Sahia Vintage invită publicul la lansarea unui nou segment al platformei de istorie digitală a filmului documentar produs la Studioul Alexandru Sahia, dedicat jurnalului cinematografic „Actualitatea în imagini”.
Proiecția, care va include o selecție de jurnale cinematografice produse în perioada de început a studioului Sahia (anii ’50), va avea loc joi, 14 noiembrie, de la ora 19:00, la Cinemateca Eforie.
La finalul proiecției, publicul va putea participa și la o conversație alături de Adina Brădeanu, curatoarea programului și autoarea textelor de contextualizare disponibile pe platformă, Mihai Burcea, istoric, și Mihai Voinea, redactor-șef și co-fondator Recorder.
Jurnale selectate pentru proiecție:
Nr. 35/1950 (14’40”/ 35mm)
Nr. 5 / 1952 (11’ / 35mm)
Nr. 7/1953 (11’ / 35mm)
Nr. 22/1957 (Jurnalul 500) realizat cu ocazia aniversării a 500 de numere de jurnal produse de la 23 august 1944 (18’40” / 35mm)
Nr. 6-7/1954 (În luptă cu nămeții, 25’, / DCP) – regia Mirel Ilieșiu, premiul pentru reportaj de actualități, Karlovy-Vary 1954.
Continuator al jurnalelor cinematografice produse anterior în România și precursor al știrii de televiziune, „Actualitatea în imagini” a fost produs de studioul Sahia Film și distribuit săptămânal în cinematografele din România în perioada 1950-1974, ca element esențial al culturii de producție a studioului. Privit dinspre prezent, jurnalul cinematografic reprezintă cronica filmată a primelor două decenii și jumătate ale României socialiste: un produs media condiționat ideologic, relevant în prezent nu numai ca document complex al socialismului trăit, dar și în calitate de amprentă a imaginarului unei epoci, prin documentarea a ceea ce publicul din România a vizionat la cinema în anii de început ai regimului socialist.
Noul segment al platformei online Sahia Vintage, dedicat jurnalului cinematografic, va fi disponibil începând cu 15 noiembrie la adresa www.sahiavintage.ro.
Mai multe detalii despre segmentul „Jurnal Cinematografic” al platformei Sahia Vintage sunt disponibile AICI.
Proiectul cultural Sahia Vintage – Segmentul „Jurnal Cinematografic” este co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național.
Despre Sahia Vintage
Sahia Vintage este o platformă de istorie digitală a filmului documentar produs la studioul Alexandru Sahia în perioada 1950-1990. Este parte a unui proiect mai larg de digitizare și accesibilizare a patrimoniului de film documentar asociat acestui studio, conceput ca o încercare de arheologie a culturii de producției a studioului pe parcursul celor patru decenii de coabitare cu regimul comunist.
Proiectul a început în 2013, printr-o serie de proiecții Sahia integrate în programul festivalului One World Romania și a continuat cu publicarea, în perioada 2014-2019, a unei serii de cinci DVD-uri care oferă selecții din producția Sahia curatoriate tematic. Începând din 2016, Sahia Vintage duce aceste filme în licee și cartiere din București și din provincie, unde le proiectează însoțite de prezentări introductive și sesiuni q&a.
Versiunea actuală reprezintă proiectul-pilot al platformei, care urmază să fie dezvoltat în anii următori prin segmente destinate publicului general, celui academic-specializat, și pentru a putea fi folosite ca instrumente didactice în clasă, ca parte a cursurilor de nivel liceal și universitar.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Captură video)