IPS Teodosie judecat de Sfântul Sinod, pentru „acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică”

Data:

IPS Teodosie judecat de Sfântul Sinod, a anunțat vineri înaltul for bisericesc.

Sfântul Sinod a menționat că, în următoarea ședință, va discuta „încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică”, după încercările repetate ale lui IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, de a deveni mitropolit.

Cancelaria Sfântului Sinod a amintit, vineri, într-un comunicat de presă, că „solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie a fost discutată şi respinsă în şedinţa din 4-5 martie 2003 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidată de Patriarhul Teoctist”.

Mitropolia Dobrogei nu poate fi creată

„În ultimii doi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic.

Citește și: Ce merită reținut din interviul lui Tucker Carlson cu Putin

De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan.

Întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu dorește să intre în componența unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverșunare ca doar eparhia pe care o păstorește să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existența unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan.

Citește și: Eoliene în Marea Neagră nu vor fi mai devreme de 2031. Mai are rost să investim în gaz?

De aceea, încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a Sfântului Sinod”, a transmis Cancelaria Sfântului Sinod.

PS Teodosie judecat de Sfântul Sinod a negat că ar organiza un miting

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului au transmis, joi, după ce mai multe organizaţii civile au anunţat că vor organiza un miting pentru recunoaşterea Mitropoliei Tomisului, că instituţia nu este iniţiatoarea sau organizatoarea acestui eveniment, dar au precizat că nu se opun acestui demers, adăugând că îi roagă pe participanţi să evite o posibilă tentativă de deturnare a acestei manifestări.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Arhiepiscopia Tomisului / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Doi oameni de bază ai fostului primar Tudorache se regăsesc pe listele PSD din Sectorul 1

Doi oameni de bază ai fostului primar Tudorache se...

Noaptea muzeelor 2024: regal de evenimente la Muzeul Național al Literaturii Române

Noaptea muzeelor 2024: regal de evenimente la Muzeul Național...

Mesajul lui Florin Piersic: „Sunt viu” și asta datoria minunaților doctori care mă îngrijesc

Mesajul lui Florin Piersic, din spital, după o perioadă...