Christophe Leclercq: În criza Covid-19, dezinformarea online a prosperat, cu impact devastator în sănătate

Data:

Comisia Europeană a anunțat recent 9 milioane de euro pentru înființarea, la nivel național, a centrelor de fact-checking (verificare a informațiilor).

Christophe Leclercq este membru al consiliului consultativ al centrului european de fact-checking, Observatorul European pentru Media Digitale (EDMO),și a fost, în 2018, membru al grupului de experți la nivel înalt, constituit la nivelul Comisiei Europene, pentru combaterea dezinformării. Conduce organizația de tip think-and-do-tank Fondation EURACTIV și a fondat rețeaua de media pan-europeană EURACTIV.

CONTEXT La 30 iunie, Comisia Europeană a lansat un apel de propuneri pentru 9 milioane euro pentru a-și consolida și mai mult sprijinul pentru verificarea de informații (fact-checking), cum e prevăzut în Joint Communication pentru intensificarea acțiunilor contra dezinformării. Noul program va extinde impactul European Digital Media Observatory, printr-o rețea națională de centre de fact-checking. Acestea vor analiza campaniile de dezinformare și impactul acestora asupra societății, vor promova educația cu privire la mass-media și monitorizarea politicilor platformelor online.

EURACTIV.ro: Cum ați comenta înființarea acestor centre, în cadrul noi măsuri adoptate de Comisia Europeană?

Christophe Leclercq: Având în vedere ritmul destul de lent, sunt binevenite măsurile cu mai mult efect practic. EDMO a fost înfințat recent și va juca un rol esențial pentru a pune în lumină aceste probleme, într-un mod independent. Menționez, pentru transparență, că sunt membru în Consiliul consultativ al EDMO, fără a avea vreun de rol de conducere sau reprezentare.

Despre redacția informală #CovRoMd

Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHubExpress de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea). 

La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.

spot_imgspot_img
Euractiv
Euractivhttps://www.euractiv.ro/
Rețeaua EURACTIV este o prezență media importantă în spațiul european care facilitează dezbateri privind politici publice europene pentru specialiști din numeroase țări.Modelul EURACTIV se bazează pe cinci elemente:- corporate sponsoring - EURACTOR membership - publicitate - proiecte europene - content syndicationPortalul EURACTIV este platforma preferată pentru specialiștii europeni în politici publice. EURACTIV reunește principiile independenței jurnalistice, transparenței și eficienței.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Vârsta de pensionare nu va crește, dacă este legată de speranța de viață. Declarație surprinzătoare a ministrului Muncii

Vârsta de pensionare nu va crește în România, dacă este legată de speranța de viață. Este o declarație surprinzătoare a ministrului Muncii, în redacția Alba24.

Lavrov la OSCE: „Îmi este indiferent”. Cum s-a străduit să demonstreze că Rusia nu este izolată

Disprețuitor la adresa organizațiilor internaționale și a Vestului, Serghei Lavrov s-a străduit să demonstreze că Rusia nu este izolată. A avut succes demersul său? Alexandra von Nahmen relatează pentru DW de la Skopje.

Aktual24 | Sute de fermieri olandezi își închid voluntar fermele de animale

Sute de fermieri olandezi își închid voluntar fermele. UE a aprobat o schema de 1,5 miliarde de euro pentru a cumpăra ferme olandeze și a reduce emisiile de azot, relateaza Euronews.