Judecătoarea care i-a eliberat pe Dragnea și pe Sile Cămătaru a decis rejudecarea dosarului afaceristului Puiu Popoviciu

Data:

Judecatoarea Adriana Pencea, fostă Filip, de la Curtea de Apel București a decis, vineri, rejudecarea procesului afaceristului Puiu Popoviciu, condamnat definitiv în 2017 de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Pencea a admis o cerere de revizuire a fugarului Popoviciu, stabilit la Londra, după ce a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de 7 ani închisoare pentru o pagubă adusă statului de 300 de milioane de euro prin afacerea „Băneasa”. Decizia nu este definitivă.

„În baza art.459 alin.7 Cod proc.pen coroborat cu art.453 alin.1 lit.a C.proc.pen. admite în principiu cererea de revizuire formulată de petentul-condamnat POPOVICIU GABRIEL AUREL împotriva s.p. nr. 115/F/23.06.2016 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr. 9577/2/2012 definitivă prin d.p. nr. 266/A/02.08.2017 a I.C.C.J. Dispune rejudecarea cauzei în fond şi în baza art. 43 alin.1 rap. art 26 C.proc.pen. trimite cauza la completul C4 Fond al Secţiei I Penale a Curţii de Apel Bucureşti în vederea discutării reunirii laturii penale cu latura civilă a dosarului 46/1/2020 cu termen la 30.06.2023.

În baza art.460 alin.1 C.proc.pen. suspendă executarea sentinţei penale nr. 115/F/23.06.2016 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr. 9577/2/2012 definitivă prin d.p. nr. 266/A/02.08.2017 a I.C.C.J. Definitivă în privinţa admiterii în principiu. Cu contestatie în 48 de ore de la comunicare în privinţa suspendării executării hotărârii supuse revizuirii. Pronuntata în şedinţă publică, azi, 26.05.2023”, se arată în decizia Curții de Apel București.

Citește și: Psiholog: Reclamele la pariuri fac un rău uriaș. Dependența de jocuri de noroc este reală

Verificată de Inspecția Judiciară

Adriana Pencea l-a eliberat în 2021 pe Liviu Dragnea din închisoare. Pe atunci era președinta Tribunalului Giurgiu.

În 2013, judecătoarea de la Giurgiu era investigată de Inspecția Judiciară după ce l-a eliberat pe interlopul Sile Cămătaru din închisoare. La momentul respectiv, ea susținea că nu știe cine e Sile Cămătaru, deoarece în acte avea alt nume și nu știa cum arată de la televizor.

În mass-media a fost vehiculată suma de 150.000 de euro, care ar fi fost preţul eliberării interlopului, iar banii au ajuns la magistraţi. Ulterior, nu s-a mai auzit nimic de această anchetă.

Nu este clar cum judecătoarea Pencea a ajuns de la Giurgiu la Curtea de Apel București. Cel mai probabil, ea a fost adusă la București prin delegare internă, la cererea președintelui CAB, Lia Savonea. Prin această metodă, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) este evitat și nu are un cuvânt de spus în procedura delegării.

Pe 11 aprilie, Secția pentru Judecători a CSM a dispus delegarea judecătoareai Mirela Zina Udrea, vicepreşedinte al Tribunalului Giurgiu, „în funcţia de preşedinte al acestei instanţe, începând cu data de 12.04.2023, până la revenirea titularului pe post”.

Citește și: De la Bulboca la Bruxelles. Sau cum moldovenii sfidează Rusia cu gândul la Europa

Asta înseamnă că la data respectivă Pencea era plecată din funcție și, mai mult, are de gând să revină titular pe post.

Pe 25 mai, la numai o lună si trei săptămâni, judecătoarea de la Giurgiu este delegată de CSM, direct, la cererea șefului instanței, președinte de Secție la CAB.

„Delegarea doamnei judecător cu grad profesional de curte de apel Udra Mirela Zina, vicepreședinte al Tribunalului Giurgiu, în funcţia de preşedinte al Secţiei a IV-a civile a Curții de Apel București, începând cu data de 01.06.2023, până la ocuparea funcţiei, prin numire, în condiţiile legii, dar nu mai mult de 6 luni”, se arată în decizia Consiliului.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum a reușit Turcia să atragă 50 de milioane de turiști într-un an

Cum a reușit Turcia să atragă unu număr impresionant...

Orașul din România care se încălzește cu energie geotermală. Proiectul a început din anii 1990

Orașul din România care se încălzește cu energie geotermală,...