Investigații inopinate cerute de Consiliul Concurenței la companiile alimentare

Data:

spot_img

Consiliul Concurenței ar fi declanșat trei invetigații cu privire la stabilirea prețurilor pe piețele producției de ulei de floarea soarelui, unt și zahăr.

„Avem suspiciuni că unii producători au profitat de contextul economic actual, respectiv de creșterea inflației, și s-au înțeles să crească suplimentar prețurile de vânzare pentru unele produse, obținând, astfel, profituri mai mari, nemeritate. Dacă, în urma investigațiilor, vom constata acest gen de practici, le vom sancționa drastic” a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Citește și: Demis de Firea pentru că a dezvăluit problemele din sistemul de protecție a copilului. „M-au sunat să mă opresc”

Inspecții inopinate la mai multe companii

Au fost făcute inspecții inopinate în cadrul organizaților la la sediile și punctele de lucru ale mai multor companii care produc ulei cum ar fi Bunge România SRL, Expur SA, Prutul SA și Ardealul SA, dar și la comercianții de unt, printre companiile vizate fiind Albalact, Covalact și Dorna Lactate (parte din grupul Lactalis), Friesland România SA, Lacto Food SRL și Fabrica de Lapte Brașov (Olympus).

Citește și: Soluția Primăriei Capitalei pentru zonele cu probleme cu apa caldă și căldura. Investiție de 134 de milioane de lei

De asemenea, au fost făcute cercetări și la trei firme care vând zahăr: Agrana România SRL, Pfeifer & Langen România SRL și Lucsor Impex SRL.

Curtea de apel București este instituția care a autorizat inspecțiile inopinate. Consiliul Concurenței spune că acestea au fost necesare pentru a obține toate informațiile și documentele necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate.

Inflația a scăzut, nu și prețurile

„Legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească, în special cele care stabilesc prețuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiții de tranzacționare” scrie la finalul comunicatului Consiliului Concurenței.

Deși inflația a scăzut față de la 16,4% în luna decembrie a anului trecut, la 15,1% în ianuarie 2023, prețurile au continuat să crească. Prețurile mărfurilor alimentare au crescut cu 22,5%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 11,9%, iar tarifele serviciilor s-au mărit cu 10,3%, potrivit datelor publicate de INS.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Percheziții în Brașov la finanțatorul campaniei lui Călin Georgescu pe TikTok

Procurorii Parchetului General și polițiști de la Direcția de...

Scandal la Autoritatea Electorală Permanentă. Mai multe ONG-uri îi cer demisia lui Toni Greblă

Mai multe organizații neguvernamentale și experți electorali au solicitat...

CSM și-a ales conducerea pentru anul viitor

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va fi condus anul...