard și Cristiana visează să reproducă proiectul și în alte orașe dacă lansarea oficială va fi un succes. „Cred că trebuie să facem să fie brici aici mai întâi. În primul rând trebuie să avem ceva mai concret. Dar da, planul nostru este să-l reproducem și în alte orașe”, spun cei doi.
Dorința lor este să poziționeze proiectul ca o „inteligență autentic românească – IAR” și să reușească să atrage cât mai mult capital românesc. „În loc să existe șase companii care conduc lumea, mai bine fiecare dintre noi să avem bucățica noastră de AI”.
„Dacă aducem la pachet business-urile mari, și fiecare județ are business-uri de peste 150 de milioane, vom putea dezvolta proiectul.”
Platforma Deva II urmează să fie lansată oficial în următoarele 60 de zile. Până atunci, interfața este în continuă schimbare, iar funcționalitățile platformei se îmbunătățesc constant. Deși nu este încă o soluție perfectă, timpi de așteptare pentru răspuns sunt puțin mai mari decât la alte AI-uri și uneori datele nu sunt actualizate, Eduard speră că în curând va avea un produs șlefuit care va putea fi folosit de orice cetățean din Deva.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursă foto: Wikipedia, Facebook)