Actrița Katia Pascariu despre UNATC: „Mi-au zis să îmi ridic fusta la admitere”

Data:

Actrița Katia Pascariu despre UNATC: facultatea „a fost un abuz emoțional și psihologic, picătură cu picătură, constant, timp de patru ani”.

Actrița a urmat cursurile Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC), între 2002 și 2006.

Timp de aproape trei ani l-a avut profesor de actorie pe regizorul Puiu Șerban. Este pentru prima dată când vorbește pe larg despre aceste experiențe, potrivit Rise Project.  

Cinefilii o cunosc pe Katia în primul rând pentru rolul principal din filmul lui Radu Jude, „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, premiat cu Ursul de Aur la Berlin și nominalizat la premiile Academiei Europene de Film în 2021.

Actrița a fost inclusă de The New York Times pe lista celor mai buni actori din acel an, alături de Denzel Washington sau Joaquin Phoenix.

Actrița Katia Pascariu despre UNATC: „Ce-am trăit eu în facultate este 80 la sută inutil și 20 la sută greșit”

Katia Pascariu și-a consolidat însă prezența în lumea artistică și prin spectacole de teatru contemporan despre mineri, tranziția din anii 90, inegalități sociale, bullying. A jucat alături de colective relevante, precum Replika, Macaz și Platforma de teatru politic.

Citește și: Aktual24 | Daniel Ghiță a sărit la bătaie în Parlament: „Vrei să te trag de urechi? Mă provoci!”. Paul Stănescu a intervenit să îl calmeze

Katia Pascariu a explicat cum critica adesea umilitoare, de multe ori mascată sub formă de glumă, au clădit o cultură a abuzului emoțional, tolerat și perpetuat în facultate.

„Ce-am trăit eu în facultate este 80 la sută inutil și 20 la sută greșit”, subliniază Katia și pledează pentru modificarea regulamentelor interne, susținerea victimelor care au curajul să vorbească și pentru mărturiile cu identitatea la vedere, pentru a se crea o masă critică care să producă schimbarea. 

Katia Pascariu: „Ei zic că e în numele descoperirii naturii tale artistice”

Întrebată de Rise Project care a fost primul contact cu UNATC, Katia Pascariu a răspuns:

„Mi-au zis să-mi ridic fusta la admitere. Nu mai știu cine mi-a spus, comisia era în întuneric. Clar erau mai mulți bărbați. Pe moment ai emoții foarte mari și nu stai să judeci, reacționezi.

Asta și speculează. Ei zic că e în numele descoperirii naturii tale artistice: spontaneitate, fler, carismă. Mi-am ridicat-o cât să se vadă picioarele. M-am gândit că vor să vadă dacă sunt drepte”. 

Continuare în Rise Project!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Ilustrație de Roma Gavrilă)

spot_imgspot_img
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Semnătura lui Stelian Ion apare fraudulos pe lista de susținători ai Dianei Șoșoacă

Semnătura lui Stelian Ion apare fraudulos pe lista de...

Comunitatea LGBTQ+ are un nou centru comunitar în București

Comunitatea LGBTQ+ are de acum un nou centru comunitar...