O fostă judecătoare a coordonat valul de procese împotriva CCR. Potrivit unei investigații Snoop.ro, Lăcrămioara Axinte, devenită „influencer” pe TikTok, a oferit ghiduri pas cu pas pentru ca sute de persoane să conteste decizia privind anularea turului doi al alegerilor.
Potrivit Snoop.ro, până vineri dimineață, 25 aprilie 2025, au fost depuse 130 dosare, aproape 50 au fost respinse, altele au primit termene de judecată între 25 aprilie și 3 iunie, iar unele nu au primit încă niciun termen.
Un formular prin care susținătorii lui Călin Georgescu erau instruiți să dea în judecată Curtea Constituțională a României a circulat pe internet: oamenii erau îndemnați să facă plângerea pe 15 aprilie până la ora 14.00. Au fost înregistrate peste 130. Cea care-i ghida pe oameni să completeze documentele este fosta vicepreședintă a Tribunalului Botoșani, Lăcrămioara Axinte.
„Instrucțiuni pentru turul doi înapoi.” Așa se numește formularul aflat la adresa https://anulareccr.vercel.app/, acolo unde susținătorii lui Călin Georgescu au fost instruiți cum să facă, în mod organizat, plângeri pentru anularea deciziei CCR cu numărul 32 din 6 decembrie 2024. Este instanța care a anulat turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2024, alegeri ce urmează să fie reluate pe 4 și 18 mai 2025.
Ieri, judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploiești a admis o astfel de plângere, împotriva deciziei CCR, depusă de o persoană pe nume Gheorghița Popescu.
Este și singura admisă până acum, din cele peste 130 depuse, conform unei analize paralele realizate de Snoop.ro.
Decizia a fost atacată imediat, cu recurs, de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.
Până vineri dimineață, 25 aprilie 2025, aproape 50 au fost respinse, altele au primit termene de judecată între 25 aprilie și 3 iunie, iar unele nu au primit încă niciun termen.
30 de plângeri – cele mai multe – au fost depuse la Curtea de Apel București. Restul au fost depuse la celelalte curți de apel din țară: Suceava, Ploiești, Constanța, Timișoara, Craiova, Cluj, Alba Iulia, Iași, Bacău, Oradea sau Târgu Mureș.
Peste 90 dintre aceste plângeri au fost depuse în data de 10 aprilie. Este aceeași dată la care au fost create și documentele cu instrucțiuni de pe platforma vercel.app, prin care erau instruiți susținătorii lui Călin Georgescu.
Cum s-a desfășurat instructajul de a contesta decizia CCR?
Potrivit Snoop.ro, pe site-ul susnumit erau descriși doi pași. Primul, o plângere pe site-ul CCR, cu un formular atașat, care putea fi descărcat și apoi completat.

Apoi, un e-mail trimis Curții de Apel aferente județului din care reclamantul făcea plângerea.
E-mailul trebuia să conțină acțiunea de anulare, plângerea prealabilă la CCR, capturi de ecran, hotărârea CCR din decembrie 2024 și dovada plății taxelor de timbru.
În plus, cei interesați erau sfătuiți ca fișierul .PDF să nu aibă o mărime care să depășească 15MB.
La final, susținătorii mișcării „turul doi înapoi” erau invitați să urmărească un videoclip pe TikTok pentru a fi ajutați să completeze documentele. Și să plătească taxa de timbru online pe ghiseul.ro.
Continuarea investigației, pe Snoop.ro
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Facebook)